Grundläggande floristik och leddjursfaunistik i ett växtskydds- och naturvårdsperspektiv
Generella kunskaper om växter och djur är grundläggande för att förstå hur våra naturmiljöer och våra odlingslandskap fungerar. Det gäller deras generella ekologi såväl som de specifika nytto- och skadedjur samt ogräs som påverkar dem. Kursen tar upp grunderna i systematik och identifiering av växter och leddjur, framför allt insekter, inklusive en del artkunskap och igenkänning av viktiga grupper. Omfattningen är generell och bred, med visst fokus på organismer av betydelse för växtodling och naturvård, inklusive organismer som fungerar som indikatorer genom sin biologi och sina ståndortsegenskaper.
Undervisningen sker till stor del på distans genom egenstudier med bestämningslitteratur, webbaserade föreläsningar och inspelat material. Återkoppling och handledning på distans sker via era egna digitala fotografier och ibland i realtid via webben. Flera tillfällen ges också till lärarledda exkursioner och regelbundna mikroskopövningar på plats, med insamlat material. Deltagande i minst en kombinerad exkursion och mikroskopövning som sträcker sig över 2 eller 3 dagar är obligatoriskt för att fullgöra kursen.
Information från kursledaren
Välkomna till kursen i Floristik och Faunistik. Försök registrera er så snart som möjligt på kursplattformen Canvas för att få del av material och information.
Kursen äger rum i Alnarp, Skåne på distans. Alla exkursioner och övningar äger rum i Skåne, men närvaro på plats är inte obligatorisk. Det går att genomföra kursen helt på distans också.
Om du inte har fått ett utskick via epost eller kommer åt Canvas för att få en länk til zoomföreläsningar så hör av dig till Mattias Larsson (mattias.larsson@slu.se)
Litteraturlista
Insekter-en fälthandbok
Douwes, Hall, Hansson, Sandhall
Boken är en nyckelbok till familjer med exempelbilder på familjerna, men tar er inte till art. Den kräver också att man har tillgång till en stereolupp. De visar dock bra exempelbilder från alla familjer (och hos bin till släkte). Originalet från 1997 är slutsålt hos förlaget sedan länge. Media-tryck på Lunds universitet har något nytryck eller faksimiltryck av den gamla insektsboken.
Boken kan beställas från Media-tryck via mail: SERVICE - Media-Tryck media-tryck@service.lu.se
Bokbestallningar bookorder@service.lu.se
Svensk flora: Fanerogamer och kärlkryptogamer 2013
Krok, Almqvist, Jonsell, Jonsell
Svensk flora av Krok & Almquist är en klassisk bok inom botaniken och ett oundgängligt verktyg för identifiering av växter i Sverige. Första upplagan kom ut redan 1883. Från och med den tjugosjätte upplagan har böckerna bearbetats under redaktion av Lena och Bengt Jonsell.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1403-50091 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1403
Läsåret 2023/2024
2024-06-03 - 2024-09-01
Läsåret 2022/2023
2023-06-05 - 2023-08-27
Läsåret 2021/2022
2022-06-06 - 2022-08-28
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1403 Grundläggande floristik och leddjursfaunistik i ett växtskydds- och naturvårdsperspektiv, 7,5 Hp
Basic floristics and arthropod faunistics from a plant protection and nature conservation perspectiveÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursens syfte är att ge kunskaper om övergripande systematik, identifiering och grundläggande biologiska och ekologiska sammanhang hos framför allt växter och ryggradslösa djur, men också vissa andra organismgrupper, ur den svenska floran och faunan. Betydande fokus läggs på artkunskap och kunskap om identifiering och ekologi för vissa högre systematiska nivåer hos organismgrupper av relevans för växtskydd och naturvård.
Efter avslutad kurs ska studenten:
• Kunna söka information om svenska arters utbredning, växtskyddsstatus, hot- och naturvårdsstatus.
• Kunna identifiera organismer från kursens urvalsområde till specificerade systematiska nivåer (ordning, familj, släkte eller art) med hjälp av bestämningslitteratur.
• Kunna identifiera ett antal organismer på olika systematiska nivåer (ordning, familj, släkte eller art) baserat på allmänt utseende och specifika karaktärer, samt en del växtskador och andra symptom, som kan iakttas i fält.
• Besitta grundläggande kunskaper om ekologin och biologin hos ett antal organismgrupper, relaterade till deras förekomster i ståndortssammanhang, växt- eller djursamhällen, samt ekologiska roller som skadeorganismer, hotade arter eller artgrupper samt indikatorarter.
Innehåll
Kursen ges i huvudsak på distans, och deltagarna förväntas själva iaktta och dokumentera många av de växter och djur som utgör kursens studieobjekt; ofta genom digitala fotografier och ibland genom insamling. Kursen innefattar också moment som hur man söker upp information från och rapporterar på webbplatser som Artportalen.
