Evolution och ekologi för djurvetare
Information från kursledaren
Hi Everyone
If you can join Monday morning (Jan 15) at 9:00 on zoom for a course introduction, I'll cover details about the course. If you can't, then don't worry, all the information is available on the course canvas page and I will record the morning meeting and post it there. Any questions, you can message me in canvas and I'll make sure I answer it asap.
Here's the zoom link
Join Zoom Meeting
https://slu-se.zoom.us/j/61164204835Links to an external site.
Meeting ID: 611 6420 4835
Passcode: 837527
See you in the course!
Matt
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1425
Läsåret 2023/2024
Evolution och ekologi för djurvetare (BI1425-30013)
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Evolution och ekologi för djurvetare (BI1425-30275)
2023-01-16 - 2023-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1425 Evolution och ekologi för djurvetare, 7,5 Hp
Evolution and ecology for animal science studentsÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
• 10 hp husdjursvetenskapeller
• 10 hp veterinärmedicin
eller
• 10 hp djuromvårdnad
eller
• 10 hp hippologi
eller
• 10 hp biologi
eller
• 10 hp kemi
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Kursen ger nya perspektiv på naturhistoria, välfärd, sociala beteende och sjukdomar om tama och vilda djur.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
beskriva de evolutionära selektionsprocesserna (naturligt, sexuellt och artificiellt urval) och hur de relaterar till olika djurarter,
redogöra för evolutionära och ekologiska perspektiv på domesticeringsprocessen, och hur man använder dessa perspektiv för att bättre förstå morfologin, beteendet, välfärden och mottagligheten för sjukdomar hos tama sällskapsdjur och boskap,
diskutera hur evolutionära och ekologiska perspektiv används för att förstå spridning och påverkan av inhemska arter i naturliga ekosystem
redogöra för ekologiska och evolutionära processer i sjukdomshantering och välfärd hos både tama och vilda djur; i synnerhet vikten av ekologiska processer inom ett integrerat "One Health"-perspektiv,
diskutera hur en förståelse av naturliga urvalsprinciper kan utvidgas till icke-traditionella fält, såsom utvecklingen av internetmemes och virala idéer i vår mänskliga miljö
Innehåll
Kursen täcker i första hand ämnena evolution och ekologi då de direkt kopplar till domesticeringshistorien och livsstil hos tama och vilda djur. Specifikt fokuserar kursen på grundläggande principer om naturligt-, sexuellt- och artificiellt urval vilket har relevans för alla inom området djurvetenskap.
Kursen ger en djup förståelse för evolutionära och ekologiska processer och hur de kan tillämpas av djurvetare för att utöka deras förståelse för djurs biologi, beteende, sjukdomar, medicin och kultur. Kursen fokuserar i första hand på hur historiskt evolutionen och ekologin har format djurens biologi, särskilt när det gäller sällskapsdjur och boskap.
Obligatoriska moment är reflektionerna och online gruppdiskussionerna.
I kursen tränas följande generella färdigheter: kritiskt tänkande
Kursens innehåll är uppbyggt av föreläsningar, online-diskussioner och reflektioner över hur man kan använda evolutionära och ekologiska begrepp inom traditionella djurvetenskapliga områden.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska reflektioner och diskussioner.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Föreläsningarna är på engelska, men svenska studenter kommer att ha tillgång till en svensk-engelsk ordlista för att göra det enklare att översätta kunskaper från kursen till andra kurser de deltar i.Föreläsningarna och diskussionerna kommer att vara tillgängliga "live" samt spelas in och vara tillgängliga online så att studenterna kan titta på eller läsa föreläsningen och vara involverade i diskussioner vid en tidpunkt som passar dem bäst. Genom detta kommer kursen och tidpunkten för studentdeltagande att vara flexibla så att studenterna kan ta kursen på distans, eller parallellt med andra studier, om så önskas.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekologi