Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi
Information från kursledaren
The agri-food value chain includes the decisions, the processes, the organizations and institutions, that begin from farm inputs and extend to the actors and linkages that are involved between the farm and the consumer's fork. With this course the students will develop an understanding of value chains and agribusiness in the agri-food industry and the bioeconomy. Sustainable domestic and global food chains, short and industrial chains, and networks will be analysed. Empirical examples from Swedish, European and international as well as agri-food value chains in developing countries are used as illustrations Theories and conceptual perspectives are drawn from microeconomics, industrial organisation, strategic management and behaviour, new institutional economics, transaction cost economics, agency theory and social network analysis.
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Andra kursvärderingar för FÖ0466
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20083)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2023/2024
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20086)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20142)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2022/2023
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20143)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20070)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20085)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20169)
2020-11-02 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0466 Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi, 15,0 Hp
Sustainable agri-food value chains and bioeconomyÄmnen
Trädgårdsvetenskap Företagsekonomi TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Företaget och marknaden | 1,5 | 0202 |
Strategi | 3,0 | 0203 |
Styrning | 3,5 | 0204 |
Nätverk | 1,5 | 0205 |
Tillämpningar | 5,5 | 0206 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp samhällsvetenskap eller 90 hp naturvetenskap, samt engelska 6.Mål
Efter kursen ska studenterna ha utvecklat en förståelse för de gröna näringarna, värdekedjor inom hortikultur och andra sektorer inom bioekonomin. Kursen omfattar såväl inhemska som globala kedjor, samt hantverksmässig och industriellt företagande i den gröna sektorn. Praktiska exempel från svenska, europeiska och internationella hortikulturella värdekedjor används.
Teorier och konceptuella ramverk används från en rik litteratur inom marknadsföring, strategi och beteende, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, nätverksanalys och industriell ekonomi.
Vid avslutad kurs ska studenten kunna:
-kartlägga och analysera en hortikulturell värdekedja i Sverige, Europa och utvecklingsländer,
-analysera kopplingar mellan noder i nätverk och förstå organisationsformer för styrning i värdekedjan,
-analysera nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn,
-tillämpa metoder för analys av värdekedjans styrning och logistik,
-tillämpa kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder.
Innehåll
Teori och metoder baseras på vetenskaplig litteratur och branschspecifikt material.
Undervisningsmetoder bygger på såväl föreläsningar som praktiskt arbete av studenterna. Kursen omfattar gästföreläsningar, företagsbesök, uppgifter, projektarbete och skriftlig tentamen.
Kursmoduler:
• Organisation och styrning i hortikulturella värdekedjor
• Organisation i de gröna näringarna och ledning/management i trädgårdsföretag
• Ledning i värdekedjan och logistik
• Nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn
• Från jord till bord: kvalitet och konsumenten
Innovation, kvalitet och standarder
• Koordinering i värdekedjor och detaljhandel
• Globala värdekedjor, globalisering, klimatförändringar och utveckling
Obligatoriska kursmoment omfattar företagsbesök, uppgifter och projektarbete.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkänt resultat på projektarbete/-n och deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Bush, S.R.; Oosterveer, P.; Bailey, M; Mol, A.P. 2015. "Sustainability governance of chains and networks: A review and future outlook". Journal of cleaner production.
Barrett, C.; T. Reardon; J. Swinnen; and D. Zilberman. 2019. "Structural transformation and economic development: insights from the agri‐food value chain revolution". Cornell University
Carlton, D.W. and Perloff, J. M. 1994. "Modern Industrial Organization". 2nd ed. New York, USA, Harper Collins College Publihers. CHAPTERS 2, 3, 4
EU. 2018. “A sustainable Bioeconomy for Europe: strengthening the connection between economy, society and the environment". Updated Bioeconomy Strategy
EUROACTIV. 2021. "Agrifood Brief: A spoonful of sugar" https://www.euractiv.com/section/agriculture‐food/news/agrifood‐brief‐a‐spoonful‐ofsugar/?fbclid=IwAR1TTFwflxOPA‐ucmb1YLCEnWs0OblMC06VOrsaAOzEyjDXH2DN2CG5ULO0
FAO Food Price Index https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
FAO. Da Silva, C. A. and M. Ranking. 2013. "Contract farming for inclusive market access". FAO
FAO. 2019. "The State of Food & Agriculture: Moving forward on food loss and waste reduction"
Gereffi, G.; J. Humphrey; and T. Sturgeon. 2005. "The governance of global value chains. Review of International Political Economy 12.1: 78‐104.
JRC. Barathova, K. et al. 2020. "Pass‐through of unfair trading practices in EU food supply chains: methodology and empirical application"
Jeffrey Sachs ate the UN Food Summit 2021 https://www.youtube.com/watch?v=WZ1xc491mnU
Kaplinsky, R. and Morris, M. 2001. "A handbook for value chain research". IDRC
Porter, M.E.; M. R. Kramer. 2006. "The link between competitive advantage and corporate social responsibility". Harvard business review 2006 Vol. 84 Issue 12
Porter, M.E. 1998. "Competitive Advantage ‐Creating and Sustaining Superior Performance". New York, USA, The Free Press CHAPTER 1, 2
Sloane A.; S. O’reilly. 2013. "The emergence of supply network ecosystems: a social network analysis perspective". Production Planning & Control
Tomek, W.G; Kaiser, H.M. 2014. "Ch6 Marketing Margins". in "Agricultural Product Prices". 5th ed. Cornell University Press
Williamson, O. E. 2000. "The new institutional economics: Taking stock, looking ahead". Journal of Economic Literature 38(3), 595‐613.
Williamson, O.E. 2005. "Transaction Cost Economics". In C. Ménard and M. M. Shirley. "Handbook of new institutional economics". Springer 2005 Vol. 9
YOUTUBE. 2021. "The Shortages Are Going To Get Worse Later This Year As Global Supply Chains Increasingly Falter" https://www.youtube.com/watch?v=CIrjwWxWRUU