Ny sökning
VM0121

Livsmedelssäkerhet

Kursen ger grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa.

Kursvärdering

Andra kursvärderingar för VM0121

Läsåret 2023/2024

Livsmedelssäkerhet (VM0121-30063)

2024-02-05 - 2024-04-07

Läsåret 2022/2023

Livsmedelssäkerhet (VM0121-30159)

2023-02-06 - 2023-04-11

Läsåret 2021/2022

Livsmedelssäkerhet (VM0121-30019)

2022-02-07 - 2022-04-10

Läsåret 2020/2021

Livsmedelssäkerhet (VM0121-30088)

2021-02-08 - 2021-04-13

Läsåret 2019/2020

Livsmedelssäkerhet (VM0121-30260)

2020-02-10 - 2020-04-14

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Kurslitteratur VM0121, TU0026 Livsmedelssäkerhet 2025

De flesta dokumenten i kurslitteraturen utom punkt 1 och punkt 11 finns tillgängliga i elektronisk form.


### Livsmedelstoxikologi

1. Arbets- och Miljömedicin – En Lärobok om Hälsa och Miljö. 2019. Kapitel 25: Livsmedel. Finns i Canvas

2. Chemical Contaminants and Residues in Food. 2017. *Chapter 1: Risk Assessment of Chemical Contaminants and Residues in Food. *https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100674-0.00001-1


Dokumentet nedan ger lagtexten om metodologiska principer för riskbedömning och rekommendationer för riskhantering av resthalter av veterinärmedicinska läkemedel i animaliska livsmedel.
3\. Europeiska kommissionen. 2018. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0782&from=EN]()
Nedan länken till lagstiftningen om innehåll av en ansökan och begäran av fastställandet av MRL-värden
4\. Europeiska kommissionen. 2017. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0012&from=EN]()

Mikrobiologisk riskanalys

5. Codex Alimentarius Commission. 1999. Principles and Guidelines for the Conduct of* Microbiological Risk Management. CAC/GL 63 – 2007*. Codex Alimentarius Commission.

6. WOAH. 2023. Chapter 2.1. Import Risk Analysis. WOAH Terrestrial Animal Health Code

Bedömning mikrobiologiska livsmedelsundersökningar/labrapport matförgiftningsfallen

7. Adams, M. R. & Moss, M. O. 2008. Food Microbiology, 3rd ed. RSC Publishing. Cambridge, GBR.

** **8. Thougaard H., Madsen Møller R., Just Munch J., Kamuk A. 2023. Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer

9. Förordning 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel.* *30 sidor. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?qid=1565264354690&uri=CELEX:32005R2073

10. Kontrollwiki, Livsmedelsverket

Från dessa två källor ovan hittar ni gränsvärden för olika agens och annan information till livsmedelskvalitetslaborationerna och matförgiftningsanamneserna. I förordningen hittar ni vissa gränsvärden för några livsmedel. I Livsmedelsverkets ”Kontrollwiki” hittar ni information om olika agens. Det enklaste är att gå in på ”sök” och skriv in namnet på det agens ni vill söka på.

Slakteri

** **11. Sveide, Rolf. 2003. Kompendium: *Lathund för besiktningsveterinärorganisationen, *bearbetat för kursen i livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet och uppdaterad senast 2020. 29 sidor. Finns att köpa i Servicecenter Ulls hus

**Observera **att detta kompendium är tänkt som en bildbank, koderna stämmer inte! För korrekt kodförteckning se punkt 14

12. Ninios, T., Lundén J., Korkeala, H., & Fredriksson-Ahomaa, M. ed. 2014. *Meat Inspection *and* Control in the Slaughterhouse.** *John Wiley & Sons Ltd, UK. 698 sidor. Med fokus på kapitel 2-8, 13, 16, 18, 20-23

13. Livsmedelsverket. 2024. *Besiktning efter slakt. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/738/besiktning-efter-slakt

14. Livsmedelsverket. 2024.* Instruktion Beslut om kött från tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/636/beslut-om-kott-fran-tama-hov-och-klovdjur

15. Livsmedelsverket. 2024. *Instruktion Besiktningsgång för tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/555/besiktningsgang-for-tama-hov-och-klovdjur

16. Diverse förordningar och föreskrifter gällande livsmedelslagstiftning och djurskydd vid slakt (refereras i de olika föreläsningarna)

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Veterinärprogrammet Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 43910 SEK Nivå: Grundnivå (G2F)
Ämne: Veterinärmedicin
Kurskod: VM0121 Anmälningskod: SLU-30320 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens biovetenskaper Studietakt: 100%