Hästens utfodring
Kursledaren och administratören kan inte besvara frågor om behörighet till kursen, vi hänvisar till: [student.slu.se/studier/anmalan-och-antagning/behorighet/](
Information från kursledaren
Kursens sida i lärplattformen Canvas innehåller all information rörande kursen och används för genomförande av kursens olika moment. Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs för att kunna följa kursen. Specifik kursinformation ges muntligt (online) under kursens första dag samt publiceras skriftligt på kursens Canvassida. Antagna studenter självregistrerar sig och får därefter tillgång till kurshemsidan. All litteratur tillhandahålls via kursens Canvassida. Frågor om antagning, behörighet etc: https://www.antagning.se/se/start
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0034
Läsåret 2023/2024
Hästens utfodring (HV0034-30040)
2024-01-15 - 2024-06-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0034 Hästens utfodring, 7,5 Hp
Horse feeding and nutritionÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursen ger övergripande kunskaper om utfodring av hästar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- övergripande beskriva hästens digestion, näringsbehov och födosöksbeteende,
- övergripande beskriva de vanligast förekommande fodermedlens produktion, näringsvärde och användbarhet inom hästhållningen,
- beräkna välanpassade foderstater till olika hästkategorier,
- diskutera olika utfodringsstrategier och hur de påverkar hästens beteende, hälsa, näringsförsörjning och prestation samt översiktlig inverkan av desamma på hållbarhet och miljö.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar översiktligt utfodring av häst. I kursen ges övergripande grunder gällande hästens digestion och näringsfysiologi. En del av kursen ägnas åt frågor kring produktion, näringsinnehåll och användbarhet av olika fodermedel för hästar. Utifrån dessa kunskaper diskuteras sedan frågor som rör utfodringsrekommendationer samt foderstatsberäkningar.
I kursen behandlas även olika utfodringsstrategier och hur de kan påverka hästens hälsa, prestation och välfärd samt miljö och hållbarhet i hästhållningen. Internationella perspektiv berörs översiktligt. I kursen diskuteras även översiktligt vetenskapliga metodik.
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar (online och/eller inspelade), övningsuppgifter, inlämningsuppgifter, litteraturstudier och färdighetstränande moment
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: informationskompetens, skriftlig kommunikation, kritiskt tänkande, problemlösning, självständighet och tidsplanering.
Följande moment är obligatoriska: samtliga inlämningsuppgifter, gruppdiskussioner och hemtentamen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination samt godkänt deltagande i samtliga obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenten förväntas ha god kännedom om praktisk hästhållning.Litteratur på engelska förekommer.
Kursen ges helt på distans via Internet på 25 % fart, vilket motsvarar ungefär 10 h arbete per vecka. Kursen bygger på självstudier såsom inläsning av litteratur, besvarande av inlämningsuppgifter och genomförande av övningsuppgifter via internet. All kommunikation sker via kursens hemsida, e-post och digitala möten.
Kurshemsidan innehåller all information rörande kursen och används för genomförande av kursens olika moment. Tillgång till dator med internetuppkoppling krävs för att kunna följa kursen. Undervisning och examination genomförs helt via den webbaserade lärplattformen.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
All litteratur till kursen tillhandahålls genom kursens lärplattform (Canvas).