Human nutrition och fysiologi
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LV0114
Läsåret 2022/2023
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20040)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20096)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2021/2022
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20174)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20157)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20037)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0114 Human nutrition och fysiologi, 15,0 Hp
Human Nutrition and PhysiologyÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0201 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundläggande nivå, varav 60 hp livsmedelsvetenskap.Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:- Förklara och tillämpa begrepp inom området nutrition.
- Specificera och definiera näringsämnen samt beskriva deras klassificering och fysiologiska funktion såväl som förekomst i maten.
- Ge omfattande beskrivningar av svenska och internationella näringsrekommendationer
- Beskriva kostvanor på nationell och global nivå.
- Förbereda och utvärdera kostregistreringar.
- Beräkna en persons energibehov och ange vilka faktorer som påverkar detta samt ge exempel på mätmetoder och deras tillämpningar.
- Beskriva fysiologiska processer vid intag, matsmältning och upptag av näringsämnen samt beskriva hur de fysiologiska processerna regleras på olika nivåer.
Innehåll
Kursen tar upp förekomst, upptag och omsättning av de viktigaste näringsämnena i maten. Vidare behandlas de fysiologiska processer som sker vid i intag, matsmältning och upptag avNäringsämnena. Vidare beskrivs hur de fysiologiska processerna regleras. Sambandet
mellan kostvanor och de vanligaste folkhälsoproblemen i Sverige diskuteras och jämförs med andra industriländer såväl som utvecklingsländer. Studenterna beräkna sitt eget kost- och energiintag och utvärderar dem mot kostrekommendationer. Kursen ger också en översikt av trender och nya metoder i den senaste forskningen inom nutrition och fysiologi.
Kursen består av föreläsningar, övningar såväl som grupp- och projektarbete inom följande ämnen:
- Nutrition
- Humanfysiologi
- Svenska och internationella näringsrekommendationer
- Nationella och globala kostvanor
- Energibalans och näringsstatus
- Kostregistrering
- Kost- och hälsosamband
- Näringsbehov hos barn, äldre och gravida
I ett projektarbete kommer studenten att kunna fördjupa sig i valda delar av kursens
innehåll.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skrivning, godkänd muntlig och skriftlig presentation av projektarbete, godkända seminarier och övningar, samt deltagande i obligatoriska moment. • Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.• Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
• Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
• För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
• Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.• Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kunskaper motsvarande 5 hp djurfysiologi, 5 hp cellbiologi och 10 hp biokemi rekommenderas.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Introduction to Human Nutrition second edition Författare: Michael J. Gibney ISBN: 9781405168076 Kommentar: It is a recommended. However the lectures are not just limited to this book. The book is available on line (google it, otherwise it will be on canvas later).
- Textbook of Medical Physiology 13th edition Författare: Guyton and Hall ISBN: 9781455770052 Kommentar: It is recommended. However the lectures are not just limited to this book.