Skogs- och landskapsekologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1386-30097 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1386
Läsåret 2022/2023
Skogs- och landskapsekologi (BI1386-30156)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2021/2022
Skogs- och landskapsekologi (BI1386-30100)
2022-01-17 - 2022-03-23
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1386 Skogs- och landskapsekologi, 15,0 Hp
Forest and landscape ecologyÄmnen
Skogsbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Examination 1 – Grundläggande ekologiska koncept | 3,0 | 0100 |
Labbrapport om jord inklusive skriftlig övning | 3,0 | 0200 |
Statistikuppgift | 1,0 | 0300 |
Examination trädknoppar | 1,0 | 0400 |
Medborgarforskning posterpresentation | 1,0 | 0401 |
Examination 2 – Landskap, skogar och naturvård | 6,0 | 0500 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och- Matematik 2a, alternativt Matematik 2b, alternativt Matematik 2c, alternativt Matematik B
- Naturkunskap 2, alternativt Naturkunskap B
- Engelska B
Då kursens undervisningsspråk är engelska medges undantag från kravet på svenska för grundläggande behörighet.
Förkunskapskravet kan också uppfyllas på annat sätt som ger motsvarande kunskaper.
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till grundläggande ekologiska begrepp med särskild tonvikt på skogsekologi i stads- och landsbygdslandskap. Dessutom introduceras studenterna till ekologiska tillämpningar som funktionell ekologi och ekosystemtjänster, samt till bevarandebiologi i brukade och naturliga skogssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
beskriva ekologiska organisationsnivåer och ge exempel på ekologiska processer och strukturer i skogsbestånd och landskap dominerade av skog
diskutera olika ekologiska processer som kan förklara den biologiska mångfalden i skogliga ekosystem
diskutera det omgivande landskapets inflytande på ekologiska processer
förklara den ekologiska bakgrunden till de viktigaste miljöproblemen i skogslandskap
ge exempel på ekosystemfunktioner som är viktiga för ekosystemtjänster
använda några vanliga ekologiska metoder och tillämpningar
analysera och diskutera ekologisk litteratur
använda grundläggande ekologisk vokabulär i muntlig och skriftlig kommunikation.
Innehåll
Kursen fokuserar på grundläggande ekologiska begrepp, teoretiska principer, och praktiska tillämpningar av modern skogs- och landskapsekologi. Studenterna får lära sig hur skogens ekosystem är organiserade och får en överblick över skogens biotiska och abiotiska komponenter och processer. Under kursen diskuterar studenterna ekologiska tillämpningar och får lära sig hur organismer och deras miljö samverkar. Vidare studerar de ekologiska principer på individ-, populations-, samhälls-, ekosystem- och landskapsnivå. Studenterna får lära sig att förstå effekterna av naturlig och mänsklig påverkan på skogsekosystemfunktioner. Det ingår även en introduktion till hur ekologisk kunskap tillämpas för bevarande av arter i skogslandskap.
Teoretiska och praktiska inslag varvas i olika undervisningsmoment för att skapa förståelse för grunderna inom ekologi, särskilt skogs- och landskapsekologi. Föreläsningar underlättar studenternas förståelse för kurslitteraturen, som i hög grad består av vetenskapliga texter. Alla moduler innehåller praktiska moment i form av exkursioner med övningar. Studenterna genomför även grupparbeten och individuella uppgifter baserade på utvald litteratur, vilka presenteras muntligt och skriftligt. Studieresor och muntliga presentationer är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd examination av grupparbeten och inlämningsuppgifter. Deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen tillämpar principerna för Writing Across the Curriculum (WAC) för de skriftliga inslagen i kursen. Studenterna förväntas täcka halva kostnaden för exkursioner själva.Kursplanen är uppdaterad pga ändrat huvudområde i enlighet med Utbildningsnämndens beslut 2021-02-11 (§§ 9-10) om huvudområdet Skogsbruksvetenskap och om examenskrav (SLU.sfak.2021.3.1.1-22).
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Book used for the course BI1386:
Smith & Smith (2015) Elements of Ecology. Pearson Education Limited, Essex, England.
https://primo.slu.se/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma9920927110705121