Stipendier

Senast ändrad: 28 april 2025
Studenter som sitter vid ett runt bord och arbetar.

Här finns information om stipendier från stiftelser kopplade till SLU. Du kan söka stipendier via studentkårerna och SLU:s fakulteter eller för utlandsstudier.

Erasmus+ för praktik

Vill du göra praktik utomlands?
Med Erasmus+ kan du få stipendium för praktik på heltid i ett företag, en organisation eller vid ett universitet i ett EU-land. Du kan också använda stipendiet för att samla in data till ett självständigt arbete, till exempel en kandidat- eller masteruppsats.

Praktiken ska vara mellan 60 och 180 dagar. Under praktikperioden måste du bo i landet där praktiken genomförs.

Läs mer: Erasmus+ praktik

Erasmus+ för studier

Vill du studera vid ett annat universitet i Europa?
Då kan du ansöka om att bli Erasmusstudent. Erasmus+ är ett utbytesprogram som finansieras av Europeiska kommissionen. Alla som får ett Erasmusutbyte blir också beviljade ett stipendium.

Stipendiet är ett bidrag som hjälper till att täcka extra kostnader under din utlandsvistelse. För att få stipendiet måste din utlandsvistelse vara minst 60 dagar.

Läs mer: Erasmus+ studier

Minor Field Studies (MFS)

MFS är ett Sida-finansierat stipendium på 30.000 kronor för dig som vill samla data till din kandidat- eller masteruppsats. För att ansöka måste du planera att resa till ett låg- eller medelinkomstland och stanna minst åtta veckor i sträck.

Läs mer: MFS-stipendium

Fulbright stipendium

Fulbright-programmet har som huvudsakligt syfte att öka den ömsesidiga förståelsen mellan människor i USA och människor i andra länder genom att dela idéer, kunskap, färdigheter och individuella erfarenheter.

Stipendier finns tillgängliga för svenska medborgare som vill genomföra en master- eller doktorsexamen, eller bedriva forskning på doktorandnivå utan att ta en examen, vid universitet i USA.

Mer information finns på deras hemsida.

 

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien utlyser resestipendier

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) utlyser resestipendier och utbildningsstöd beviljas ur flera stiftelser. 

Sista ansökningsdag 1 juni 2025 via KSLA:s anslagssystem. 

Kriterier:

  • Berättigade att söka är studerande på grundutbildnings- eller forskarutbildningsnivå inom områdena jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, veterinärmedicin, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.
  • Ansökningar kan avse resestipendier för deltagande vid internationella konferenser såväl i Sverige som utomlands inom relevanta ämnesområden.
  • Ansökan avslås automatiskt om det saknas information om muntlig presentation/posterpresentation avseende ansökan om resestipendium till konferens.
  • Ansökningar kan avse stipendium för kortare utlandsstudier vid relevanta universitet/institut.
  • Ansökningar kan avse kostnadsersättning i samband med grundutbildning eller praktik, inom eller utanför Sverige.
  • Maxbelopp: Resa inom Sverige 15 000 kronor, inom Europa 25 000 kronor, i övriga världen 40 000 kronor
  • Stipendier beviljas inte retroaktivt; alltså inte för resor e d, som påbörjats eller genomförts vid ansökningstidens utgång.

Här hittar du mer information om stipendierna.

Hitta fler stipendier

Det finns flera söktjänster och databaser som samlar information om tillgängliga stipendier. Nedan hittar du länkar till några av dem.