Hållbar markprojektering och skötsel, fortsättningskurs
Kursen syftar till att ge studenten fördjupade färdigheter i att projektera och förvalta utemiljöer och att ge studenten en fördjupad förståelse för hela processen från ett befintligt gestaltningsförslag till färdig plats och dess framtida skötsel ur ett hållbarhetsperspektiv.
Kursen består av ett större projekt som kompletteras med mindre övningar, föreläsningar och exkursioner. Projektet bygger vidare på tidigare kunskap om och färdigheter i projektering, anläggning och drift av markbyggnads- och skötselprojekt samt markprojektering med digitala verktyg.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0409-40025 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0409
Läsåret 2024/2025
Hållbar markprojektering och skötsel, fortsättningskurs (LK0409-40093)
2025-03-25 - 2025-06-08
Läsåret 2023/2024
Hållbar markprojektering och skötsel, fortsättningskurs (LK0409-40116)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2021/2022
Hållbar markprojektering och skötsel, fortsättningskurs (LK0409-40159)
2022-03-24 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0409 Hållbar markprojektering och skötsel, fortsättningskurs, 15,0 Hp
Advanced, sustainable construction and maintenance of outdoor environmentÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0005 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp landskapsarkitektur, varav9 hp markprojektering.
Mål
Kursen syftar till att ge studenten fördjupade färdigheter i att projektera och förvalta utemiljöer och att ge studenten en fördjupad förståelse för hela processen från ett befintligt gestaltningsförslag till färdig plats och dess framtida skötsel ur ett hållbarhetsperspektiv.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
beskriva projekteringens roll för olika aktörer i ett markbyggnadsprojekt
redogöra för olika lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten med hänsyn till givna förutsättningar
beskriva hur grundläggande anläggningsmoment utförs
Färdighet och förmåga
självständigt med hjälp av digitala verktyg genomföra en projekteringsuppgift och ta fram markplaneringsplan, planterings- och utrustningsplan samt teknisk beskrivning enligt anläggnings-AMA.
utifrån ett hållbarhetsperspektiv och platsens förutsättningar tillämpa tekniska lösningar för att utforma växtbäddar och överbyggnader i komplexa miljöer
välja lämpliga handelskvaliteter för växter utifrån en plats förutsättningar
applicera kvalitetsriktlinjer för leveranskontroll av växtmaterial
upprätta en skötselplan inklusive resursplanering och kostnadsberäkning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över hur förändring och skötsel av en plats påverkar platsens ursprungliga gestaltningsidé och olika hållbarhetsaspekter
Innehåll
Kursen består av ett större projekt som kompletteras med mindre övningar, föreläsningar och exkursioner. Projektet bygger vidare på tidigare kunskap om och färdigheter i projektering, anläggning och drift av markbyggnads- och skötselprojekt samt markprojektering med digitala verktyg.
Utifrån ett givet gestaltningsförslag av en komplex utemiljö ska studenten ta fram ett förfrågningsunderlag med tillhörande ritningar såsom markplaneringsplan och planterings-och utrustningsplan med växtlista. Studenten ska även ta fram en skötselplan utifrån förslaget. I övningarna tillämpas och fördjupar studenten sina kunskaper om dimensionering av olika markytor där växtbäddar ingår, höjdsättning för tillgänglighet och avvattning, växtmaterial och ståndorter. Förmågan att planera och prioritera tränas genom att utifrån skötselplanen ställa samman en resursplanering för skötseln baserad på en given begränsad personalstyrka.
Kursen behandlar olika lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten. Kursen behandlar även handelskvalitéer av växter och i ett obligatoriskt praktiskt moment tränas förmågan att utföra kvalitetskontroll av växtleveranser.
Genom kontakt med yrkesverksamma i anläggningsbranschen får studenten möjlighet att studera kopplingen mellan projektering och anläggning. Obligatoriska, praktiska anläggningsmoment ingår också i kursen.
Utifrån tidigare inhämtade kunskaper inom urbanekologi och ekonomi får studenten reflektera över hur olika val i projektets olika skeden påverkar de olika hållbarhetsaspekterna. Studenten presenterar sina slutsatser skriftligt vid ett obligatoriskt seminarium.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs fordras godkänt deltagande i obligatoriska moment och seminarier. Inlämningar och övningar fullgjorda enligt anvisningar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskaper:• Kravet på förkunskaper 9 hp i markprojektering kan exempelvis uppfyllas av kursen LK0390 Markprojektering.
Rekommenderade förkunskaper:
• Minst 10 hp inom skötsel/förvaltning motsvarande kursen LK0360 Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom.
• Kunskaper i kalkylering motsvarande kursen LK0391 Projektledning för landskapsingenjörer 1.
Kursen är obligatorisk inom landskapsingenjörsprogrammet Uppsala.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land