Beskattningsrätt
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för JU0041
Läsåret 2024/2025
Beskattningsrätt (JU0041-20134)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Beskattningsrätt (JU0041-40164)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2023/2024
Beskattningsrätt (JU0041-20173)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Beskattningsrätt (JU0041-40120)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2022/2023
Beskattningsrätt (JU0041-20130)
2022-11-01 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
JU0041 Beskattningsrätt, 15,0 Hp
Taxation LawÄmnen
JuridikUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Individuellt seminarieobligatorium | 1,0 | 0101 |
Individuell skriftlig inlämningsuppgift | 1,0 | 0102 |
Individuell skriftlig tentamen | 13,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande Handelsrättslig översiktskurs 15 hp eller grundläggande juridiska studier om 15 hp vid svenskt universitet eller högskola, samt 7,5 hp redovisning (eller motsvarande). Två avslutade år på skogsmästarprogrammet är behörighetsgivande.Mål
Kursen skall utveckla studenternas förmåga att självständigt kunna lösa skatterättsliga problem för såväl aktiebolag som enskilda näringsidkare och löntagare.
Efter genomgången kurs förväntas studenterna:
ha förvärvat grundläggande kunskaper i svensk skattelagstiftning och rättspraxis och förstå betydelsen av innehållet i detta.
kunna analysera de skatterättsliga problem som uppkommer i en given situation baserat på givna förutsättningar och inom given tidsram.
kunna presentera lösningar som leder fram till en riktig skattekostnad för ett företag.
Innehåll
Huvudvikten av kursen är lagd på studium av betydelsefulla stadganden i den svenska skattelagstiftningen. Företagsbeskattning intar en central plats i kursen. I viss utsträckning uppmärksammas rättspraxis. Den indirekta beskattningen, sociala avgifter, internationell beskattning, taxeringsförfarandet och skattebetalningsreglerna samt skattestraffrättsliga bestämmelser behandlas översiktligt.
Ett inledande avsnitt behandlar skatterättens olika begrepp och definitioner. Därefter genomgås inkomstslagen - tjänst, kapital och näringsverksamhet - varvid grundläggande karaktäristika för vart och ett av inkomstslagen studeras. Vidare tas särskilda beskattningsfrågor upp för genomgång och analys såsom fåmansföretagsbeskattningsreglerna, koncernbeskattningsreglerna, mervärdesskatten och den internationella skatterätten.
Lärarledd undervisning bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Seminarierna är obligatoriska och närvarokravet specificeras i studiehandledningen. Utöver detta är det obligatoriskt att medverka i så kallat basgruppsarbete. Med basgruppsarbete avses gruppvisa förberedelser inför varje seminarium. Basgruppen hålls samman hela kursen. Innan basgruppsförberedelserna ska samtliga medlemmar ha förberett samtliga uppgifter inför seminariet. Varje enskild basgrupp och basgruppsmedlem ska vara förberedd att föredra samtliga seminarieuppgifter under varje seminarium. Om en grupp eller enskild student befinns vara oförberedda medges inte godkänd närvaro.
Deltagande under seminarieverksamheten är ett viktigt led i att tillgodogöra sig innehållet på kursen samt en korrekt metod för att applicera rättsregler på konkreta problem.
Till stor del är undervisningen upplagd med självstudier utifrån problembaserat övningsmaterial och med tillgång till "konsulterande" lärare.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamina, godkänd individuell inlämningsuppgift samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Melz, Peter et al., Inkomstskatt: en lärobok i skatterätt Del 1, Nittonde upplagan, Lund, Studentlitteratur AB, [2023]Compulsory*
- Melz, Peter et al., Inkomstskatt: en lärobok i skatterätt Del 2, Nittonde upplagan, Lund, Studentlitteratur AB, [2023]Compulsory*
- Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning: lagar och andra författningar, Wolter Kluwer, 202X:XCompulsory*
- Sandberg Nilsson, Anna; Westfahl, Lena, Mervärdesskattens grunder, Fjärde upplagan, Stockholm, Sanoma utbildning, [2023]Compulsory*
* Compulsory