Att forska i skog - vetenskapsmetodik
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0259-10222 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0259
Läsåret 2022/2023
Att forska i skog - vetenskapsmetodik (SG0259-10266)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Att forska i skog - vetenskapsmetodik (SG0259-10091)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Att forska i skog - vetenskapsmetodik (SG0259-10317)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2020/2021
Att forska i skog - vetenskapsmetodik (SG0259-10319)
2020-08-31 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0259 Att forska i skog - vetenskapsmetodik, 15,0 Hp
Forestry Research - Scientific MethodologyÄmnen
Skogsvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grundläggande statistik med R | 4,0 | 0202 |
Skriva och läsa vetenskapliga rapporter | 3,0 | 0203 |
Designa skogliga fältförsök | 3,0 | 0204 |
Långsiktiga prognoser med beslutssystemet Heureka | 3,0 | 0205 |
Analysera + rapportera ett skogligt fältexperimet | 2,0 | 0206 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp inklusive- 60 hp skogsvetenskap eller
- 60 hp skogshushållning eller
- 60 hp skog och träteknik eller
- 60 hp biologi eller
- 60 hp miljövetenskap eller
- 60 hp landskapsarkitektur eller
- 60 hp lantbruksvetenskap eller
- 60 hp naturresurshushållning
dessutom krävs
- Grundläggande kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå samt
- Engelska 6 eller motsvarande.
Mål
Kursen ska ge studenten verktyg för vetenskapligt arbetssätt, datahantering, försöksdesign och uppföljning av fältförsök. Studenter tränas i att läsa och skriva vetenskapliga artiklar och de får bekanta sig med skogliga modeller och skogliga simuleringar med Heureka.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
genomföra grundläggande statistiska analyser med programmeringsspråket R,
läsa och analysera vetenskaplig text samt skriva vetenskaplig uppsats enligt givna instruktioner,
designa ett vetenskapligt försök och formulera tillhörande försöksplan,
redogöra för principer kring olika typer av skogliga modeller för framskrivning av tillväxt, skador och mortalitet hos enskilda träd och bestånd,
behärska enkla skogliga simuleringar med det skogliga beslutsstödssystemet Heureka samt
analysera och skriftligt redovisa ett skogligt fältexperiment.
Innehåll
Kursen är indelad i fem delmoment; 1) programmering i R, 2) att läsa och skriva en vetenskaplig uppsats, 3) försöksdesign och försöksplaner 4) skogliga modeller och Heureka 5) analys av skogliga fältexperiment. Programmering i R skall ge grundläggande kunskaper i programmeringsspråket så att studenterna kan genomföra en statistisk analys av enkla skogliga experiment. Programmeringsdelen utgår från en lärobok i grundläggande statistik med tillhörande skogliga exempel och övningsuppgifter. Under kursen tränas studenten i att läsa och analysera vetenskapliga uppsatser samt att redovisa analyser av skogliga experiment i vetenskapliga rapporter. Exempel på vanliga försöksupplägg ges under kursen och studenten tränas i att välja försöksdesign för att besvara specifika frågeställningar på ett effektivt sätt samt hur försök bör dokumenteras i försöksplaner. Studenten orienteras om uppbyggnad och funktion hos olika skogliga modeller för prognos av framtida utveckling av enskilda träd och bestånd. Heurekasystemet är ett beslutsstöd innehållande flera olika skogliga modeller. Studenten skall tränas i handhavande av Heureka genom övningar med praktiska exempel. Kursen avslutas med analys och redovisning av ett skogligt fältexperiment där erhållna färdigheter i R, Heureka och att skriva vetenskapliga uppsatser praktiseras.
Kursen genomförs som distanskurs med två-fyra fysiska träffas som är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd krävs godkänd skriftlig slutrapport, godkända skriftliga inlämningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en distansbaserad kurs med två-fyra träffar under terminen. De fysiska träffarna sker på olika platser i Sverige och kan komma att innebära viss kostnad för resa och logi. För de nätburna inslagen behövs tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett USB-headset med mikrofon samt en webbkamera. Fast uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.Kursspråk är svenska men vissa undervisningsmoment kommer att ges på engelska.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap