Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1426
Läsåret 2023/2024
Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark (BI1426-50139)
2024-06-03 - 2024-07-05
Läsåret 2022/2023
Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark (BI1426-50094)
2023-06-05 - 2023-07-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1426 Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark, 7,5 Hp
Floristics, entomology and field studies in arable landÄmnen
Lantbruksvetenskap Biologi Biologi LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Floristik och entomologi | 4,5 | 0102 |
Fältstudier i åkermark | 3,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet samt Biologi 2Mål
Kursen har tre huvudsyften. För det första att lära sig känna igen vanliga växter och insekter i naturen. För det andra att få en översiktlig förståelse över hur kunskap om floristik och entomologi kan integreras i växtproduktionen och att ge studenterna möjlighet att följa grödors, ogräs och skadegörares utveckling och samspel under sommarsäsongen. Slutligen att ge kunskap om några av de företag och organisationer som omger lantbrukarens företag och som är potentiella arbetsgivare för studenterna.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Med hjälp av bestämningsnycklar identifiera vanliga växtarter i landskapet, utifrån deras utseende, växtsätt och miljö.
Med hjälp av bestämningsnycklar identifiera vanliga insektsarter och insektsgrupper i landskapet, utifrån deras utseende, levnadssätt och miljö.
Översiktligt beskriva växtodlingens förutsättningar i Sverige.
Identifiera och beskriva några skördebegränsande faktorer hos vanliga jordbruksgrödor, som t.ex. angrepp av växtskadegörare och konkurrens från ogräs
Diskutera skadegörares reglering i ett gröd- och odlingssystemperspektiv.
Översiktligt beskriva hur växtodling är kopplad till företag och organisationer kring lantbruket och reflektera över olika yrkesroller kopplade till lantbrukets växtproduktion.
Innehåll
Floristik- och entomologi
Vid föreläsningar behandlas organismernas systematik, levnadssätt och anpassningar till omgivningen. Vid övningar tränas artbestämning med hjälp av litteratur. En betydande del av undervisningen äger rum i fält och ägnas åt artkunskap. Identifiering av insekter utifrån insamlat eller konserverat material ingår i kursen.
Fältstudier i åkermark
I detta kursavsnitt görs fältstudier för att studera grödors utveckling och vitalitet. Vid dessa besök diskuteras faktorer som påverkar grödor, åtgärder för att gynna grödorna, samt eventuella avvägningar lantbrukaren måste göra. Det görs också studiebesök hos företag och organisationer för att diskutera yrkesroller, verksamhetsidé och koppling till primärproduktionen. En studieresa är en central del men studiebesök och fältövningar görs även i Uppsala. Fältstudier, studiebesök och studieresan är obligatoriska moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, aktivt deltagande på obligatoriska moment och godkända skriftliga och muntliga redovisningar, individuellt eller i grupp.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
I kursen ingår en studieresa och vissa kostnader för resa och logi tillkommer, information om detta ges via kurshemsidan.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Krok & Almquist Svensk Flora, 29:e upplagan
ISBN: 9789147100590