Animalieproduktion - idisslare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0210-20016 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0210
Läsåret 2024/2025
Animalieproduktion - idisslare (HV0210-20078)
2024-11-01 - 2025-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0210 Animalieproduktion - idisslare, 15,0 Hp
Ruminant productionÄmnen
Lantbruksvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Nötkött - avel, skötsel och utfodring | 2,0 | 0001 |
Mjölkkor - avel, skötsel och utfodring | 4,0 | 0002 |
Får - avel, skötsel och utfodring | 1,0 | 0003 |
Skriftlig tentamen nötkött, mjölkko och får | 7,0 | 0004 |
Renskötsl och skriftlig tentamen | 1,0 | 0005 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande90 hp
60 hp husdjursvetenskap eller biologi
10 hp djurfysiologi
10 hp djurnutrition och fodervetenskap
10 hp biokemi
5 hp cellbiologi
5 hp avel
Mål
Kursens mål är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst nötkreatur, får och ren, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för idisslarnas betydelse för livsmedelsförsörjning och det omgivande samhället samt trender för framtida produktion och djurhållning med huvudsakligt fokus på Sverige, men med en global utblick,
- analysera produktionssystem med idisslare med avseende på effektivitet, lönsamhetsfaktorer, reproduktion, djurhälsa och djurskydd,
- formulera utfodringsrekommendationer till idisslare med utgångspunkt från djurens behov, metabolism, tillgängliga fodermedel och ekonomiska förutsättningar,
- formulera skötselåtgärder i olika produktionssystem till idisslare samt visa kännedom om relevanta produktionsnyckeltal och föreslå lämpliga anpassningar i olika situationer,
- redovisa och diskutera möjligheter till genetiskt framsteg i egenskaper som är viktiga för produktion, reproduktion och hälsa hos idisslare,
- redogöra för avelsmål och utformningen av avelsprogram för idisslare,
- översiktligt redogöra för åtgärder för förebyggande hälsovård och smittskydd och rutiner vid djurhantering för att främja djurhälsa och djurvälfärd,
- översiktligt redogöra för faktorer som påverkar slutprodukternas kvalitetsegenskaper,
- redovisa djurflöden samt de vanligaste formerna av inhysningssystem och tekniska lösningar som finns inom olika produktionssystem för idisslare,
- känna till vilka aktörer inom näringen och i samhället som påverkar förutsättningarna för idisslarproduktion,
- översiktligt redogöra för produktionssystemens långsiktiga hållbarhet med avseende på miljö-mässig, social och ekonomisk hållbarhet samt ge exempel på möjliga förbättringsåtgärder,
- reflektera över egna kunskaper och sitt eget utvecklingsbehov inom området animalieproduktion*.*
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar produktion av mjölk och kött samt andra varor och tjänster från idisslare, med betoning på långsiktig hållbarhet i produktionssystemet samt effektivitet, djurhälsa, djurskydd, fertilitet, inhysning, teknik, ekonomi och effekter på miljön. Kursen behandlar produktionssystem med idisslare i Sverige i relation till andra länder. I kursen behandlas djurslagen i relation till produktionens betydelse i näringen och samhällsekonomin. Detta innebär att tonvikten kommer att ligga på produktion av kött och mjölk från nötkreatur. Kursen berör dock även produktion med andra idisslare som förekommer i Sverige, främst ren och får.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningar, studentaktiverande undervisning och studieresor.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: problemlösning, analys och kritiskt tänkande.
Följande moment är obligatoriska: övningar, fallstudier, seminarier, grupparbeten och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftliga och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.En vecka av kursen är förlagd till Skara. Den veckan består av föreläsningar och studiebesök som är obligatoriska för kursen. Transporten till och från Skara ordnar studenterna själva med privata bilar och samåkning. Två av veckans studiebesök sker på vägen till Skara samt på vägen från Skara.
Förkunskapskravet om 10 hp djurfysiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0204 Husdjurens fysiologi och histologi eller HV0157 Djurens biologi 3 - fysiologi.
Förkunskapskravet om 10 hp djurnutrition och fodervetenskap kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0205/HV0208 Fodervetenskap och husdjurens näringslära eller HV0129 Djurens nutrition tillsammans med HV0130 Djurens utfodring.
Förkunskapskravet om 10 hp biokemi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1390 Biokemi och intermediär ämnesomsättning eller HV0120 Djurens biologi 1 - biokemi.
Förkunskapskravet om 5 hp cellbiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1391 Molekylär cellbiologi och mikrobiologi eller HV0133 Djurens biologi 2 - cellen.
Förkunskapskravet om 5 hp avel kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1413 Genetik och avel, HV0206 Husdjurens genetik och avel, HV0131 Avel 1 eller HV0132 Avel 2.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård