Skoglig föryngring
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0057 Skoglig föryngring, 7,5 Hp
Forest RegenerationÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande120 hp
60 hp inom något av följande ämnen/huvudområden
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- biologi
- miljövetenskap
- naturresursförvaltning
Engelska 6.
Mål
Kursens övergripande mål är att förmedla en helhetsbild på hela föryngringskedjan, från frö till etablerat träd, och att ge studenterna insikt i komplexiteten av det moderna skogsbrukets föryngringsmetoder.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- diskutera och kritiskt undersöka egenskaper och begränsningar hos olika föryngringsmetoder som används i det nordeuropeiska skogsbruket
- beskriva och analysera olika föryngringsmetoder, utifrån ett skogsbruksperspektiv som en del av en hållbar utveckling
- beskriva försöksupplägg och utveckla skogsföryngringsförsök, samt analysera och utvärdera skogsföryngringsförsök
- mäta och utvärdera plantornas tillväxt och vitalitet.
Innehåll
Kursen förmedlar en helhetsbild på hela föryngringskedjan, från frö till etablerat träd. Under kursen kommer nya rön och kunskap om planttyper, planteringstekniker och markberedning att diskuteras, utvärderas och kopplas till en förståelse för plantors ekofysiologi samt ståndortsfaktorer. Kursen behandlar också försöksdesign och tekniker för plantmätning, samt analys av föryngringens tillväxt och vitalitet.
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, litteraturstudier, övningar, (skriftliga/muntliga) inlämningsuppgifter, projektarbete, studiebesök, seminarier, fältövningar, exkursioner, presentationer
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: Problemlösning, vetenskapliga metoder, kritiskt tänkande, planera och hantera tid, kreativitet, lagarbete men också förmåga att arbeta självständigt.
Följande moment är obligatoriska: Gruppaktiviteter, fältexkursioner, studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina.
Godkända övningsuppgifter.
Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenter kan behöva betala vissa kostnader för transport, mat och logi under fältexkursion(er).Kursen är huvudsakligen campusförlagd men kan vid behov anpassas till distansutbildning.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap