Livsmedelssäkerhet
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för VM0121
Läsåret 2023/2024
Livsmedelssäkerhet (VM0121-30063)
2024-02-05 - 2024-04-07
Läsåret 2022/2023
Livsmedelssäkerhet (VM0121-30159)
2023-02-06 - 2023-04-11
Läsåret 2021/2022
Livsmedelssäkerhet (VM0121-30019)
2022-02-07 - 2022-04-10
Läsåret 2020/2021
Livsmedelssäkerhet (VM0121-30088)
2021-02-08 - 2021-04-13
Läsåret 2019/2020
Livsmedelssäkerhet (VM0121-30260)
2020-02-10 - 2020-04-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0121 Livsmedelssäkerhet, 13,5 Hp
Food safetyÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Livsmedelssäkerhet 1 | 6,0 | 0202 |
Livsmedelssäkerhet 2 | 5,0 | 0203 |
Livsmedelssäkerhet 3 | 2,5 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp veterinärmedicin, varav- 20 hp patologi
- 5 hp parasitologi
- 5 hp bakteriologi
- 5 hp virologi
Mål
Kursen ger grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för grunderna i olika livsmedels produktion, distribution och hantering, samt livsmedlets kvalitet,
redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedelsgrupper och foder,
redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna,
redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, förklara de bakomliggande orsakerna samt ge förslag på förebyggande åtgärder och kontroll av riskerna,
redogöra för hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel (inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation),
beskriva hur kontroll före och efter slakt går till samt förklara hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer gällande levande djur och kött enligt gällande författningar,
redogöra för olika system för kontroll och kvalitetssäkring,
utföra och bedöma enklare mikrobiologiska livsmedelsundersökningar och självständigt författa provsvar.
Innehåll
Kursen omfattar föreläsningar, laborationer, studiebesök, seminarier, muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter. Huvuddelen av alla i kursen ingående laborationer, studiebesök, muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter är obligatoriska.
Kursen behandlar allmän livsmedelssäkerhet; innefattande produktion av olika livsmedel och foder, mikrobiologiska (bakterier, parasiter, svamp, virus och prioner) och toxikologiska risker i hela livsmedelskedjan från produktion till konsumtion samt allergier. Både offentlig- och egenkontroll behandlas, vilket inkluderar revision, inspektion, provtagning och HACCP. Kontroll före och efter slakt inbegriper besiktning med syfte att upptäcka sjukdomar som kan påverka människors hälsa och djurskydd samt misstanke om epizootisjukdomar. Inom livsmedelstoxikologi förklaras bl.a. hur gränsvärden (MRL) för läkemedelsrester och karenstider tas fram.
Under kursen tränar studenten följande generella kompetenser: kommunikationsförmåga, analysförmåga och problemlösning. Laborationsvana och sterilteknik ingår under de praktiska momenten.
Hållbarhet
Kursen ger kunskap om hur man förvarar livsmedel och foder så att de håller så länge som möjligt samt är säkra för konsumenten vid förtäring. På så sätt minskas matsvinnet, djur och människor skyddas från sjukdom; vilket inkluderar de miljömässiga, ekonomiska och sociala perspektiven av begreppet hållbarhet.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 20 hp patologi kan uppfyllas genom godkända kurser VM0113 Allmän sjukdomslära och VM0014 Speciell patologi. Förkunskapskraven om 5 hp parasitologi, 5 hp bakteriologi och 5 hp virologi kan uppfyllas genom godkänd kurs VM0113 Allmän sjukdomslära.För god förståelse av kursen behövs kunskaper om primärproduktion och lagstiftning, därför rekommenderas att studenten genomgått kurserna VM0122 Djurskydd, författningskunskap och epizootologi och VM0118 Populationsmedicin.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kurslitteratur VM0121, TU0026 Livsmedelssäkerhet 2025
De flesta dokumenten i kurslitteraturen utom punkt 1 och punkt 11 finns tillgängliga i elektronisk form.
### Livsmedelstoxikologi
1. Arbets- och Miljömedicin – En Lärobok om Hälsa och Miljö. 2019. Kapitel 25: Livsmedel. Finns i Canvas
2. Chemical Contaminants and Residues in Food. 2017. *Chapter 1: Risk Assessment of Chemical Contaminants and Residues in Food. *https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100674-0.00001-1
Dokumentet nedan ger lagtexten om metodologiska principer för riskbedömning och rekommendationer för riskhantering av resthalter av veterinärmedicinska läkemedel i animaliska livsmedel.
3\. Europeiska kommissionen. 2018. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0782&from=EN](
Nedan länken till lagstiftningen om innehåll av en ansökan och begäran av fastställandet av MRL-värden
4\. Europeiska kommissionen. 2017. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0012&from=EN](
Mikrobiologisk riskanalys
5. Codex Alimentarius Commission. 1999. Principles and Guidelines for the Conduct of* Microbiological Risk Management. CAC/GL 63 – 2007*. Codex Alimentarius Commission.
6. WOAH. 2023. Chapter 2.1. Import Risk Analysis. WOAH Terrestrial Animal Health Code
Bedömning mikrobiologiska livsmedelsundersökningar/labrapport matförgiftningsfallen
7. Adams, M. R. & Moss, M. O. 2008. Food Microbiology, 3rd ed. RSC Publishing. Cambridge, GBR.
** **8. Thougaard H., Madsen Møller R., Just Munch J., Kamuk A. 2023. Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
9. Förordning 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel.* *30 sidor. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?qid=1565264354690&uri=CELEX:32005R2073
10. Kontrollwiki, Livsmedelsverket
Från dessa två källor ovan hittar ni gränsvärden för olika agens och annan information till livsmedelskvalitetslaborationerna och matförgiftningsanamneserna. I förordningen hittar ni vissa gränsvärden för några livsmedel. I Livsmedelsverkets ”Kontrollwiki” hittar ni information om olika agens. Det enklaste är att gå in på ”sök” och skriv in namnet på det agens ni vill söka på.
Slakteri
** **11. Sveide, Rolf. 2003. Kompendium: *Lathund för besiktningsveterinärorganisationen, *bearbetat för kursen i livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet och uppdaterad senast 2020. 29 sidor. Finns att köpa i Servicecenter Ulls hus
**Observera **att detta kompendium är tänkt som en bildbank, koderna stämmer inte! För korrekt kodförteckning se punkt 14
12. Ninios, T., Lundén J., Korkeala, H., & Fredriksson-Ahomaa, M. ed. 2014. *Meat Inspection *and* Control in the Slaughterhouse.** *John Wiley & Sons Ltd, UK. 698 sidor. Med fokus på kapitel 2-8, 13, 16, 18, 20-23
13. Livsmedelsverket. 2024. *Besiktning efter slakt. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/738/besiktning-efter-slakt
14. Livsmedelsverket. 2024.* Instruktion Beslut om kött från tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/636/beslut-om-kott-fran-tama-hov-och-klovdjur
15. Livsmedelsverket. 2024. *Instruktion Besiktningsgång för tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/555/besiktningsgang-for-tama-hov-och-klovdjur
16. Diverse förordningar och föreskrifter gällande livsmedelslagstiftning och djurskydd vid slakt (refereras i de olika föreläsningarna)