De odlade växternas historia och framtid i Sverige
Kulturväxter är de växter som vi odlat och på olika sätt använt i vår vardag under en mycket lång tid. De har gett oss mat, kläder, bostad, bränsle, färger, läkemedel och njutningsmedel. I kursen kommer du att lära dig om växternas ursprung, odling, användning och växtförädlingens roll för dessa. Du kommer också få öva dig på att analysera, argumentera och dra slutsatser kring lösningar på framtida samhällsutmaningar kopplade till de odlade växterna. Kunskap om våra odlade växter i både historiskt och framåtblickande perspektiv är viktigt för att skapa ett framtida socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle.
Kursen inleds och avslutas med ett digitalt möte. Däremellan arbetar studenten individuellt och tidsmässigt fristående med en rad moduler. För varje modul behandlas en gröda eller växtgrupp. Kursen avslutas med en summerande uppgift.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TD0017
Läsåret 2023/2024
De odlade växternas historia och framtid i Sverige (TD0017-50175)
2024-06-03 - 2024-09-01
Läsåret 2022/2023
De odlade växternas historia och framtid i Sverige (TD0017-50071)
2023-06-05 - 2023-08-27
Läsåret 2021/2022
De odlade växternas historia och framtid i Sverige (TD0017-50093)
2022-06-06 - 2022-08-28
Läsåret 2020/2021
De odlade växternas historia och framtid i Sverige (TD0017-50087)
2021-06-07 - 2021-08-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0017 De odlade växternas historia och framtid i Sverige, 7,5 Hp
The history and future of cultivated plants in SwedenÄmnen
Trädgårdsvetenskap Biologi Trädgårdsvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskap om de odlade växternas historia och framtid, och deras betydelse för vår vardag. Fokus kommer ligga på växternas ursprung, odling, användning och förädling. Kursen ska också öva studenten i att analysera, argumentera och dra slutsatser kring lösningar på framtida samhällsutmaningar kopplade till kulturväxter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för grundläggande begrepp rörande de odlade växternas utveckling och nyttjande
Beskriva och jämföra de i kursen ingående växternas egenskaper, ursprung, odlingsform och användningsområden i Sverige i både historiskt och nutida perspektiv
Redogöra för grunderna inom växtförädling och hur tillgången på genetisk diversitet kan vara viktig för framtida förädlingsarbete
Identifiera framtida samhällsutmaningar och resonera kring lösningar kopplade till de odlade växterna.
Innehåll
Kursen ges som en distanskurs över sommaren med ett inledande och avslutande digitalt möte. Däremellan arbetar studenten individuellt och tidsmässigt fristående med en rad moduler. Kursen avslutas med en summerande uppgift.
Kulturväxter är de växter som vi odlat och på olika sätt använt i vår vardag under en mycket lång tid. De har gett oss mat, kläder, bostad, bränsle, färger, läkemedel och njutningsmedel. För varje modul behandlas en grödas/växtgrupps ursprung, odling och användning, samt hur de kan användas för att skapa ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle. Även mer övergripande ämnen relaterat till växtförädling kommer att behandlas inom kursen så som vikten av genbanker för att upprätthålla tillgång till genresurser med stor genetisk diversitet. Kursen fokuserar främst på växter som har varit eller är viktiga för primärproduktionen av livsmedel i Sverige, exempelvis potatis, korn, bondböna, kål, humle och äpple. Det är en tvärvetenskaplig kurs men med ett tydligt naturvetenskapligt fokus. Studenten kommer även få öva sig i att analysera, argumentera och dra slutsatser kring lösningar på framtida samhällsutmaningar kopplade till de odlade växterna i Sverige.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända inlämningsuppgifter och obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Obligatorisk litteratur kommer finnas tillgänglig gratis online på Canvas vid kursstart.