Fodervetenskap och vallfoderproduktion
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0166
Läsåret 2023/2024
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40002)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40134)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40008)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40025)
2021-03-24 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40120)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Fodervetenskap och vallfoderproduktion (HV0166-40135)
2019-03-26 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0166 Fodervetenskap och vallfoderproduktion, 15,0 Hp
Feed science and forage productionÄmnen
Lantbruksvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Foderanalyser | 6,0 | 0102 |
Foderoptimering | 1,0 | 0103 |
Sluttentamen | 8,0 | 0104 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 180 hp på grundnivå, varav
- 60 hp biologi eller husdjursvetenskap eller hippologi eller djuromvårdnad eller veterinärmedicin
alternativt 60 hp lantbruksvetenskap (varav minst 30 hp husdjursvetenskap/zoologi)
samt
- Engelska 6
Mål
Kursens övergripande mål är att skapa kunskap om kemiska analyser som beskriver sammansättning och utnyttjandet av fodermedel. Kursen omfattar fodermedel för herbi-, omni- och karnivorer. Ett särskilt fokus läggs på vallproduktionens komplexitet genom synergi mellan växtodlings- och husdjursvetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
föreslå och motivera relevanta processtekniker, skörde- och lagringsmetoder för vegetabiliska och animaliska fodermedel samt kunna värdera dess påverkan på fodrets näringsmässiga och hygieniska kvalitet,
definiera och förklara nutritionella och antinutritionella egenskaper i olika fodermedel,
föreslå och beskriva relevanta analyser för att bestämma fodrets näringsmässiga innehåll och värde,
redogöra för och använda de grundläggande principerna för optimering av en foderstat eller foderblandning,
ge konkret vägledning i frågor som rör vallodling och foderutnyttjande ur produktions- och naturvårdssynpunkt,
analysera hur olika odlingsfaktorer av vallfoder påverkar mängd och näringskvalitet hos vallfodret med hänsyn till användningen som foder till olika djurslag samt annan användning,
diskutera etiska aspekter vid val av fodermedel och utfodringsstrategi.
Innehåll
I föreläsningar behandlas samband mellan lagrings- och processmetoder och fodrets näringsmässiga och hygieniska kvalitet. Metoder för att värdera vallfodrets odlings- och skördemetoder och dess näringsmässiga kvalitet för att användas till olika djurkategorier behandlas i föreläsningar, laborationer och övningsuppgifter. Fokus är här på nordeuropeiska förhållanden. Kursen behandlar även fodermedlens nutritionella och antinutritionella egenskaper. En viktig del av kursen utgörs av foderlaborationer som studenterna genomför och utvärderar. Kursen omfattar även seminarier, exkursioner och ett projektarbete. I kursen ingår föreläsningar, övningar, laborationer, studiebesök och projektarbete. Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. laborationer, seminarium, projektarbeten, övningar och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen behandlar vallväxter och odlingsmetoder under Nordeuropeiska förhållanden.Kostnader i samband med studiebesök kan tillkomma.
Kursen kan inte ingå i examen samtidigt som kurserna BI1005, HV0117.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
The literature for the course consists of a mandatory textbook on forage production, a strongly recommended textbook on animal nutrition and also of selected scientific papers and handouts. A few copies of the textbooks may be available in the Ultuna Campus library, both as e-books and in printed versions.
Mandatory textbook on forage production – required from course start is:
Improved Grassland Management – New Edition. (2011, 2013) by J. Frame & S. Laidlaw. 978-1-8479-7261-3 The Crowood Press, Wiltshire, UK. Available on- line: https://www.adlibris.com/se/e-bok/improved-grassland-management-9781847977274
Strongly recommended textbook on animal nutrition/forage utilization/feed evaluation is:
Animal nutrition by McDonald, P.; Edwards, R. A.; Greenhalgh, J. F. D.; Morgan, C. A.; Sinclair, L. A.; Wilkinson, R. G. (7th edition, 2011 or 8th edition, 2022). 978-1-2922-5166-0 Harlow, England. Available online: https://www.bokus.com/bok/9781292251660/animal-nutrition/
If you have any further questions, please contact course leader Horacio Gonda.