Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion
Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på utfodring, produktkvalitet och ekonomi.
Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet
Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet
Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
Ekonomi på företagsnivå
Fårens roll i natur- och landskapsvård
Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.
På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.
Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.
Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.
Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas
Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0169-30188 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0169
Läsåret 2023/2024
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion (HV0169-10052)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2021/2022
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion (HV0169-10298)
2021-08-30 - 2022-01-16
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0169 Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion, 7,5 Hp
Market-oriented lamb meat productionÄmnen
HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på djur, marknad och ekonomi.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
förklara hur djurmaterial, utfodring, skötsel och produktionssystem påverkar får- och lammköttsproduktion under olika förutsättningar,
redogöra för vilka faktorer som styr lönsamheten i får- och lammköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar produktion planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet,
utvärdera foderstater till tackor och lamm,
redogöra för fårens roll i landskapsvården,
diskutera svensk får- och lammköttsproduktion i ett internationellt perspektiv,
under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur inom får- och lammköttsproduktion,
planera får- och lammköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens förutsättningar och marknadens krav.
Innehåll
Under kursen diskuteras djurtillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet; näringsbehov, fodermedel och foderstater; raser och avel; inhysnings- och skötselsystem samt djurhälsa inom får-och får- och lammköttsproduktionen. Ekonomi inom får- och lammköttsproduktionen behandlas främst på företagsnivå men även nationell och internationell nivå berörs. Kursen omfattar hur får- och lammföretagen påverkas av marknadsbehov och olika produktionsförutsättningar som djurtillgång, tillgängliga arealer av åker och betesmark, besättningsstruktur, stödformer m.m. I projektarbetet planeras får- och lammköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens förutsättningar och marknadens krav.
Kursen genomförs på distans med två obligatoriska träffar på SLU i Skara. Förutom föreläsningar ingår t ex obligatoriska seminarier, övningar, studiebesök och projektarbete. Före, mellan och efter träffarna finns tid för egen inläsning av litteratur och att ta del av undervisningsmoment via SLU:s läroplattform.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig redovisning av övningar samt godkänd skriftlig redovisning av projektarbete. Godkänt deltagande i alla obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs som en distanskurs med två fysiska träffar i Skara med tyngdpunkten lagd på distansundervisning. Det är därför en nödvändighet att den studerande har tillgång till dator och möjlighet till internetuppkoppling. En del av kurslitteraturen kan vara på engelska. Kursen går under en termin. Kostnader för studenten i samband med studiebesök kan förekomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Litteraturlista
- Får Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860 1) Köttforskning på Götala - de första femtio åren! [Köttforskning på Götala - de första femtio åren!] (file:///C:/Users/karinwa/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/R7WC18H1/gotala_50-_ar_2016.pdf) Kommentar: Köttforskning på Götala - de första femtio åren!
- SLU Götala nöt- och lammköttsforskning [SLU Götala nöt- och lammköttsforskning] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/gotala-not-och-lammkottscentrum/) Kommentar: SLU Götala nöt- och lammköttsforskning
- Institutionen för husdjurens miljö och hälsa [Institutionen för husdjurens miljö och hälsa] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/) Kommentar: Institutionen för husdjurens miljö och hälsa