Skoglig fjärranalys
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Andra kursvärderingar för SG0274
Läsåret 2023/2024
Skoglig fjärranalys (SG0274-20104)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Skoglig fjärranalys (SG0274-20116)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Skoglig fjärranalys (SG0274-20171)
2021-11-02 - 2022-01-16
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0274 Skoglig fjärranalys, 7,5 Hp
Forest remote sensingÄmnen
Skogsvetenskap Skogsvetenskap TeknikUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp inklusive- 60 hp skogsvetenskap eller
- 60 hp skogshushållning eller
- 60 hp skogs- och träteknik eller
- 60 hp biologi eller
- 60 hp miljövetenskap eller
- 60 hp landskapsarkitektur eller
- 60 hp lantbruksvetenskap eller
- 60 hp naturresurshushållning
samt
- 5 hp statistik
dessutom krävs
- 7,5 hp på avancerad nivå i: skogsvetenskap; skogshushållning; skog och träteknik; biologi; miljövetenskap; landskapsarkitektur; lantbruksvetenskap eller naturresurshushållning.
- Grundläggande kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå samt
- Engelska 6 eller motsvarande.
Mål
Kursen ger studenten teoretisk och praktisk kunskap om att arbeta med data från fjärranalys och fältinventering och hur dessa kombineras för att arbeta med frågor kopplade till skogsbruk och skogens ekosystem.
Studenten ska vid kursens slut kunna
redogöra för mål och metoder för datainsamling via fjärranalys och fältinventering i syfte att insamla information till skogsbruk och om skogens ekosystem
förklara de fysiska grunderna för fjärranalys av vegetation i allmänhet och skogar i synnerhet
förklara och tillämpa stegen i bearbetning av fjärranalysdata, samla in och förbereda data, förbehandling, klassificering, skattning och upptäcka förändringar och skattning av noggrannhet för olika fjärrdatakällor och integrerade fältinventeringsdata
välja och motivera lämpliga datakällor och metoder med hänsyn till tillämpning, skala, datakvalitet och kostnad och kritiskt utvärdera den framtagna informationen.
Innehåll
Kursen innehåller teori i form av föreläsningar och litteratur samt praktik, inklusive datorövningar, som används inom fjärranalys och skogsinventering, hur dessa datakällor integreras och dess användning i olika applikationer från den enskilde skogsägaren till skogsföretagens behov vidare till global uppföljning och övervakning.
Kursen innehåller följande teori:
fysikaliska grunder för generering av fjärranalysdata;
översikt över sensorer och plattformar för fjärranalys av skog. Bland sensorer läggs främst vikt på kameror och laserskannrar. Bland plattformar behandlas egenskaper för satelliter, flygplan, drönare, fordonsmonterade och stationära system;
orientering om geometrisk korrigering av bilder, fotogrammetri och generering av 3D data från bilder;
metoder för radiometrisk kalibrering och analys av förändringar, t.ex. skador på skog;
metoder för automatisk klassning och skattning av skogliga variabler;
metoder för utvärdering av fjärranalysprodukter.
Dessutom ingår gästföreläsningar av individer från skogsföretag, studentdrivna seminarier för avancerad förståelse av kursinnehållet och forskningskunskap i Sverige och internationellt genom användning av vetenskapliga artiklar och kontakt med forskare. Kursen inkluderar också bearbetning av fjärranalysdata och datainsamling för ekologiska och miljöapplikationer, kopplade till Sveriges miljöövervakningsprogram (t.ex. National Forest Inventory och National Inventory of Landscapes in Sweden-NILS). Kursen avslutas med projektarbete i fjärranalys. På kursen används i huvudsak öppna programvaror som studenten använder på egen dator. Obligatoriska moment är övningar, skriftlig delexamination, seminarier och slutprojekt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För att bli godkänd på kursen krävs godkända skriftliga delexaminationer, fullgjorda obligatoriska moment samt godkänd redovisning av slutprojekt.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ingår i masterutbildningen Skogsbruk med många mål, som är ett samarbete mellan SLU och Linneuniversitet och sker på distans. Kurslitteratur är kompendium utarbetat av avdelningen för skoglig fjärranalys, SLU, samt utdelade artiklar. Det är rekommenderat att ha läst geografiska informationssystem (GIS) innan denna kurs, om så ej är fallet kontakta kursledare för förslag på frivilligt självstudiematerial.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig resurshushållning