Skogliga planeringsnivåer
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0032 Skogliga planeringsnivåer, 15,0 Hp
Forestry planning levelsÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande i något av följande:- 60 hp i skogsbruksvetenskap, eller
- 60 hp i skogshushållning, eller
- 60 hp i skogsvetenskap.
Mål
Kursens syfte är att fungera som en synteskurs, där förvärvade kunskaper i bl.a. skogsskötsel, skogsuppskattning, GIT (Geografisk Informationsteknologi) och ekologi sätts samman, för att lösa skogliga planeringsproblem med hänsyn till ekonomi, miljö och sociala värden.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för planering och organisation inom skoglig verksamhet
- redogöra för och planera skoglig verksamhet med olika tidshorisonter och ur olika markägares perspektiv
- analysera planeringsbehovet och utifrån detta bedöma olika metoder för att planera och leda datafångst
- redogöra för forskningsläget inom de områden som kursen behandlar.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen är en yrkesförberedande synteskurs, inriktad på planering på olika nivåer, såväl strategisk, taktisk och operativ, med bl.a. en större övning på en skogsfastighet samt att göra en skogsbruksplan åt en privat markägare. Genom att använda GIT med fjärranalys, datafångst och bearbetning, tillämpas den kartteknik som är nödvändig för att kunna planera skogsbruk på ett effektivt sätt.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningar i fält, inlämningsuppgifter, exkursioner och redovisningar, såväl muntligt som skriftligt.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- problemlösning
- digital kompetens
- muntlig och skriftlig kommunikation
- samarbete
- självständighet.
Följande moment är obligatoriska
- muntliga och skriftliga redovisningar
- övningar i fält
- gästföreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga och praktiska tentamina.
- Godkänd digital skogsbruksplan.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en av de åtta obligatoriska kurser som ingår i skogsmästarprogrammets första två år. Kursen kan inte läsas på distans eller som fristående kurs.Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan