Hållbar matproduktion
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LB0116
Läsåret 2024/2025
Hållbar matproduktion (LB0116-30117)
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2023/2024
Hållbar matproduktion (LB0116-30192)
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Hållbar matproduktion (LB0116-30211)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Hållbar matproduktion (LB0116-30284)
2022-01-17 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
LB0116 Hållbar matproduktion, 7,5 Hp
Sustainable Food ProductionÄmnen
Trädgårdsvetenskap Lantbruksvetenskap Lantbruksvetenskap TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursen syftar till att ge kunskaper om hållbarhet hos olika system för matproduktion.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
-beskriva centrala hållbarhetsaspekter i svensk produktion av livsmedelsråvaror;
-föra jämförande resonemang om styrkor och svagheter hos olika produktionsinriktningar, baserat påkunskap om centrala hållbarhetsaspekter;
-jämföra olika livsmedelsråvaror i ett hållbarhetsperspektiv;
-förklara hur val av råvaror och produktionsinsatser påverkar matproduktionens ekonomiska, miljömässiga och sociala hållbarhet.
Innehåll
Kursen genomförs helt på distans, med hjälp av digital plattform för föreläsningar och diskussioner. Studenten genomför litteraturstudier, övningar och inlämningsuppgifter på egen hand.
Kursen behandlar frågor om hur olika matval påverkar livsmedelssystemets hållbarhet, med fokus på svensk produktion av livsmedelsråvaror. Kursen innehåller presentationer och diskussioner om centrala hållbarhetsaspekter som klimatpåverkan, lönsamhet, biologisk mångfald, markbördighet och arbetsförhållanden. Genom kursen får studenter ta del av djupgående och kunskapsbaserade jämförelser av styrkor och svagheter i olika system för matproduktion, t.ex. ekologisk, konventionell, med/utan djur, småskalig/storskalig, extensiv/intensiv, lokal, urban, högteknologisk.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina och inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
LB0116 Hållbar matproduktion, 2024-01-15 – 2024-06-02
Litteraturlista
Jordbruksverket 2018. Hållbar produktion och konsumtion av mat. Rapport 2018:17
Vi kommer att läsa hela denna rapport, olika kapitel under olika delar av kursen. Schemat innehåller läsanvisningar till denna rapport, förkortad ”Hållbar-prod-kons”.
Jordbruksverket 2021. Hållbara livsmedelssystem – Definition, pågående initiativ och förslag på åtgärder. Rapport 2021:3
Vi kommer att läsa delar av denna rapport, som i schemats läsanvisningar förkortas ”Hållbar-syst”.
Ytterligare litteratur kan komma att läggas till och göras tillgänglig under kursens gång.