Grundkurs - Livsmedelsagronom
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0100-10280 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0100
Läsåret 2019/2020
Grundkurs - Livsmedelsagronom (LV0100-10056)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Grundkurs - Livsmedelsagronom (LV0100-10127)
2018-09-03 - 2018-11-11
Läsåret 2017/2018
Grundkurs - Livsmedelsagronom (LV0100-10005)
2017-08-28 - 2017-11-05
Läsåret 2016/2017
Grundkurs - Livsmedelsagronom (LV0100-10266)
2016-08-29 - 2016-11-06
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0100 Grundkurs - Livsmedelsagronom, 15,0 Hp
Basic course - Food agronomistÄmnen
Livsmedelsvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet och särskild behörighet enligt områdesbehörighet 14: Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik D alternativt områdesbehörighet A11: Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4.Dessutom gäller meritkurser enligt respektive områdesbehörighet.
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till utbildningen, en bild av livsmedelsagronomens yrkesroll och en förståelse för naturresursernas betydelse i samhällets alla led. Dessutom ska kursen ge en inblick i aktuell livsmedelsforskning och fördjupning i livmedelsrelaterade ämnen som diskuteras i samhällsdebatten. Kursen syftar även till att introducera studenten till universitetsstudier och att ge övning i generella färdigheter som att ge övning i skriftlig och muntlig presentation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
översiktligt beskriva nyttjande av naturresurser och deras betydelse i samhällets i alla led
övergripande redogöra för de viktigaste livsmedelsråvarornas produktion och sammansättning
beskriva de vanligaste förädlingsvägar och –processer inom livsmedelsindustrin
redogöra för de viktigaste regler och riktlinjer för märkning av livsmedel
söka och kritiskt bearbeta litteratur samt förmedla information i skrift och tal
Innehåll
Kursen består av en blandning av föreläsningar, seminarier, enskilda arbeten och grupparbeten.
Genom föreläsningar av forskare och inbjudna experter från näringslivet, och i förekommande fall studiebesök, får studenten en bred bild av livsmedelsområdets alla delar och av livsmedelsagronomers möjliga arbetsmarknad. Seminarier och projektarbeten ger studenten möjlighet till fördjupning i delar av kursen och även träning i generella färdigheter. I kursen ingår obligatoriska moment som olika typer av inlämningsuppgifter och redovisning(ar) av projektarbeten.
Följande områden behandlas under kursen:
introduktion till universitetsstudier med moment som studieteknik, informationssökning, kommunikation och presentationsteknik
grundläggande matematik med relevans för påföljande kurser i utbildningen
introduktion till etisk argumentation, hållbart naturresursutnyttjande och agrarhistoria samt en överblick över lantbrukets produktionsgrenar och årscykler
livsmedel ur forskningens, myndigheters, livsmedelsbranschens och konsumentens perspektiv
livsmedlens väg från primärproduktion till konsumtion
livsmedelsråvarornas kemiska sammansättning och egenskaper
de viktigaste regler och riktlinjer för märkning av livsmedel
aspekter kring ekologisk produktion av livsmedel och livsmedelsråvaror framställda genom genteknik samt andra konsumentorienterade ämnen i samhällsdebatten som studenter och kursledningen identifierar gemensamt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar av projektarbeten samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. • Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslutÖvriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Betygskriterier LV0100 Grundkurs - Livsmedelsagronom, 15 hp
Betygsskala: Godkänd / Icke godkänd
Kursmål och betygskriterier
För betyget godkänd ska studenten kunna:
1. beskriva nyttjande av naturresurser och deras betydelse i samhällets i alla led
2. redogöra för de viktigaste livsmedelsråvarornas produktion och sammansättning
3. beskriva de vanligaste förädlingsvägar och – processer inom livsmedelsindustrin
4. redogöra för de viktigaste regler och riktlinjer för märkning av livsmedel
5. söka och kritiskt bearbeta litteratur
6. förmedla information i skrift och tal
7. aktivt delta i obligatoriska moment
Litteraturlista
- Mot bättre vetande i matematik Författare: Andrejs Dunkels, Bengt Klefsjö, Ingemar Nilsson, Reinhold Näslund, Kerstin Vännman ISBN: 9789144019192 Kommentar: ca 300 kr via Adlibris