Skogsekosystemets och biomassans kemi II
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för KE0075
Läsåret 2023/2024
Skogsekosystemets och biomassans kemi II (KE0075-40134)
2024-03-20 - 2024-04-25
Läsåret 2022/2023
Skogsekosystemets och biomassans kemi II (KE0075-40056)
2023-03-22 - 2023-04-27
Kursplan och övrig information
Kursplan
KE0075 Skogsekosystemets och biomassans kemi II, 7,5 Hp
Forest ecosystem and biomass chemistry IIÄmnen
Kemi KemiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 6,0 | 0004 |
Laborationsrapporter, jämviktslära | 1,0 | 0005 |
Laborationsrapport, organiska kemi | 0,5 | 0006 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
7,5 hp kemiMål
Kursen ska ge fördjupade kunskaper inom de inriktningar av kemin som är en förutsättning för en djupare förståelse av skogsekosystemets biogeokemi, inklusive mikrobiell metabolism, samt trädets och vedråvarans kemi. Kursen ger en grund för påbyggnadskurser inom främst markkemi, biogeokemi (skogsekologi), växtfysiologi och växtbioteknik.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
formulera och matematiskt lösa relativt komplicerade kemiska jämviktsproblem
utföra enklare laborationer med bäring på kemiska processer i mark, luft och vatten
beskriva biomolekylers syntes, struktur och funktion med inriktning mot vedkemi
beskriva generella analysmetoder för karaktärisering av trädets kemi och biomolekyler
beskriva de viktigaste enzymerna och deras funktion i DNA, RNA och proteinmetabolism, samt beskriva grundläggande analysverktyg för dessa
förklara hur genetisk information överförs i en cell
redogöra för hur mikroorganismer utnyttjar elektrondonatorer och elektronacceptorer i sin metabolism och hur det kopplar till nedbrytning av biomassa och elementomsättning.
muntligt och skriftligt presentera resultat från övningsuppgifter och laborationer.
Innehåll
Kursen genomförs i form av föreläsningar, laborationer och övningar. Kursens behandlar en fördjupad kunskap om kemisk bindning och jämviktslära. Obligatoriska laborationer och övningar tar upp löslighets-, komplexbildnings-, syra/bas- och redoxjämvikter. En andra del omfattar organisk kemi med fokus på tillämpningar inom vedkemi, samt biokemisk teori med inriktning mot överföring av genetisk information i en cell. Även denna del har obligatoriska praktiska laborationer. Ett avslutande mindre avsnitt tar upp markvetenskapliga processer som mikrobiell metabolism med stark och direkt koppling till de kemiska grunderna.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina och godkända skriftliga och muntliga redovisningar av laborations- och övningsuppgifter. Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på. Kursen ger nödvändiga förkunskaper för fördjupningskurser (G2F eller A1N) inom växtfysiologi, bioteknik och markvetenskap på skogsvetarprogrammet.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Labhänvisningar
- Läshänvisningar
- Stenciler och powerpoints (pdf)
- Chemistry for Today: General, Organic, and Biochemistry (with GOB Chemistry Now (TM) and InfoTrac) January 12, 2004 by Spencer L. Seager
- Pulp and Paper Chemistry and Technology: Wood Chemistry and Wood Biotechnology; Eds Monica Ek, Göran Gellerstedt, Gunnar Henriksson