Hållbar skogsskötsel och markanvändning i tropikerna
Kursen ges som campusoberoende kurs vilket innebär att du kan läsa kursen vid SLU:s campus i Alnarp, Uppsala och Umeå.
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0056 Hållbar skogsskötsel och markanvändning i tropikerna, 15,0 Hp
Sustainable Forestry and Land-use Management in the TropicsÄmnen
Skogsbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp15 hp på avancerad nivå inom något av följande ämnen/utbildningsområden
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- lantbruksvetenskap
15 hp biologi på avancerad nivå med inriktning ekologi
Engelska 6
Mål
Kursen syftar till att göra studenterna förberedda för uppgifter och utmaningar för arbete mot ett hållbart skogsbruk i subtropiska och tropiska regioner.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva och analysera hur biofysiska (t.ex. ekologi, mark och klimat), sociala, politiska och ekonomiska förutsättningar samverkar och driver hur nuvarande och möjliga skogs- och markanvändningsåtgärder väljs och utförs
- utvärdera möjligheter och problem med dominerande skötselsystem (naturskog, plantager, agroforestry och restaurering) beroende på lokala förhållanden som t.ex. ekonomiska förutsättningar, livsförhållanden, ekosystemtjänster, m.m
- sammanfatta betydelsen och vikten av tropiska skogar i ett globalt sammanhang och den globala agendan
- utvärdera och tolka hur lokala förutsättningar, dynamik, värden och komplexitet påverkar skogsskötsel, markanvändning och arbetsutförande
- analysera, utvärdera och kommunicera aktuella skogsfrågor och forskning i tropiska och subtropiska områden
- för ett givet sammanhang identifiera kunskapsluckor och föreslå nya lösningar.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar förutsättningarna i natur och samhälle för skogens utveckling och nyttjande i subtropiska och tropiska regioner och ger en samlad förståelse för hur variationer i systemekologi, samhällsuppbyggnad och skogsbrukssätt skiljer sig gentemot nordliga system. Kursen behandlar också viktiga skötselmetoder samt arbets- och markanvändningsformer med träd och skog, samt aktuella frågor som i framtiden kommer att dominera utvecklingen av markanvändning och skogsbrukssätt i subtropiska och tropiska regioner.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningar, litteraturstudier och diskussioner. Studenterna får tillämpa sina kunskaper på verklighetsbaserade fallstudier. Kursen ger också möjlighet till en individuell fördjupning inom ett specifikt område utifrån studentens egna intressen, och att ta del i en studieresa till ett av våra tropiska försöksområden.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- Kritiskt tänkande
- Digital kompetens
- Muntlig och skriftlig kommunikation
- Lagarbete
- Förmåga att arbeta självständigt
- Kreativitet
- Planera och hantera tid
Följande moment är obligatoriska
Deltagande i kursens upprop, seminarier, och muntliga övningar och presentationer.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom kursuppgifter och föreläsningar med internationella gäster från olika organisationer.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända inlämningsuppgifter.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens ekologi och skötsel