Skogliga skötselsystem och skogsskötselåtgärder
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SV0001-40086 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SV0001
Läsåret 2022/2023
Skogliga skötselsystem och skogsskötselåtgärder (SV0001-40100)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Skogliga skötselsystem och skogsskötselåtgärder (SV0001-40156)
2022-03-24 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0001 Skogliga skötselsystem och skogsskötselåtgärder, 15,0 Hp
Forest management methodsÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Heureka | 2,0 | 0002 |
Skötselplan | 4,0 | 0003 |
Skogliga skötselsystem | 7,0 | 0101 |
Exkursioner | 2,0 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 15 hp skogsvetenskap eller
- 15 hp skogsbruksvetenskap eller
- 15 hp biologi eller
- 15 hp miljövetenskap eller
- 15 hp landskapsarkitektur eller
- 15 hp lantbruksvetenskap eller
- 15 hp naturresurshushållning
samt engelska B.
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en grundläggande förståelse för de skogsskötselsystem och skogsskötselåtgärder som finns tillgängliga och ofta används i Skandinavien och norra Europa. Under kursen utvärderas skötselsystem och skogliga skötselåtgärder utifrån olika hållbarhetsperspektiv, både ekonomiska, sociala och miljömässiga. Hur skogsskötseln kan anpassas till ett förändrat klimat och för att bevara den biologiska mångfalden kommer också att diskuteras, samt effekter på olika ekosystemtjänster.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för vanligt förekommande skötselsystem och skogsskötselåtgärder i Skandinavien och norra Europa
applicera lämpliga skogsskötselåtgärder beroende på skogens tillstånd och föreslå framtida åtgärder
analysera hur olika skogsskötselåtgärder påverkar skogens ekosystemtjänster
redogöra för nya skogsskötselåtgärder och hur dessa kan ersätta tidigare använda
identifiera åtgärder som är vetenskapligt belagda inom skogsskötselområdet
utforma skötselråd med hänsyn till skogsägarens uppställda mål.
Innehåll
Kursen inleds med att ge studenterna en övergripande bild av det skogsbruk som bedrivs i Skandinavien och norra Europa. Under kursens gång kommer de vanligaste skogsskötselåtgärderna som används i olika faser av en omloppstid att studeras. Olika skötselsystem för att hantera både likåldriga och olikåldriga skogar samt deras effekter på olika ekosystemstjänster tas upp under kursens gång. Efter kursens slut ska studenterna kunna använda sina kunskaper till rådgivning om vilka skötselsystem och skogsskötselåtgärder som är lämpliga att använda beroende på skogsägarens mål och med hänsyn till produktion av olika ekosystemtjänster.
Kursen ges på helfart och genomförs med en blandning av föreläsningar, självständiga arbeten, grupparbeten och exkursioner. En del av exkursionerna och vissa grupparbeten kräver obligatorisk närvaro för att bli godkänd på kursen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen
Godkända inlämningsuppgifter
Godkänt deltagande i obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Student rekommenderas ha baskunskaper i trädens fysiologi, marklära, statistik och ekologi motsvarande grundnivå för att kunna tillgodogöra sig kursen, därtill att ha introducerats till vetenskapligt skrivande då denna metod tillämpas vid alla skriftliga inlämningsuppgifter.Eventuellt kan extra kostnader för exkursioner tillkomma.
Kursen överlappar med vissa moment i grundkurserna inom Skogsvetarprogrammet, såsom SG0265 Praktiskt skogsbruk, SG0268 Skog – nyttjande och värden och BI1382 Skoglig ekologi och botanik.
Kursplanen är uppdaterad i enlighet med Utbildningsnämndens beslut 2021-02-11 (§§ 9-10) om huvudområdet Skogsbruksvetenskap och om examenskrav (SLU.sfak.2021.3.1.1-22). Den ersätter därmed SG0270, fastställd av Programnämnden för utbildning inom skog (PN-S) 2020-11-11 (SLU.sfak.2020.3.1.1-447), pga ändrat huvudområde.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Ashton, M.S. and Kelty, M. J. (eds) 2018. The practice of silviculture – applied forest ecology. 10th edition. John Wiley and sons. Pp 776. ISBN: 978-1-119-27130-7