Kliniska färdigheter 1
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0144 Kliniska färdigheter 1, 15,0 Hp
Veterinary clinical skills 1Ämnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
120 hp veterinärmedicin, 15 hp anatomi, samt 3 hp djurhanteringMål
Kursens syfte är att ge en introduktion till den kliniska konsultationen, kliniskt arbete samt bilddiagnostik. Kursen ska ge grundläggande kunskaper och färdigheter för att studenten ska kunna tillgodogöra sig teoretisk och praktisk undervisning i kliniska vetenskaper. Tyngdpunkten i kursen är sambandet mellan manuella kliniska undersökningar och bakomliggande anatomiska och fysiologiska faktorer, i syfte att identifiera normalvariation och avvikelser från det normala.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- arbeta på ett korrekt sätt med hänsyn till hygien, smittskydd, biosäkerhet, arbetarskydd och djurvälfärd,
- hantera i kursen ingående djurslag i olika undersöknings- och behandlingssituationer,
- utföra grundläggande kliniska undersökningar i syfte att identifiera normalvariation och avvikelser från det normala samt använda korrekt medicinsk terminologi,
- tillämpa kunskaper i rörelseapparatens anatomi ur ett funktionellt och kliniskt perspektiv,
- beskriva centrala begrepp inom kommunikation och reflektera över kommunikation i den kliniska konsultationen,
- redogöra för grundläggande radiologisk normalanatomi,
- beskriva och tillämpa principer för grundläggande radiobiologi, strålskydd och radiologisk bildtolkning samt beskriva hur bilddiagnostiska metoder fungerar och används,
- redogöra för grundläggande kirurgisk patofysiologi inklusive sårläkning,
- redogöra för och tillämpa grundläggande operationssalsrutiner,
- redogöra för basal kirurgisk teknik samt vanligt förekommande instrument och dess användning vid kirurgiska ingrepp,
- utföra enklare suturering, ligering och sårbehandling med korrekt kirurgisk teknik,
- översiktligt redogöra för vanliga och viktiga sjukdomar hos idisslare och gris ur ett kliniskt perspektiv,
- redogöra för fjäderfäproduktionen i Sverige, de vanligaste och viktigaste sjukdomarna på fjäderfä samt hur dessa diagnostiseras och förebyggs,
- redogöra för reproduktionsfysiologi och -endokrinologi hos friska djur samt vid reproduktionsstörningar.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Den praktiska undervisningen omfattar djurslag såsom häst, hund, katt, nöt och gris. Radiologisk normalanatomi tillämpas huvudsakligen på djurslagen häst, hund och katt. Sjukdomar hos lantbrukets djur används som modell för att introducera vanliga steg i arbetsgången för systematisk klinisk handläggning.
Genomförande
Kursen innehåller föreläsningar, gruppdiskussioner, övningar samt praktiska moment. De praktiska momenten utförs på attrapper, organ/kadaver samt levande djur.
Under kursen tränar studenten följande generella kompetenser:
Muntlig kommunikation, samarbetsförmåga, tidsplanering samt problemlösning.
Samverkan med det omgivande samhället tas upp genom strukturerad undervisning i kommunikation i den kliniska situationen.
Följande moment är obligatoriska:
Huvuddelen av i kursen ingående övningar, gruppdiskussioner och praktiska moment samt vissa yrkesrelaterade och introducerande aktiviteter.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga och praktiska examinationer, samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
*Avbruten praktik*En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för kliniska vetenskaper