Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i biokemi och molekylär cellbiologi, mikrobiologi och immunologi som behövs för fortsatta studier i biologi. Kursen syftar även till att integrera de olika ämnesområdena biokemi, cellbiologi, mikrobiologi och immunologi samt ge en övergripande förståelse för systembiologi.
BI1389 Biokemi, cellbiologi och mikrobiologi, 15,0 Hp
Biochemistry, cellbiology and microbiology
Ämnen
Biologi
Utbildningens nivå
Grundnivå
Moduler
Benämning
Hp
Kod
Biokemi – Laborationer och övningar
1,0
0102
Biokemi – Intermediär ämnesomsättning
4,0
0103
Cellbiologi – Anatomi, funktion och vävnad
4,0
0104
Bakteriologi
2,0
0105
Immunologi
2,0
0106
Virologi
2,0
0107
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Grundnivå (G1N)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Svenska
Förkunskapskrav
• Biologi 2, Biologi B
• Kemi 2, Kemi B
• Matematik 3, Matematik C
Mål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i biokemi och molekylär cellbiologi, mikrobiologi och immunologi som behövs för fortsatta studier i biologi. Kursen syftar även till att integrera de olika ämnesområdena biokemi, cellbiologi, mikrobiologi och immunologi samt ge en övergripande förståelse för systembiologi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva de viktigaste biomolekylernas grundstruktur och funktion,
redogöra för struktur och funktion hos DNA, RNA och flödet av genetisk information,
beskriva cellens huvudsakliga metabola processer,
använda och förklara vissa biokemiska metoder samt redogöra för experimentella resultat,
beskriva olika relevanta celltypers uppbyggnad och basala funktioner som interaktioner mellan celler och extracellulärt matrix och transport av molekyler inom och över cellmembran,
beskriva principer för cellens tillväxt, differentiering och signalering, samt stamceller och cancer,
jämföra förekomst av, samt systematik, morfologi och egenskaper hos olika typer av mikroorganismer,
beskriva mikroorganismers betydelse för uppkomst av sjukdom hos djur,
förklara mikroorganismers påverkan, både positiva och negativa, på djurs immunmekanismer.
Innehåll
Kursen avser att ge kännedom om grundläggande biokemiska begrepp och processer såsom livets molekylers struktur och funktion samt enzymatisk katalys och kinetik samt cellens metabolism.
Kursen belyser även grundläggande cellbiologiska strukturer och processer innefattande organellers funktion, DNA, RNA och proteinsyntes, reglering av genuttryck, membranstruktur, membrantransport, intracellulär transport, cellsignalering, cytoskelettet, cellcykels dynamik och reglering, extracellulär matrix, cell-cell/cell-matrixkontakter, stamceller samt uppkomst av cancer. Vidare ger kursen grundläggande kunskaper om mikroorganismers uppbyggnad och karakteristika samt principer för systematik av mikroorganismer. Den ger översiktliga kunskaper om hur infektion av olika mikroorganismer sker, immunförsvarets mekanismer hos djuret samt principer för diagnostik, prevention och kontroll av mikroorganismer.
I kursen ingår föreläsningar, seminarier och gruppövningar och även laborationer. Obligatoriska moment förekommer, inom t.ex. övningar, laborationer, grupparbeten och seminarier.
I kursen tränas följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig kommunikation, formulera labbrapporter, analys, problemlösning och kritiskt tänkande.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Vissa moment kan komma att genomföras på engelska.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Biologiområde:Cellbiologi
Ersätter:Delvis HV0133, BI0960 och BI1081
Cellbiologi och biokemi
Essential Cell Biology Författare: Alberts et al. **ISBN:**9781324033394 Kommentar: Den senast upplagan är den 6:e, 2023 av W. W. Norton & Company, Den 5:e upplagan, 2019, ISBN: 9780393680393, går också bra.
Biochemistry (Kompletterande, ej nödvändig) Författare: Abali et al ISBN: ISBN9781975155117 Kommentar: Mycket bra biokemibok särskilt metabolismdelen från J.B. Lippincott Williams and Wilkins Company, Philadelphia. Den senast är den 8:e upplagan men den 7:e upplagan från 2017 av Ferrier går också bra.
Mikrobiologi och immunologi
Veterinary Microbiology and Microbial Disease Författare: Quinn P.J., Markey B.K., Leonard F.C., Hartigan P., Fanning S. 2011. 2.ed. Wiley-Blackwell, US. 928 sidor. ISBN 9781405158237.