Livsmedelskemi och livsmedelsfysik
Kursen är för dig som vill lära dig mer om mat; kemisk sammansättning av olika livsmedel, deras fysiska egenskaper och hur dessa påverkas av förädlingsprocesser. Du kommer att analysera innehållet i en färdig rätt, tillverka egen majonnäs och lära dig att analysera fysiska egenskaper såsom viskositet i livsmedel.
Kursen ges till studenter på agronomprogrammet livsmedel men är öppen för andra studenter med intresse för mat. Goda kunskaper i kemi behövs då kursen berör matens kemiska, biokemiska och fysikokemiska egenskaper. Du behöver grundläggande kunskaper inom livsmedelsvetenskap för en bättre förståelse av effekten av hantering och förädling av råvaror på matens egenskaper.
Du kommer att lära dig om olika matkomponenter som vatten, kolhydrater, lipider, proteiner, vitaminer, mineraler, konserveringsmedel och antinutrienter. Några frågor som besvaras är: Varför smälter chokladen i munnen, varför får bröd en brun skorpa när den bakas, varför blir ketchupen mer flytande när man skakar flaskan och vad ger majonnäs den perfekta konsistensen?
Du kommer att använda olika analysmetoder för att analysera en färdig rätt och att lära dig att utvärdera dina resultat och dra slutsatser om viktiga aspekter såsom stabilitet, kostnad, kvalitet, säkerhet och näringsvärde. Du lär dig att analysera och utvärdera fysiska egenskaper som konsistens, viskositet och textur i några livsmedels exempel.
Du kommer att skriva en rapport och ge en muntlig presentation av dina resultat.
Information från kursledaren
2021-07-08
Welcome!
Dear students! Welcome to the course Food Chemistry and Food Physics 2021! Please find the relevant course literature published. Have also a look at the schedule. We have decided to have all lectures in Zoom (link given in the schedule). However the very first lecture which basically gives some introduction, some group discussions and seminars, and some of the labs will be in real life. If you have questions regarding zoom check here: https://student.slu.se/en/sw-news/2020/3/new-tool-for-e-meetings-for-slu-students
Hope you have a nice summer and looking forward to seeing you all in August!
Saeid and Galia
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0110-10205 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0110
Läsåret 2024/2025
Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10241)
2024-09-02 - 2024-10-31
Läsåret 2023/2024
Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10331)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10057)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2020/2021
Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10279)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Livsmedelskemi och livsmedelsfysik (LV0110-10058)
2019-09-02 - 2019-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0110 Livsmedelskemi och livsmedelsfysik, 15,0 Hp
Food Chemistry and Food PhysicsÄmnen
Livsmedelsvetenskap KemiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Föreläsningar och skriftlig tentamen | 10,0 | 0102 |
Laborationer | 5,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst 15 hp livsmedelsvetenskap och minst 30 hp kemi. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Kursen ger kunskaper om livsmedlens kemiska och fysikaliska egenskaper, processing av råvaror till livsmedel liksom viktiga kemiska och fysikaliska analysmetoder.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna
redogöra för teoretiska och praktiska grunder rörande sammansättning av råvaror och förädlade livsmedel i kemisk-fysikaliska termer
redogöra för de viktigaste kemiska och fysikaliska förändringarna i livsmedel från skörd till intag
analysera kemisk sammansättning och fysikaliska egenskaper i relation till livsmedlens kvalitet genom användning av modern analysmetoder
bedöma och utvärdera analysresultat från projektbaserade laborationer samt skriva projektrapport
Innehåll
Kursen behandlar viktiga livsmedelskomponenter som vatten, kolhydrater, lipider, proteiner, vitaminer och mineraler, färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel och oönskade ämnen. Kursen behandlar också livsmedlens fysikaliska egenskaper liksom viktiga kemiska och fysikaliska analysmetoder. Laborationer som belyser kemiska komponenter och deras egenskaper och reaktioner i livsmedel genomförs. Skriftligt och muntlig presentation av projektarbete ingår.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina, godkända övningsuppgifter, godkänd muntlig och skriftlig redovisning av projektarbeten samt godkänt deltagande i obligatoriska moment, t. ex laborationer och seminarier.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Objective |
Describe the theoretical and practical grounds relating to the composition of raw and processed foods in chemical-physical terms |
Account for the major chemical –physical changes that occur in foods from raw-material to consumption |
5 |
Analyze and reflect upon the chemistry and physical properties of food components and the composition of raw materials and foodstuffs in great detail |
Analyze and reflect upon a larger share of these chemical and physical changes in great in great detail |
4 |
Discuss the chemistry and physical properties of food components and the composition of raw materials and foodstuffs in detail |
Discuss about a greater share of the chemical and physical changes in detail |
3 |
Describe the basic chemistry and physical properties of food components and composition of raw materials and foodstuffs |
Describe the most important chemical and physical changes occurring in foods from raw materials to consumption |
Litteraturlista
- Course literatur [Course literatur] (https://slunik.slu.se/kursfiler/LV0110/10058.1920/Course_literature_2019.pdf)