Skoglig ekologi och botanik
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1382-40062 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1382
Läsåret 2023/2024
Skoglig ekologi och botanik (BI1382-40062)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2021/2022
Skoglig ekologi och botanik (BI1382-40035)
2022-03-24 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1382 Skoglig ekologi och botanik, 7,5 Hp
Forest ecology and botanyÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
SIG Störning – tvärgruppsredovisning | 0,5 | 0401 |
SIG - Poster på konferens | 1,0 | 0402 |
Träd i vinterskrud | 1,0 | 0403 |
Teoritenta | 2,0 | 0404 |
Skogstyper, ståndortsbonitering, botanik | 1,5 | 0405 |
Nyckling | 1,0 | 0406 |
Fotoherbariet | 0,5 | 0407 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 15 hp inom något av följande områden- skogsvetenskap
- skogsbruksvetenskap
- biologi
- skogs- och träteknik
- markvetenskap
- landskapsarkitektur
- miljövetenskap
- trädgårdsvetenskap
- lantbruksvetenskap.
Mål
Syftet med kursen är att skapa en grundläggande förståelse för ekologiska system globalt och lokalt samt att koppla ekologiska teorier och naturliga processer i skogsekosystem till skogsskötsel och naturvård.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
förklara och använda grundläggande ekologiska begrepp
beskriva skogsekosystem lokalt och globalt, samt förklara hur dessa påverkas av mänsklig och naturlig störning
redogöra för trofiska interaktioner, energi och näringstransport
redogöra för hur populationstäthet och artrikedom varierar i tid och rum som ett resultat av biotiska och abiotiska faktorer
förklara de ekologiska grunderna för skogsskötsel och naturvård
redogöra för grundläggande ekologi, systematik och anpassningar, inklusive spridnings-, etablerings- och överlevnadsstrategier, hos träd, kärlväxter, mossor och lavar vilka förekommer i svensk skogsmark
använda grundläggande metoder och redskap för artbestämning av växter
med korrekt terminologi redovisa karaktärer hos kärlväxter, mossor och lavar i text och bild
söka och kritiskt granska litteratur inom ämnet.
Innehåll
Kursen ger grundläggande förståelse för ekosystems sammansättning och funktion, särskilt med avseende på skogliga ekosystem, samt kunskap om grundläggande ekologiska begrepp och processer. Grundläggande populations och samhällsekologi behandlas. Globala biologiska diversitetsmönster beskrivs tillsammans med de processer som styr artantal och täthet av arter i ekologiska system.
Svenska vegetationstyper och deras särdrag behandlas liksom effekterna av naturlig och mänsklig störning. Särskild vikt läggs vid variationen mellan olika typer av skogsekosystem i Sverige. Vidare behandlas den ekologiska grunden till skogsskötsel och naturvård.
Kursen ger grundläggande botaniska färdigheter med avseende på artbestämning, morfologi, systematik och taxonomi hos kärlväxter, mossor, lavar vilka förekommer i svensk skogsmark.
Genomförandet av kursen bygger på föreläsningar, övningar, exkursioner, gruppstudier av vetenskapliga artiklar samt skrivande av rapporter. Exkursioner, vissa växtövningar och övningar i källkritik, upphovsrätt och informationssökning är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen
Godkänd skriftlig rapport
Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Litteratur och materiel Skoglig ekologi och botanik VT 23 (BI1382)
Routledge Handbook of Forest Ecology, 1st Edition, Edited By Kelvin S.-H. Peh, Richard T. Corlett, Yves Bergeron, Copyright Year 2015, ISBN 9781138495319 Boken går att ladda ned om du befinner dig på campus (eller via VPN-uppkoppling om du befinner dig utanför Campus) https://www.taylorfrancis.com/books/9781315818290
Drakenberg, B. Kompendium i Trädkännedom. Säljs av Johnny (De flesta av er köpte denna i höstas på kursen Skog – nyttjande och värden SV0007 HT2022).
Övrig dendrologilitteratur (frivillig) + användbara nätlänkar m.m., finns i en egen lista som du hittar i Dendrologimodulen.
Botanikkompendiet ”Botanik för Skogsvetare” (Från kursen Skog – nyttjande och värden SV0007 HT2022) behandlar systematik och vetenskaplig namngivning samt en floradel som beskriver mossor, lavar och 15 viktiga växtfamiljer. Här finns också information om fotoherbarieuppgiften, nyckling, växtgeografi, skogstyper mm. Detta är ditt arbetsredskap – ha alltid botanikkompendiet med dig till botanikundervisningen! (Kommer även att finnas upplagt på Canvas för utskrift) ”
Kroken” (Krok & Almqvist, Svensk flora, 29:e upplagan). Alla måste ha ett eget exemplar av Kroken (helst 29:e upplagan 2013, även 28:e upplagan går bra) för att kunna delta i nycklingsundervisningen på kursen.
Svensk Fältflora (eller annan bildflora) Stenberg, L. & Mossberg,B. Bonnier Fakta/Wahlström och Widstrand.
De nya uppdaterade ”Skogsmarksflora”och ”Bonitering av skogsmark” från 2021 finns att beställa från Skogsstyrelsen https://shop.skogsstyrelsen.se/sv/
Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning.(Skogsstyrelsen) (rekommenderas men är inte obligatorisk).
Bokkapitel :
Widén & Widén 2008. Botanik – systematik, evolution, mångfald. Studentlitteratur. Kapitel 12: Reproduktion pollination och spridning, sid 233- 276.
Widén & Widén 2008. Botanik – systematik, evolution, mångfald. Studentlitteratur. Kapitel 10: Blomväxtens delar, morfologi och funktion. s. 101- 204.
Dessutom behöver du en lupp för nyckling med minst 10X förstoring, gärna lite högre. Finns att beställa online om man söker på ”botanik lupp”. Beställ i god tid!!