Den globala skogssektorn
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Den globala skogssektorn
**Schema **
Schemat för kursen är preliminärt och kan komma att ändras fram till kursstart. Vanligen ändras inte obligatoriska moment och examinationer, detta sker endast i undantagsfall.
Det är viktigt att du närvarar vid kursintroduktionen för att få uppdaterad information om kursen, schema, kursmål och examinationer mm. Om du inte kan närvara är det viktigt att du går igenom materialet som finns på Canvas.
Du kan prenumerera på schemat för att visa det i din telefon eller i en annan kalender, t.ex. Outlook eller Google Calendar. Logga in i schema-och lokalbokningssystemet TimeEdit, klicka på ikonen “Prenumerera” och följ sedan instruktionerna. En manual till TimeEdit finns tillgänglig på studentwebben.
Här nedan finns information som kan vara nyttig redan nu:
**Registrering på kurs **
Du kan inte självregistrera dig på denna kurs. Kursregistreringen görs manuellt av kursadminstratören baserat på närvarolistan från kursintroduktionen. Om du inte kan närvara vid kursstart, vänligen kontakta kursledaren.
**Kurslitteratur **
Kurslitteraturlistan hittar du på kurshemsidan. Notera att listan kan kompletteras med artiklar mm. fram till kursstart. Böcker och annat material som inte finns digitalt listas alltid på kurslitteraturlistan senast 8 veckor innan kursstart. Har du extra utbildningsstöd och behöver litteratur inläst, se instruktioner på studentswebben om hur du går till väga.
**Utbildningsstöd **
Om du har rätt till extra utbildningsstöd, vänligen meddela kursledaren vid kursstart så att särskilda arrangemang kan göras, läs mer på studentwebben.
**Avbrytande av en kurs **
Om du vill avbryta kursen inom tre veckor efter kursstart gör du det själv i Ladok. Information om hur du gör hittar du i manualen för Ladok Student på studentwebben. Har kursen pågått i mer än 3 veckor meddelar du kursadministratören som registrerar ett avbrott på kursen i Ladok efter ditt godkännande. Om inte avbrott meddelas kan det påverka din möjlighet att läsa kursen vid ett senare tillfälle.
Tentor
Du måste anmäla dig till tentor i Ladok. Anmälan stänger 10 arbetsdagar före tentamen. Det är inte möjligt att anmäla sig till tentamen efter att deadline har gått ut.
Kursplan och övrig information
Kursplan
BM0006 Den globala skogssektorn, 7,5 Hp
The Global Forest SectorÄmnen
Skogsbruksvetenskap BioekonomimanagementUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skogsresurser och industrier | 2,5 | 0001 |
Informell skogssektor | 1,0 | 0002 |
Skriftlig tentamen | 4,0 | 0003 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp15 hp inom något av följande ämnen/huvudområden
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- lantbruksvetenskap
- biologi
- teknologi
Engelska 6
Alternativt
Kunskaper motsvarande 120 hp inklusive 30 hp ekonomi
Engelska 6
Mål
Det övergripande målet med kursen är att ge studenterna kunskap att kritiskt reflektera över, och diskutera, skogssektorns roll i samhället i ett globalt internationellt perspektiv samt hur sektorn interagerar med samhället.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva och förklara fördelningen, utvecklingen och statusen för de globala skogsresurserna i olika regioner och i relation till skogsanvändning, ekonomiska faktorer och andra former av markanvändning
- demonstrera och reflektera över skogens roll, användning av skog och dess ekosystemtjänster i olika regioner
- förklara huvuddrag och regionala skillnader hos den globala skogsindustrin, inklusive kapacitet, produktion, handel, ekonomisk betydelse och struktur
- relatera skogsindustrins utveckling till tekniska, ekonomiska, sociala och miljömässiga trender
- beskriva och kritiskt diskutera skogarnas och skogssektorns roll för att tillhandahålla industriprodukter, icke-träskogsprodukter och andra ekosystemtjänster
Innehåll
Kursen tar sin utgångspunkt i dagsaktuella skogsrelaterade samhällsutmaningar som rör t ex markanvändning, industriproduktion, resursanvändning, demografiska förändringar och klimatförändringar. Genom hela kursen relateras till FN:s mål för hållbar utveckling som togs 2015 . I relation till dessa utmaningar lyfter vi frågor kring ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, skogsindustrins roll och ansvar gentemot sin omvärld. Kursen fokuserar på grundläggande kunskap om skogsresursen och skogsindustrins struktur, utveckling, och roll i samhället – med såväl globala som lokala perspektiv. I kursen arbetar vi i olika regioner med olika förutsättningar avseende skogsresursen, skogsindustri och samhällsstruktur. Genom att erbjuda insikt om de sätt skogssektorn bidrar till samhällets behov och hur sektorn interagerar med andra sektorer i samhället inspireras studenterna att reflektera kring hur olika aktörer i den skogliga sektorn är balanserade och hur sektorns bidrag kan förbättras. Under kursen diskuteras den skogliga sektorns beslutsfattande och kursen reflekterar kring aktörer, intressekonflikter, inflytande och ansvar på global, regional och nationell nivå.
Genomförande
Kursen baseras på lärandeaktiviteter, som exempelvis föreläsningar, seminarier, muntliga presentationer, skriftliga inlämningsuppgifter och studiebesök. Aktiviteterna kan vara både individuella och gruppbaserade.
Följande moment är obligatoriska
- Gästföreläsningar
- Seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom gästföreläsningar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig tentamen.
- Godkänd muntlig och skriftlig redovisning av inlämningsuppgifter.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, [www.slu.se](SLU är ett PRME-certifierat universitet, Principles for Responsible Management Education ([http://www.unprme.org/)](
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi