Näringslära - hälsa, beteende och välfärd
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0128-10016 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0128
Läsåret 2021/2022
Näringslära - hälsa, beteende och välfärd (HV0128-30013)
2022-01-17 - 2022-03-23
Läsåret 2020/2021
Näringslära - hälsa, beteende och välfärd (HV0128-10085)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Näringslära - hälsa, beteende och välfärd (HV0128-10241)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Näringslära - hälsa, beteende och välfärd (HV0128-10208)
2018-09-03 - 2018-11-11
Läsåret 2017/2018
Näringslära - hälsa, beteende och välfärd (HV0128-10278)
2017-08-28 - 2017-11-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0128 Näringslära - hälsa, beteende och välfärd, 15,0 Hp
Animal Nutrition - health, behaviour and welfareÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
A1N
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 120 hp på grundläggande nivå, varav
- 60 hp husdjursvetenskap, hippologi, djuromvårdnad eller veterinärmedicin
alternativt
- 60 hp biologi, varav 30 hp zoologi
alternativt
- 60 hp lantbruksvetenskap, varav 30 hp husdjursvetenskap/zoologi
samt
- Engelska 6
Mål
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper om hur näringsförsörjning påverkar djurs hälsa och välfärd.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
utförligt beskriva samband mellan näringsförsörjning, hälsa, fruktsamhet och välbefinnande hos djur,
förklara olika parasiters, fodertoxiners och antinutritionella, pre- och probiotiska substansers effekter på djurens hälsa,
förklara principerna för aptitreglering och dess samband med djurens hälsa och välfärd,
beskriva samt övergripande diskutera för och nackdelar med olika utfodrings- och skötselsystem,
-diskutera interaktioner mellan avelsarbete och nutrition,
föreslå och praktiskt kunna tillämpa olika analysverktyg som speglar djurens hälsa, välbefinnande och prestationsförmåga, samt diskutera de olika verktygens för- och nackdelar,
integrera kunskaper om hur fodermedel, utfodring, skötsel, metabolism och beteende påverkar djurhälsa, djurvälfärd, samt miljö och global livsmedelsförsörjning ur ett hållbarhetsperspektiv
självständigt söka, kritiskt granska och sammanfatta vetenskapliga texter med relevans för foder och djurhälsa i långsiktigt hållbara produktionssystem.
Innehåll
Kursen baseras på föreläsningar, gruppdiskussioner, tillämpade studiebesök och ett individuellt projektarbete. Föreläsningarna handlar främst om foder och djurhälsa hos livsmedelsproducerande djur på land och i vatten samt hos sport- och sällskapsdjur. Djurvälfärd, beteende, krav på livsmedelskvalitet, resursutnyttjande och miljöbelastning behandlas fortlöpande. I det individuella projektet får studenten föreslå ett eget relevant ämne alternativt välja från en projektlista. Studenten integrerar kunskaper från vetenskaplig litteratur och föreläsningar och redovisar slutsatserna skriftligt och muntligt.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. gruppövningar, redovisningar, gruppdiskussioner, projekt och studiebesök.
I kursen tränas följande generella kompetenser: vetenskaplig kommunikation samt muntlig presentation
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen förutsätter goda förkunskaper inom näringsfysiologi samt grundläggande förkunskaper inom fodervetenskap. Kursen omfattar 7 hp näringsfysiologi, 2 hp etologi, 2 hp djurskydd/djuretik, 2 hp avel samt 2 hp djurhälsaAnsvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Course literature: "Comparative animal nutrition and metabolism" Författare: Cheeke, P. & Dierenfeld, E ISBN: 9781845936310 [Course literature: "Comparative animal nutrition and metabolism"] (https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma990004797650605121) Kommentar: This book is highly relevant for this course and the following chapters will be examined: Chapters 16, 17, 22, 23 & 24.
- Good to know before the course starts: "Animal nutrition" Författare: McDonald, P ISBN: 9781408204238 [Good to know before the course starts: "Animal nutrition"] (https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma990005074920605121) Kommentar: This book is recommended as a general knowledge and refresher for basic nutrition and nutrition physiology.
- Good to know before the course starts: "Nutrition and the welfare of farm animals" Författare: Clive J.C. [Good to know before the course starts: "Nutrition and the welfare of farm animals"] (https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma9919287419005121) Kommentar: This book is highly recommended as general knowledge in nutrition and welfare.
- Note: Additional literature for the course will be available in Canvas when the course starts.