Miljöförvalting i Europa
Kursens syfte är att ge en god förståelse för hur miljöförvaltning tillämpas på olika nivåer i Europa, från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå.
Under kursens första del introduceras verktyg för miljöförvaltning i EU, inklusive miljöövervakning, miljöanalys, modellering och utvärdering samt EU:s miljölagstiftning och politik. I kursens andra del analyseras och diskuteras de viktigaste EU-miljödirektiven, däribland habitatdirektivet, vattendirektivet, luftkvalitetsdirektivet, EU:s paket med klimat- och energiåtgärder samt integrering av miljöpolitiken över hela direktiven.
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0169 Miljöförvalting i Europa, 15,0 Hp
Environmental Management in EuropeÄmnen
Miljövetenskap NaturvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
\- Examen på grundnivå omfattande minst 180 hp med fördjupning inom naturvetenskapligt ämne.\- Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge en gedigen förståelse för hur miljöförvaltning tillämpas på olika nivåer i Europa, från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå. Fokus ligger på miljöförvaltning av mark, vatten, biologisk mångfald och klimat, inklusive lagstiftning, policy och ekonomiska styrmedel. Kursen behandlar ämnen som är relaterade till flera av FN:s mål för hållbar utveckling, framför allt SDG3 (god hälsa och välbefinnande), SDG6 (rent vatten och sanitet), SDG12 (hållbar konsumtion och produktion), SDG13 (bekämpa klimatförändringarna) och SDG15 (ekosystem och biologisk mångfald).
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- Sammanfatta bakgrunden, de grundläggande principerna och de förvaltningsstrategier som ingår i EU:s miljölagstiftning och miljöpolitk.
- Identifiera och tillämpa verktyg och resurser för miljöförvaltning för att skaffa kunskap om miljöns tillstånd och för att lösa miljöproblem i olika skalor.
- Beskriva hur naturvetenskapliga insikter och färdigheter används tillsammans med ekonomi, juridik och planering för att bidra till modern miljöförvaltning.
- Reflektera över hur olika intressenters miljöetik och hållbarhetskoncept påverkar den faktiska miljöstyrningen i EU.
Innehåll
Kursens fokus är vår förvaltning av miljön (mark, jord, vatten, biologisk mångfald och klimat) ur ett europeiskt perspektiv. Kursen behandlar hur Europeiska unionen (EU) utgör ramen för nästan all miljölagstiftning i medlemsländerna, och hur denna ram bestämmer både möjligheter och begränsningar för att genomföra miljöförvaltning och utveckla lösningar för miljön i EU.
Kursen inleds med en introduktion till det övergripande konceptet för miljöledning och till det aktuella tillståndet för den europeiska miljön. Studenterna kommer att lära sig om grundläggande instrument som t.ex.: övervakning och analyser; lagstiftning; ekonomiska styrmedel; lobbying och allmänhetens påverkan inom miljöområdet.
Kursen dyker sedan ner i olika miljöer som mark, vatten, biologisk mångfald och klimat och täcker konsekvenserna av olika EU-regler och miljöpolitik (t.ex. EU:s gröna giv, habitatdirektivet, ramdirektivet för vatten, EU:s naturvårdslag, EU:s markstrategi). Kursen beskriver och analyserar hur dessa initiativ uppstod och hur de tolkas och genomförs från EU-nivå till nationell, regional och lokal nivå.
Med hänsyn till de komplexa kopplingarna mellan miljömässiga, ekonomiska och sociala dimensioner diskuteras framtida strategier som krävs för en systemomställning mot hållbarhet i Europa.
*Genomförande:
*
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
föreläsningar, litteraturstudier, projektarbeten, interaktiva moment så som webbaserade debatter, skrivuppgifter samt även andra former av övningar och färdighetsträning. Förutom en obligatorisk fysisk start med olika läraktiviteter är kursen baserad på distansutbildning genom ett antal ämnesspecifika moduler med skriftliga inlämningsuppgifter.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, kritiskt tänkande, kreativitet. problemlösning, vetenskapliga metoder, digital kompetens, teknikanvändning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, lagarbete, förmåga att arbeta självständigt samt tidsplanering.
Följande moment är obligatoriska:
Uppropet och kursstarten, som arrangeras i anslutning till introduktionsdagarna för EnvEuro-programmet.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Studenterna kommer att utvärderas och betygsättas baserat på en portfölj av inlämningsuppgifter, inklusive godkänt deltagande i obligatoriska moment, godkända skriftliga övningar och en godkänd videouppgift. Detaljer om portföljbedömningen kommer att ges vid kursstart.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på 50% under hela höstterminen. Förutom en obligatorisk fysisk kursstart i anslutning till de obligatoriska introduktionsdagarna för EnvEuro-programmet, är hela kursen en distanskurs. Deltagnade i kursstarten sker delvis på egen bekostnad.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vatten och miljö
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kursliteraturen består av olika vetenskapliga artiklar och rapporter, och meddelas vid kursstart.