Kursen omfattar framför allt identifiering av svenska kärlväxter och leddjur; bland leddjuren framför allt insekter. Det ingår också vissa exempel på organismgrupper utanför dessa. För kärlväxterna ingår grundläggande växtsystematik och växternas översiktliga byggnad. Det ingår också hur man känner igen vanliga och betydelsefulla växtfamiljer, samt en del arter inklusive träd och buskar och betydande ogräs. Bland insekter och andra leddjur ingår grundläggande systematik och deras översiktliga byggnad, inklusive detaljer som ofta är viktiga för bestämning. Det ingår också hur man känner igen eller bestämmer de flesta insektsordningar, samt en del familjer och andra grupper.
Kursen tar upp flera viktiga grupper som omfattar växtskadegörare, respektive nyttodjur i form av pollinatörer och naturliga fiender till växtskadegörare. Dessutom förekommer en del typiska symptom och skador på växter som orsakas av specifika typer av skadegörare.
För en del av de organismer ingår också översiktlig biologi och ekologi, relaterade till deras förekomster i ståndortssammanhang, växt- eller djursamhällen, samt ekologiska roller som skadeorganismer, hotade arter eller artgrupper samt indikatorarter.
Information förmedlas via föreläsningar och en del material i form av kompendier och inspelade presentationer som kommer att tillgängliggöras för studenterna via kursens kursplattform. Den löpande kontakten mellan studenterna och lärarlaget kommer att ske via diskussionsforum på kursplattformen där deltagarna kan lägga upp bildmaterial för diskussion inom studentgruppen och återkoppling från lärare.
Ett antal krav-organismer från olika systematiska nivåer kommer varje student att behöva söka upp själv, dokumentera och lägga upp på plattformen under kursens gång.
Kursen erbjuder praktiska övningar med handledning. Gruppstudier i mikroskopsalen på Alnarp där studenterna kan identifiera eget insamlat material, samt preparerat material från Alnarps samlingar. Det ingår också exkursioner för studier och insamling av material. Vid dessa moment kommer en del prov och bestämningsövningar att genomföras. En del av de praktiska momenten kommer att vara obligatoriska.
I övrigt hänvisas till förslag på litteratur, nätbaserade resurser och annat material som kommer att sammanfattas i litteraturlistor. Studenterna kommer att få möjlighet att beställa en del arbetsmaterial gemensamt från materialförsäljningssajter, för avhämtning i Alnarp. Studenterna förväntas ha mobiltelefon med kamera och gps eller motsvarande, som kan ta bilder med platsinformation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av skriftliga och praktiska tentamina samt inlämningsuppgifter. För godkänd kurs krävs godkända tentamina och inlämningsuppgifter samt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges som fristående kurs, på distans.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtskyddsbiologi
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Betyg | 3 | 4 | 5 |
Generellt | 60% av totalpoäng | 75% av totalpoäng | 90% av totalpoäng |
Inlämningar uppgifter Artportalen, Ståndort, Indikator etc | Godkäntnivå (inlämning av fullgjord uppgift) | Endast betyget godkänd ges | Endast betyget godkänd ges |
Bestämningsövningar, Nyckling | Godkäntnivå (demonstration av tillräckliga färdigheter) | Endast betyget godkänd ges | Endast betyget godkänd ges |
Inlämningar dokumenterade observationer | 60% av totala antalet observationskrav | 75% av totala antalet observationskrav | 90% av totala antalet observationskrav |
Quiztester kravgrupper, andra kunskapsfrågor | 60% av totala antalet poäng | 75% av totala antalet poäng | 90% av totala antalet poäng |
Inlämningspoäng och quizpoäng slås samman för totalbetyg (% av totalen) |
Litteraturlista
- Insekter-en fälthandbok ("Obligatorisk") Författare: Douwes, Hall, Hansson, Sandhall Kommentar: Boken är en nyckelbok till familjer med exempelbilder på familjerna, men tar er inte till art. Den kräver också att man har tillgång till en stereolupp. De visar dock bra exempelbilder från alla familjer (och hos bin till släkte). Originalet från 1997 är slutsålt hos förlaget sedan länge. Media-tryck på Lunds universitet har något nytryck eller faksimiltryck av den gamla insektsboken. Boken kan beställas från Media-tryck via mail: SERVICE - Media-Tryck media-tryck@service.lu.se Media-Tryck Bokbestallningar bookorder@service.lu.se
- Svensk flora: Fanerogamer och kärlkryptogamer 2013 ("Obligatorisk") Författare: Krok, Almqvist, Jonsell, Jonsell Kommentar: Svensk flora av Krok & Almquist är en klassisk bok inom botaniken och ett oundgängligt verktyg för identifiering av växter i Sverige. Första upplagan kom ut redan 1883. Från och med den tjugosjätte upplagan har böckerna bearbetats under redaktion av Lena och Bengt Jonsell.