Livsmedelssäkerhet
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0142 Livsmedelssäkerhet, 15,0 Hp
Food safetyÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
100 hp veterinärmedicin, 15 hp patologi, samt 18 hp infektionsbiologiMål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa. Vidare ger kursen en övergripande introduktion till livsmedelslagstiftningen i Sverige och hur EU-lagstiftningen hanteras på nationell nivå.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för nationell lagstiftning och EU-lagstiftning kring livsmedel, livsmedelssäkerhet, livsmedelskontroll och foder, samt för hur lagstiftningen tillämpas i Sverige,
- redogöra för grunderna i produktion, distribution, hantering och kvalitetsbedömning av olika livsmedel,
- redogöra för lagringsförändringar och konserveringsmetoder för olika livsmedel och foder,
- redogöra för de infektionsämnen som orsakar livsmedelsburna infektioner och intoxikationer, de bakomliggande orsakerna, samt förebyggande åtgärder och kontroll,
- redogöra för de viktigaste toxiska ämnena som utgör livsmedelstoxikologiska risker, de bakomliggande orsakerna, samt förebyggande åtgärder och kontroll,
- beskriva hur riskanalyser görs för mikrobiologiska agens och toxiska ämnen i livsmedel, inkluderande riskbedömning, riskhantering och riskkommunikation,
- beskriva kontrollen före och efter slakt, samt redogöra för hur man bedömer och tar beslut utifrån olika situationer avseende levande djur och kött enligt gällande lagstiftning,
- redogöra för olika system för kontroll inom livsmedelskedjan,
- utföra och bedöma enklare mikrobiologiska och kvalitetsrelaterade livsmedelsundersökningar,
- tillämpa One Health-konceptet på situationer inom veterinäryrket som kräver en One Health–approach, samt beskriva hur ansvarsfördelningen mellan relevanta myndigheter kan se ut inom One Health-arbetet,
- ge exempel på djurproduktionens roll för en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
I kursen ingår allmän livsmedelssäkerhet innefattande produktion av olika livsmedel och foder, mikrobiologiska och toxikologiska faror (inkl. bakterier, parasiter, svamp, virus, prioner och toxiska ämnen) i hela livsmedelskedjan från produktion till konsumtion, samt allergier.
Kursen tar upp viktiga hållbarhetsaspekter kring hur livsmedel och foder ska förvaras för att minska matsvinnet och för att skydda djur och människor från sjukdom. I kursen ingår hur livsmedelslagstiftningen är uppbyggd och tillämpas. Både offentlig- och egenkontroll behandlas, vilket inkluderar revision, inspektion, provtagning och HACCP. Kontroll före och efter slakt inbegriper besiktning med syfte att upptäcka sjukdomar som kan påverka människors hälsa och bristande djurskydd, samt epizootisjukdomar.
Inom livsmedelstoxikologi förklaras bl.a. hur gränsvärden (MRL) för läkemedelsrester och karenstider tas fram för att skydda konsumenter från hälsorisker på grund av läkemedelsrester efter veterinärens behandling av livsmedelsproducerande djur. I kursen ingår även besättningsbesök samt undervisning inom One Health.
Genomförande
Kursen nyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, laborationer, självständiga studier, inlämningsuppgifter enskilt och i grupp, muntliga redovisningar, övningar, studie- och besättningsbesök.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, problemlösning, vetenskapliga metoder, kritiskt tänkande, samarbete, skriftlig och muntlig kommunikation
Följande moment är obligatoriska:
Laborationer, övningar, redovisningar, seminarier, studie- och besättningsbesök
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina, godkända inlämningsuppgifter och godkänt deltagande i obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper