Utemiljö - kvalitet och uppföljning
Den här kursen vänder sig till blivande landskapsingenjörer. Du får lära dig hur man leder och följer upp utemiljöprojekt. Du skaffar dig även kunskaper om vanliga kvalitetskrav man ställer alltifrån planering och upphandling till besiktning och drift.
Anlagda utemiljöer är en viktig del i vår vardag. Risken finns att de förfaller om man inte tänker rätt från början. Den här kursen handlar om hur du som landskapsingenjör yrkesmässigt kan bidra till höga upplevelsevärden och uthålliga ekosystemtjänster. För att lyckas måste man utveckla sina färdigheter när det gäller kvalitetskontroll och uppföljning av planering, upphandling, projektering, bygg och anläggningsarbete, besiktning och drift. Det får du lära dig i den här kursen.
Via föreläsningar, litteraturstudier, övningar och praktiska exempel kommer du att fördjupa du dina insikter om byggprocessen, olika entreprenadformer och de juridiska villkor som gäller vid upphandling av konsulter och entreprenörer vid byggnation av markanläggningar.
Besiktning är en viktig del av den här kursen. Det betyder att du både fördjupar dina kunskaper och praktiska färdigheter i att besiktiga anlagda utemiljöprojekt, eller med andra ord: kontrollera att jobbet har gjorts korrekt.
Kursen är under avveckling. Sista examinationsdatum är 30 augusti 2027.
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Utemiljö - kvalitet och uppföljning.
I kursen kommer vi ha fokus på besiktning och uppföljning av utemiljöer och då speciellt på miljöer där man vill skapa eller återskapa speciella växtsamhällen och biotoper.
I kursen ingår fyra block:
1. Teori: innehållande besiktningsmetodik och entreprenajuridiska förutsättningar för kvalitets och miljöarbete
2. Uppföljning: studie av ett projekt från handling till färdigt resultat
3. Biotoputformning: Utformning av ett biotoptak
4. Besiktning: genomföra en besiktning av en utemiljö
I denna kurs ingår en studieresa till Malmö för att bl.a. studera biotoptak (för tid se det preliminära schemat). Som student bekostar du resa och uppehälle. Studiebesöken påbörjas på förmiddagen första dagen så räkna med att vara på plats senast kl 8.00. Andra dagen avslutas senast kl 16. Mer exakta tider kommer att publiceras senare.
Studenter med särskilt pedagogiskt stöd ska kontakta kursledaren om ni önskar anpassningar. Skicka ert intyg som finns i Nais med rekommendationer om anpassningar gärna innan kursstart för att ge möjlighet till god planering av eventuella anpassningar.
//Sofia Sandqvist
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0393-40050 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0393
Läsåret 2022/2023
Utemiljö - kvalitet och uppföljning (LK0393-40023)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Utemiljö - kvalitet och uppföljning (LK0393-40044)
2022-03-24 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0393 Utemiljö - kvalitet och uppföljning, 15,0 Hp
Open space management - quality and controlÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp landskapsarkitekturMål
Syftet med kursen är att ge studenten fördjupade kunskaper om hur en landskapsingenjör leder och följer upp utemiljöprojekt samt kunskaper om de vanligaste kvalitetskraven från planering och upphandling till besiktning och drift.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
redogöra för grunderna i entreprenadjuridik och hur de vanligaste avtalen fungerar för att reglera ansvar under byggprocessen och förvaltningsskedet
redogöra för olika entreprenadformer samt olika aktörers roller och relationer i dessa entreprenadformer och hur detta hänger samman med kvalitetssäkring av utemiljöprojekt
identifiera olika sätt att styra byggprocessen och beskriva hur de kan leda till olika resultat
redogöra för olika typer av besiktningar och syftet med dem
Färdighet och förmåga
göra en livscykelanalys av ett utemiljöprojekt
utföra löpande kvalitetskontroll och uppföljning under pågående anläggningsarbete
tillämpa grunderna i besiktning av ett utemiljöprojekt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
reflektera över intressen och prioriteringar i samspelet mellan beställare, projektörer, anläggare, utemiljöförvaltare och skötselentreprenörer
föreslå hur landskapsingenjören kan bidra till hög kvalitet i utemiljöprojekt som drivs i egen regi, respektive olika entreprenadformer
diskutera hur kvalitet kan säkerställas i olika skeden av förvaltningscykeln.
