Skogsekosystemets och biomassans kemi I
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för KE0074
Läsåret 2023/2024
Skogsekosystemets och biomassans kemi I (KE0074-30251)
2024-02-15 - 2024-03-19
Läsåret 2022/2023
Skogsekosystemets och biomassans kemi I (KE0074-30086)
2023-02-16 - 2023-03-21
Kursplan och övrig information
Kursplan
KE0074 Skogsekosystemets och biomassans kemi I, 7,5 Hp
Forest ecosystem and biomass chemistry IÄmnen
Kemi KemiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Oorganisk och jämviktskemi | 4,5 | 0001 |
Organisk kemi, vedkemi och biokemi | 3,0 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt- Biologi 2 och Kemi 2 alternativt
- Biologi B och Kemi B
Mål
Kursen ger studenten en kemisk grund för att kunna ta del av och förstå allmänna resonemang kopplade till komplexa processer och frågeställningar som har relevans för naturliga och brukade skogsekosystem, som t ex förutsättningar för växters näringsförsörjning, inverkan av skogsbruk på mark- och vattenkemi, samt grundläggande kemiska och biokemiska kunskaper om vedråvara och dess beståndsdelar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
formulera och matematiskt lösa enkla kemiska jämviktsproblem
beskriva olika typer av jämviktsprocesser och hur de inverkar på kemin i mark och vatten
beskriva de viktigaste vedkemiska komponenterna
beskriva hur en växtcell är uppbyggd
beskriva hur vedens egenskaper påverkar olika förädlingsprocesser
muntligt och skriftligt presentera resultat från övningsuppgifter.
Innehåll
Kursen innehåller olika pedagogiska moment som föreläsningar, övningar, lärarledda räknestugor samt ett obligatoriskt studiebesök. Under den första delen av kursen behandlas grundläggande teori och beräkningsmetodik inom allmän och oorganisk kemi, där studenten lär sig förstå och lösa kemiska problem för löslighet-, komplex-, syra-bas- och redoxjämvikter. Den andra delen av kursen handlar om grundläggande teori inom organisk kemi, med inriktning mot vedkemi, och biokemi med inriktning mot cellens funktion och uppbyggnad, inklusive de viktigaste vedkemiska komponenterna. Även betydelsen av vedens kemiska egenskaper vid olika industriella förädlingsprocesser behandlas.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina och godkända skriftliga och muntliga redovisningar av övningsuppgifter samt deltagande vid obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ger kunskaper som motsvarar förkunskapskraven för påbyggnadskursen i skogsekosystemets och biomassans kemi 7.5 hp samt ger en grund till viss fördjupning inom främst markvetenskap, växtfysiologi samt virkeslära.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Zumdahl, S.S. 1998. Chemical
Principles. Alla upplagor går bra.
Övrig litteratur tillhandahålls under kursen.