Skogsekonomi
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Skogsekonomi
**Schema **
Schemat för kursen är preliminärt och kan komma att ändras fram till kursstart. Vanligen ändras inte obligatoriska moment och examinationer, detta sker endast i undantagsfall.
Det är viktigt att du närvarar vid kursintroduktionen för att få uppdaterad information om kursen, schema, kursmål och examinationer mm. Om du inte kan närvara är det viktigt att du går igenom materialet som finns på Canvas.
Du kan prenumerera på schemat för att visa det i din telefon eller i en annan kalender, t.ex. Outlook eller Google Calendar. Logga in i schema-och lokalbokningssystemet TimeEdit, klicka på ikonen “Prenumerera” och följ sedan instruktionerna. En manual till TimeEdit finns tillgänglig på studentwebben.
Här nedan finns information som kan vara nyttig redan nu:
**Registrering på kurs **
Denna kurs har självregistrering. Självregistreringen öppnar 1 vecka innan kursstart. Information om hur du registrerar dig hittar du i manualen för Ladok Student på studentwebben.
**Kurslitteratur **
Kurslitteraturlistan hittar du på kurshemsidan. Notera att listan kan kompletteras med artiklar mm. fram till kursstart. Böcker och annat material som inte finns digitalt listas alltid på kurslitteraturlistan senast 8 veckor innan kursstart. Har du extra utbildningsstöd och behöver litteratur inläst, se instruktioner på studentswebben om hur du går till väga.
**Utbildningsstöd **
Om du har rätt till extra utbildningsstöd, vänligen meddela kursledaren vid kursstart så att särskilda arrangemang kan göras, läs mer på studentwebben.
**Avbrytande av en kurs **
Om du vill avbryta kursen inom tre veckor efter kursstart gör du det själv i Ladok. Information om hur du gör hittar du i manualen för Ladok Student på studentwebben. Har kursen pågått i mer än 3 veckor meddelar du kursadministratören som registrerar ett avbrott på kursen i Ladok efter ditt godkännande. Om inte avbrott meddelas kan det påverka din möjlighet att läsa kursen vid ett senare tillfälle.
Tentor
Du måste anmäla dig till tentor i Ladok. Anmälan stänger 10 arbetsdagar före tentamen. Det är inte möjligt att anmäla sig till tentamen efter att deadline har gått ut.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för FÖ0479
Läsåret 2024/2025
2024-12-04 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
2023-12-01 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
2022-12-02 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0479 Skogsekonomi, 7,5 Hp
Forest EconomicsÄmnen
Nationalekonomi FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Företagsekonomi | 3,0 | 0001 |
Nationalekonomi | 3,0 | 0002 |
Skogsekonomi | 1,5 | 0003 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå samt- Matematik 3
Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper i företagsekonomi och nationalekonomi, och utveckla förståelse för deras tillämpning i förvaltning av skogsresursen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
beskriva och förstå prisbildningen på en marknad enligt marknadsmodellen
beskriva och förstå hur och varför priserna på en marknad förändras enligt marknadsmodellen
beskriva och förstå hur man kan mäta icke-marknadsprissatta nyttigheter, sk ekosystemtjänster
beskriva och förklara rationellt beslutsfattande kring skogsbruksåtgärder och utnyttjande och hur avvägningar mellan olika skogliga ekosystemtjänster påverkar det optimala beslutet
beskriva och diskutera design, uppföljning och analys av företagsekonomiska rapporter inklusive etiska avvägningar och hållbarhet
uppvisa förmåga att muntligt presentera och diskutera skogsekonomiska problemställningar.
Innehåll
Kursen består av tre huvudsakliga teoribildningar: nationalekonomi, skogsekonomi och företagsekonomi.
Nationalekonomi fokuserar på prisbildningen i en marknadsekonomi enligt mikroekonomins marknadsmodell, men ger även en orientering i makroekonomi. Centrala begrepp som marknad, efterfrågan, utbud, jämviktspris och komparativ statik behandlas. Momentet innehåller även en introduktion till teorier och empiriska metoder för att mäta skogens ekosystemtjänster, samt en beskrivning av centrala begrepp i nationalekonomin som BNP, inflation och arbetslöshet.
Skogsekonomi fokuserar på ekonomiska teorier om optimal skötsel och utnyttjande av skogsresurser samt metoder för att hitta det optimala handlingsalternativet. Momentet omfattar såväl det traditionella skogsbruket som är inriktade på virkesproduktionen som mångbruk av skog. I momentet ingår även en introduktion till ekonomiska modeller för att jämföra olika skogsbrukssätt.
Företagsekonomi ger en orientering i företagsekonomisk teori med huvudsyfte att utveckla förståelse för processer och funktioner i företag. I momentet ingår att förstå företagsekonomiska rapporter och hållbarhetsrapporter tillsammans med förståelse för företagens målsättning och riskplanering.
I kursen kombineras föreläsningar av teorier och metoder, med färdighetsträning med hjälp av numeriska exempel, grupparbeten och fallstudier med målet att träna studenten i att utveckla kunskap och förståelse för vanligt förekommande beslutsproblem i hushåll, företag och samhälle och hur dessa påverkar varandra. Stor vikt läggs vid färdighetsträning genom att utveckla förståelse för beslutsproblem, med korrekta begrepp och metoder, för att kunna förklara skogens roll i hållbar bioekonomi.
Inom kursen utvecklar studenten färdigheter i att hantera vanligt förekommande datorprogram (såsom Excel), och förmåga att muntligt presentera och diskutera ekonomiska problemställningar. Kursen innehåller också obligatoriska gästföresläsningar och seminarier.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända skriftliga inlämningsuppgifter och godkänd muntlig presentation samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är certifierad enligt PRIME-principerna (Principels for Responsible Management Education (http://www.unprme.org/). SLU är också miljöcertifierad enligt ISO14001. En stor del av våra kurser täcker kunskaper och färdigheter som positivt bidrar till "the tripple bottom line", miljömässiga, sociala och ekonomiskt värdeskapande. För att ytterligare stärka detta har vi specifika hållbarhetsmål för utbildningen. Studenter är välkomna att föreslå åtgärder angående kursens innehåll och genomförande som leder till hållbarhetsförbättringar för miljön. För mer information, se webbsidan www.slu.se.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Louise Holm & Osvaldo Salas (2021). Förstå nationalekonomi (upplaga 2). Studentlitteratur AB. ISBN: 9144137141, 9789144137148.
- Robert Lundmark (2017). Mikroekonomi: teori och tillämpning ((upplaga 3). Studentlitteratur, 2017. ISBN: 9144117663, 9789144117669.
- Sören Wibe. Skogsekonomi –en introduktion (pdf i klassrum i Canvas)