Innehåll
På den här kursen fördjupar studenterna sina kunskaper om landskapsingenjörens möjligheter att yrkesmässigt bidra till höga upplevelsevärden och uthålliga ekosystemtjänster kopplade till anlagda utemiljöer. Genom att varva teori och praktik får studenterna utveckla sin förmåga att bidra till ändamålsenlig kvalitet i utemiljön genom kvalitetskontroll och uppföljning i planering, upphandling, projektering, bygg och anläggning, besiktning och drift. Kursen innehåller obligatoriska moment.
Via föreläsningar, exempel och litteraturstudier fördjupar studenten sina insikter om byggprocessen, olika entreprenadformer och de juridiska villkor som gäller vid upphandling av konsulter och entreprenörer vid byggnation av markanläggningar. Via föreläsningar och exempel utvecklar studenten sina kunskaper i entreprenadrätt och i byggprocessens reglering genom de standardavtal (allmänna bestämmelser) som reglerar byggprocessen från planskede till förvaltning. Detta omfattar också kunskaper om hur denna reglering påverkar ett projekts kvalitet, samt vilka vanliga verktyg en har för att styra kvaliteten i ett anläggningsprojekt. Studenten ges även en introduktion till styrning av projekt med hjälp av livscykelanalyser och beräkning av livscykelkostnader.
Inom kursen görs en fallstudie av ett anläggningsprojekt utifrån ett projektledar- och entreprenadrättsligt perspektiv. Särskilt fokus ligger på de kvalitetskrav som ställs i olika skeden av projektet.
Besiktning är en viktig del av den här kursen. Det betyder att studenterna både fördjupar sina kunskaper och sina praktiska färdigheter i besiktning av olika slags utemiljöprojekt. Detta görs genom föreläsningar och obligatoriska moment i form av exkursioner och praktiska övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända övningsuppgifter och tentamen, samt deltagande vid obligatoriska exkursioner och seminarium.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.• Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rekommenderade förkunskaper:- Kunskaper i entreprenadjuridik motsvarande kursen LK0364 Projektledning för landskapsingenjörer 2.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land
Litteraturlista
Obligatorisk litteratur:
Allmänna bestämmelser och andra standardkontrakt för byggsektorn. Tredje utgåvan (2018). Stockholm: Svensk byggtjänst
Olsson, Stefan (2020). Introduktion till entreprenadrätt. Stockholm: Svensk Byggtjänst
Pettersson Skog, Anna (2021). Grönatakhandboken. Andra utgåvan Stockholm: Svensk byggtjänst
Påhlsson, Lars (red.) (1998). Vegetationstyper i Norden. [3. uppl.] København: Nordisk Ministerråd
https://books.google.se/books?id=0Rt4KsafjxsC&printsec=frontcover&hl=sv#v=onepage&q&f=false
Boverket (2014). BFS 2011:5 – ALM.** **https://rinfo.boverket.se/BFS2011-5/pdf/BFS2011-5.pdf
Boverket (2020). BFS 2011:6 – Föreskrifter och allmänna råd BBR. https://www.boverket.se/contentassets/a9a584aa0e564c8998d079d752f6b76d/konsoliderad_bbr_2011-6.pdf
Sveriges stenindustriförbund (UÅ). Stenhandboken. https://www.sten.se/stenhandboken/
Persson, Maja (red.) (2019). Kvalitetsregler för plantskoleväxter. 6:e upplagan, 2019 Höör: LRF Trädgård/Plantskola, https://media3.stangby.nu/2020/08/GRO-Kvalitetsregler_upplaga6.pdf
Skandinaviska takgarantier(uå). Takprojektering: exponerade och gröna tak – Råd och anvisningar inför projektering av exponerade och gröna tak. https://www.takgarantier.se/14546_wp-uploads/2017/06/03_Takprojektering_exponerade_och_grona_tak.pdf
Haaland et.al. (2018). Movium fakta #6, Gröna tak för biologisk mångfald (pdf kommer att finnas på Canvas)
Utemiljö nr4 2015 Tema: Växtbäddar (pdf kommer att finnas på Canvas)
Ekologigruppen (2014), Dag Hammarskjöldsstråket – naturvärdesanalys. https://bygg.uppsala.se/globalassets/uppsala-vaxer/dokument/stadsplanering--utveckling/planerade-omraden/bostadsomraden/ulleraker/underlagsutredningar/naturvardesanalys-daghammarskjoldsstraket-2014-04-23_opt.pdf