Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Grundnivå (G1F)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Svenska
Förkunskapskrav
30 hp biologi eller husdjursvetenskap.
Mål
Kursen ger grundläggande kunskaper i människor och djurs interaktioner och konsekvenser för både människor och djur.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
förklara och diskutera ur ett evolutionärt perspektiv hur djur och människor påverkar varandra i olika situationer,
diskutera och analysera människors olika kunskap och attityder till djur, och vilka konsekvenser detta kan leda till,
beskriva och diskutera hur man kommunicerar om djur med olika målgrupper,
granska och analysera vetenskaplig litteratur inom antrozoologi,
självständigt analysera sin egen kommunikationsförmåga i grupp och reflektera över konsekvenser utifrån sina styrkor och svagheter,
diskutera och utreda olika situationer som kan uppkomma när djur och människor interagerar,
-självständigt utreda och muntligt redogöra för hur människor påverkar djur genom hantering och andra interaktioner och hur denna påverkan kan bli mer långsiktigt hållbar.
Innehåll
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar om hur djur påverkas av hantering och interaktioner med människor. Kursen innehåller dessutom ett projektarbete där studenterna självständigt utreder olika situationer som kan uppkomma i interaktion med djur. Kursen behandlar olika djurslag såsom djur i djurpark, försöksdjur, lantbrukets djur, pälsdjur, sport- och sällskapsdjur. Kursen ger en översikt över de fysiologiska och sociala effekterna av människors och djurs interaktioner.
Kursen innehåller basgruppsarbete enligt PBL (Problembaserat Lärande) där studenterna diskuterar och redogör för människors attityder till djur, människor och djurs sociala förmåga och hur vi människor kommunicerar om djur. Arbete sker med verkliga fall, och kräver att studenterna jobbar med vetenskaplig litteratur. Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. övningar, seminarium, projektarbeten och basgruppsmöten.
I kursen tränas följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig kommunikation, analys, problemlösning, etiskt och kritiskt förhållningssätt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga inlämningsuppgifter och muntlig examination, samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Biologiområde:Zoologi (djurbiologi)
Kursen kommer att innehålla litteratur i form av flera vetenskapliga artiklar som ska läsas och granskas i övningar och seminarier. Kursen innehåller ingen kursbok.