Djurens nutrition
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Djurens nutrition, HV0129. Vi planerar för att ge kursen i huvudsak på campus, men anpassar den efter rådande omständigheter. Observera att kursstarten är på zoom!
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0129-30011 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0129
Läsåret 2020/2021
Djurens nutrition (HV0129-30078)
2021-02-18 - 2021-03-23
Läsåret 2019/2020
Djurens nutrition (HV0129-30227)
2020-02-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Djurens nutrition (HV0129-30151)
2019-02-21 - 2019-03-25
Läsåret 2017/2018
Djurens nutrition (HV0129-30218)
2018-01-15 - 2018-02-18
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0129 Djurens nutrition, 7,5 Hp
Animal nutritionÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mikrobiologi | 1,5 | 0202 |
Näringslära | 6,0 | 0203 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 60 hp husdjursvetenskap, varav 5 hp biokemi
eller
- 60 hp biologi, varav 30 hp zoologi och 5 hp biokemi
Mål
Kursens övergripande mål är att ge kunskap om fodermedlens kemiska sammansättning och hur omsättningen av näringsämnena sker i olika djurslag. Studenten skall också ges kunskap om risker i form av toxiner och antinutritionella ämnen i foder samt fodrets mikrobiella status.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva samband mellan djurens cellbiologi, anatomi, fysiologi och deras förmåga att tillgodogöra sig olika typer av fodermedel,
redogöra för grunderna inom omsättningen av kolhydrater, proteiner och lipider,
beskriva mineralämnenas och vitaminernas roll och funktion i djurens ämnesomsättning,
förklara principerna för djurens energiomsättning och vad som påverkar deras energibehov,
beskriva de vanligaste foderanalyserna samt användningsområden för de beräknade fodervärdena,
förklara principerna för hur antinutritionella ämnen metaboliseras samt påverkar djurens ämnesomsättning,
redogöra för foderkonserveringsprinciper,
diskutera mikroorganismers roll med avseende på toxinförekomst samt skörde- och lagringsmetoder,
tolka resultat från mikrobiologiska analyser,
redogöra för den huvudsakliga miljöpåverkan av produktion och konsumtion av fodermedel, samt värdera detta ur ett hållbarhetsperspektiv.
Innehåll
I föreläsningsform undervisas om näringsinnehållet i fodermedel och hur dessa omsätts i olikas djurslag. Föreläsningar och övningar sker i analys- och beräkningsmetoder för näringsämnen inklusive energi-begreppet. Även fodermedlens innehåll av toxiska och antinutritionella substanser behandlas. Kursens mikrobiella del har fokus på fodersäkerhet där man vid föreläsningar och laborationer behandlar identifikation av mikroorganismer och faktorer som påverkar överlevnaden hos framförallt jäst och mögel. Avslutningsvis behandlas översiktligt den miljöpåverkan som produktion av foder och utfodring ger upphov till.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. gruppövningar, redovisningar, gruppdiskussioner, projekt och studiebesök.
I kursen tränas följande generella kompetenser: laborationsteknik samt presentationsteknik.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig och skriftlig examination, godkänt projektarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen omfattar 3 hp mikrobiologi, 2,5 hp fodervetenskap samt 2 hp cellbiologi.Kursen förutsätter goda kunskaper inom djurens fysiologi samt biokemi.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
BETYG |
5 |
Studenten diskuterar kring hur produktionsdjurens fysiologiska förutsättningar varierar och hur omsättningen av näringsämnen påverkas av denna variation. |
|
Studenten diskuterar kring miljöeffekter av produktion av olika animalieprodukter |
|
4
|
Studenten redogör för beräkningsmetoder för näringsvärdering och vilka kemiska analyser som ligger till grund Studenten identifierar i vilka situationer risker föreligger för störningar pga toxin eller antinutritionella substanser |
Studenten visar förståelse för hur skillnader i struktur hos näringsämnen påverkar omsättningen
|
|
Studenten diskuterar hur valet av fodermedel kan påverka hållbarheten i animalieproduktionen |
|
3 |
Studenten beskriver grundläggande samband mellan djurens cellbiologi, anatomi och fysiologi och deras förmåga att tillgodogöra sig olika näringsämnen Studenten nämner de vanligaste foderanalyserna och beräknade näringsvärden Studenten redogör för de vanligaste antinutritionella substanserna och deras effekt samt grunderna inom metabolism av toxiner och antinutritionella substanser |
Studenten redogör för grunderna inom kolhydrat-, protein- och lipidomsättningen samt för vissa mineral- och vitaminämnens roll Studenten kan utföra enklare beräkningar kring energiomsättning
|
Studenten redogör för vanliga principer för foderkonservering
Studenten kan redogöra för de viktigaste mikroorganismernas roll i foderhantering och utfodring samt tolka resultat från vissa mikrobiologiska analyser. |
Studenten redogör för de viktigaste miljökonsekvenserna som associeras med utfodring respektive foderproduktion |
|
Lärandemål Studenten ska kunna: |
- beskriva samband mellan djurens cellbiologi, anatomi, fysiologi och deras förmåga att tillgodogöra sig olika typer av fodermedel, |
- redogöra för grunderna inom omsättningen av kolhydrater, proteiner och lipider, |
- redogöra för foderkonserveringsprinciper, |
- redogöra för den huvudsakliga miljöpåverkan av produktion och konsumtion av fodermedel, samt värdera detta ur ett hållbarhetsperspektiv. |
|
Examination |
Skriftlig tenta, webbquizz |
Skriftlig tenta, webbquizz |
Skriftlig tenta, labbrapport |
Skriftlig tenta |
Litteraturlista
- Animal Nutrition, seventh edition Författare: Mc Donald et al. ISBN: 978-1408204238 Kommentar: Andra utgåvor fungerar också.