Vetenskaplig metodik
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0140 Vetenskaplig metodik, 13,0 Hp
Scientific methodologyÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
70 hp veterinärmedicinMål
Kursen syftar till att ge grunderna i vetenskapligt arbetssätt genom litteratursökning, kritisk utvärdering av vetenskaplig litteratur, skriftlig och muntlig presentation och opponentskap, samt verktyg för att förstå och tillämpa evidensbaserad veterinärmedicin. Verktygen inkluderar statistik och epidemiologi som är viktiga grunder för att tillgodogöra sig, värdera och genomföra vetenskapliga studier.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- använda epidemiologisk terminologi för att beskriva hur riskfaktorer kopplade till miljö, individ och agens kan påverka sjukdom och hälsa hos djurpopulationer,
- använda epidemiologisk terminologi och metodik för att beskriva och jämföra frekvens och utbredning av sjukdom och hälsa i populationer, samt för att redogöra för kausalitetsbegreppet,
- kategorisera vetenskapliga studier efter studietyp samt granska vetenskapliga studiers validitet med hänsyn till systematiska och slumpmässiga fel,
- tillämpa och tolka beskrivande samt jämförande statistisk,
- självständigt söka, kritiskt värdera och sammanställa vetenskaplig litteratur utifrån en formulerad frågeställning,
- skriftligt och muntligt presentera ett vetenskapsbaserat arbete, enligt rådande praxis inom ämnet, anpassad för angiven målgrupp och enligt givna anvisningar,
- granska och ge konstruktiv kritik på en annan students skriftliga arbete och muntliga presentation,
- förklara One Health-konceptet samt identifiera och diskutera viktiga metoder som används inom One Health för att analysera hälsoeffekter på djur, människor och ekosystem.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen består av tre huvudsakliga delar:
i) Epidemiologi och evidensbaserad veterinärmedicin, som ger grundläggande kunskaper i vetenskaplig studiedesign, kausalitet och bias.
ii) Statistik, där studenterna beräknar samband och risken för slumpmässiga fel.
iii) Ett vetenskapsbaserat arbete där studenten, inom ett valt område, ska skriva ett vetenskapsbaserat arbete som presenteras skriftligt och muntligt, samt opponera på en annan students arbete. Handledning ges i skrivgrupper om cirka 4-6 studenter.
Kursen behandlar informationssökning, kritisk granskning av vetenskaplig litteratur, EBVM, epidemiologi, medicinsk statistik, vetenskapligt skrivsätt och muntlig framställning. Kursen betonar hur vetenskapliga studier av populationer är nödvändiga för att bidra till en hållbar djurhållning ur etiska, veterinärmedicinska, biologiska och ekonomiska perspektiv.
I kursen ingår också en modul inom professionell utveckling med fokus på One Health där studenterna arbetar med epidemiologiska verktyg för att studera One Health-frågor.
Genomförande
Kursen nyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, litteraturstudier, övningar och redovisningar, samt att under handledning författa ett vetenskapsbaserat arbete.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, problemlösning, vetenskapliga metoder, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet och hantering av tidsramar.
Följande moment är obligatoriska:
Skrivgruppsträffar samt deltagande i obligatoriska övningar inom epidemiologi, One Health.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina (epidemiologi och statistik), godkänt deltagande i obligatoriska moment och opponering, samt godkänt skriftligt arbete och godkänd muntlig redovisning.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Undervisning på engelska kan förekomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper