Djurskydd, författningskunskap och epizootologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-12-04 och 2024-12-25
Andra kursvärderingar för VM0122
Läsåret 2023/2024
Djurskydd, författningskunskap och epizootologi (VM0122-20021)
2023-11-08 - 2023-12-10
Läsåret 2022/2023
Djurskydd, författningskunskap och epizootologi (VM0122-20082)
2022-11-09 - 2022-12-11
Läsåret 2021/2022
Djurskydd, författningskunskap och epizootologi (VM0122-20013)
2021-11-10 - 2021-12-12
Läsåret 2020/2021
Djurskydd, författningskunskap och epizootologi (VM0122-20042)
2020-11-11 - 2020-12-13
Läsåret 2019/2020
Djurskydd, författningskunskap och epizootologi (VM0122-20151)
2019-11-11 - 2019-12-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0122 Djurskydd, författningskunskap och epizootologi, 7,0 Hp
Animal welfare, legislation and epizootiologyÄmnen
Veterinärmedicin VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
90 hp veterinärmedicinMål
Kursen ger en övergripande introduktion till djurskydd, djuretik, sjukdomskontroll, djurskydds-, epizootologi-, livsmedels- och läkemedelslagstiftningen i Sverige och hur EU-lagstiftningen hanteras på nationell nivå.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för de författningar som omgärdar veterinäryrket och övergripande beskriva nationell och EU-lagstiftning kring djurskydd, foder, livsmedel och läkemedel samt hur denna tillämpas i Sverige,
använda djurskyddslagstiftning, redogöra för hur djurskyddskontrollen bedrivs i Sverige, samt skriva ett veterinärintyg/utlåtande,
redogöra för hur djurvälfärd objektivt kan bedömas,
tillämpa nationell och EU-lagstiftning rörande epizootier och zoonoser samt ange vilka sjukdomar som regleras av epizooti- och zoonoslagstiftningen,
redogöra för principerna för kontroll av smittsamma sjukdomar samt beskriva ansvarsfördelning och roller inom det nationella och internationella kontrollarbetet,
använda lagstiftning som rör livsmedel, livsmedelssäkerhet och livsmedelskontroll,
tillämpa lagstiftning som rör användning och förskrivning av läkemedel samt utfärda läkemedelsrecept enligt gällande bestämmelser,
redogöra för syftet med etisk reflektion och etikens olika grundkomponenter samt föra en saklig etisk argumentation,
tillämpa de centrala djuretiska teorierna på vanligt förekommande situationer inom veterinäryrket.
Innehåll
Kursen innehåller en noggrann genomgång av hur aktuell europeisk och nationell lagstiftning är uppbyggd, vad som styr den och var den hittas. Tillvägagångssätt för europeiska och svenska rättsväsendet beskrivs.
Djurskyddslagstiftningens innehåll och tillämpning behandlas i föreläsningar och övningar. Studenten ges en överblick över hur djurskyddskontrollen bedrivs i Sverige. Grundläggande terminologi inom djurvälfärd och etik beskrivs samt hur begreppen djurskydd, -välfärd och -etik hänger ihop och påverkar varandra. Kursen tar upp vetenskaplig information som belyser välfärdsproblem kring djurhållning och hantering samt forskning, riktad mot att förbättra djurens välfärd i praktiken. Den normativa etikens områden föreläses och studenten får öva sig på saklig argumentation. Olika etiska ståndpunkter kring djur och djuranvändning diskuteras liksom djurens roll i samhället.
Aktuell lagstiftning om kontroll av allvarliga smittsamma sjukdomar undervisas genom föreläsningar och grupparbeten, där studenten övar på lagstiftningens tillämpning vid olika typer av smittsamma sjukdomar. Ansvar och roller hos myndigheter och olika aktörer liksom strategier och verktyg för kontroll av smittsamma sjukdomar hos djur undervisas främst genom föreläsningar men även i diskussionsform. Detaljkunskap om regelverk kopplas till förståelse för hur detta tas fram, tillämpas och påverkar samhället I stort och djurhållning specifikt.
Genom föreläsningar och övningar lär sig studenten om hur livsmedelslagstiftningen är uppbyggd och tillämpas, och hur livsmedelskontrollen bedrivs i Sverige.
Studenten får, via föreläsningar, kunskap om läkemedelslagstiftningen och hur den används. Kursen innehåller övning i att förskriva läkemedel.
Studenten ges färdighet och förmåga att identifiera problem och vidta nödvändiga åtgärder avseende samhällets krav på djurskydd, smittskydd och säkra livsmedels- och trygg läkemedelshantering. Detta görs med beaktande av folk- och djurhälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga och etiska aspekter samt de globala hållbarhetsmålen. Begreppen One Health och One Welfare definieras och kopplingen mellan djurhälsa och välfärd, livsmedelskvalitet, läkemedelsanvändning och folkhälsa tydliggörs.
Under kursen tränar studenten följande generella kompetenser: kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga, skriftlig och muntlig framställning samt vikten av självständighet och integritet vid intyg, utlåtande och receptförskrivning.
Obligatoriska moment
Vissa seminarier och övningar är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
I. Epizootologi
Bekanta er med de viktigaste författningarna inom området:
- Svensk lagstiftning:
\- EU:s djurhälsoförordning:
https://ec.europa.eu/food/animals/animal-health/animal-health-law_en
och dess delegerade akter:
https://ec.europa.eu/food/animals/animal-health/animal-health-law/delegated-and-implementing-acts_en
II. Livsmedel
På samma sätt som på epizootidelen förväntas ni själva ladda ner och bekanta er med de viktigaste författningarna inom området:
- Nationell lagstiftning: SFS 2006:804, SFS 2006:813.
- EU-gemensam lagstiftning: 178/2002, 852/2004, 853/2004, 2017/625
Detta gör ni enklast via Livsmedelsverkets hemsida, eller från EUR-lex, om ni enbart är ute efter EU-lagstiftning. Länkar till lagstiftningen ovan finns också upplagda på kursens Canvassida .
Inför tentan:
Som det uttrycks i lärandemålen så förväntas ni efter kursens slut på ett övergripande sätt kunna beskriva uppbyggnaden av och innehållet i både EU- och nationell livsmedelslagstiftning samt redogöra för hur de tillämpas i Sverige. Följande listor på begrepp och organisationer är avsedda som en hjälp vid inläsningen av livsmedelsavsnittet i kursen men ska inte uppfattas som en uteslutande lista över vad som behöver kunnas. För ytterligare vägledning inför tentamen rekommenderas ni att ta utgångspunkt i vad som tas upp under föreläsningarna.
Termer och begrepp i livsmedelslagstiftningen
Följande termer och begrepp ska kunna förstås samt förklaras på en grundläggande nivå. Med undantag av *redlighet *och *konsoliderad författning *finns alla begrepp definierade eller förklarade i EG-förordningarna 178/2002, 852/2004, 2017/625 i de flesta fall under rubriken Definitioner. De flesta begrepp har även tagits upp på en eller flera av föreläsningarna:
- livsmedel
- säkra livsmedel
- redlighet
- livsmedelsföretagare
- utsläppande på marknaden
- livsmedelskedjan
- primärproduktion
- spårbarhet
- behörig myndighet
- offentlig livsmedelskontroll
- kontrollplan
- dokumentkontroll
- identitetskontroll
- fysisk kontroll
- riskanalys
- riskbaserad
- fara
- HACCP
- revision
- inspektion
- registrering
- godkännande
- identifierings- och kontrollmärke
- konsoliderad författning
Myndigheter och andra organisationer
Ni ska veta vilka myndigheter eller organisationer följande namn eller förkortningar står för, samt i grova drag, deras roll eller uppgifter på livsmedelsområdet:
- OIE
- FAO
- WHO
- Codex alimentarius commission
- DG SANCO
- EFSA
**III. Läkemedel**
För läkemedelsdelen av kursen behövs följande litteratur (finns på nätet):
Receptförskrifter:
Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2021:75) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit (ingår i avsnitt N)
Fass Djurläkemedel:
https://www.fass.se/LIF/startpage?userType=1
EU:s förordning (EG) nr 2019/6 om veterinärmedicinska läkemedel.
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/6
Jordbruksverkets författningar som styr användandet av läkemedel till djur:
Veterinära författningsboken: SJVFS 2019:26 (Saknr L17), SJVFS 2023:20 + 2023:21 + 2023:7(Saknr D34 + D35 + D36),
https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso--och-sjukvard/lakemedel-for-djur
Kommissionens förordning (EU) nr 37/2010, om farmakologiskt aktiva substanser och deras klassificering med avseende på MRL-värden i animaliska livsmedel:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A32010R0037
Kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 om upprättande av en förteckning över substanser som är väsentliga för behandling av hästdjur samt substanser som medför ytterligare kliniska fördelar:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A02006R1950-20130216
IV. Författningskunskap, djurskydd och djurvälfärd
Dessa delar av kursen har ingen obligatorisk litteratur.
Vi kommer att använda oss av gällande författningar, som återfinns i Veterinära Författningshandboken:
Vi kommer även komma in på EU:s rättssystem och lagstiftningsprocesser:
https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/law_sv
Kompletterande kursmaterial kommer att delas ut i samband med föreläsningar och övningar.
Fördjupningslitteratur
- Djurens juridik. Diesen, E. 2016. Wolters Kluwer, ISBN: 978-91-39-01535-2.
- Animal Welfare. Appleby, M.C., and others (eds). 2018 (3rd ed). CABI Publishing, ISBN-13: 9781786390202; especially the chapter: Understanding Animal Welfare. Keeling, L.J., and others.
- Routledge Handbook of Animal Welfare. Knight, A., and others (eds). 2022. Routledge, Ebook-ISBN: 9781003182351.
- Animal Welfare in Veterinary Practice. Yeates, J. 2013. Wiley-Blackwell, ISBN: 978-1-444-33487-6.
Övrigt
Information om djurvälfärds- och djurskyddsarbete i Sverige och Europa, inkl. länkar och litteraturanvisningar, återfinns på Nationellt center för djurvälfärds (SCAW:s) hemsida:
https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellt-centrum-for-djurvalfard
V. Djuretik
Obligatorisk läsning
- The Routledge Handbook of Animal Ethics. Fischer, B. 2020. Routledge, ISBN: 9781138095069. Sid. 1-17 (kopia som pdf i Canvas).
- Inledning till etiken, Collste, G. 1996. Studentlitteratur, ISBN: 91-44-00055-3. Sid 27-40 (kopia som pdf i Canvas).
Fördjupningslitteratur
- Stanford Encyclopedia of Ethics, SEP, på sökorden:
- The Moral Status of Animals https://plato.stanford.edu/entries/moral-animal/ vilket ger en överblick över djuretikens grundläggande frågor. Men, blir lättare förstå med kunskap om de normativa etiska teorierna:
- Deontological https://plato.stanford.edu/entries/ethics-deontological/
- Consequentialism https://plato.stanford.edu/entries/consequentialism/
- Virtue ethics https://plato.stanford.edu/entries/ethics-virtue/
- Feminist ethics https://plato.stanford.edu/entries/feminism-ethics/
- Ethics in Animal Use. Sandøe, P. and Christiansen, S.B. 2008. Blackwell publishing, ISBN 140515120X.