New search
LB0117

Forage - cultivation and feeding

-

Information from the course leader

Kursen har en obligatorisk träff som i år kommer hållas på Ultuna i Uppsala. Träffen kommer gå av stapeln den 4/9 kl. 9.oo till den 6/9 kl. 16.00. Skriv in i almanackan redan nu. Du kommer få mer information när du blivit antagen på kursen. På måndagar kommer vi att ha föreläsningar och ett seminarium på zoom kl.17.00-18.00. En viktig del av kursen är också instuderingsuppgifter som inte är obligatoriska men rättas av lärarna om man lämnar in dem.

Course evaluation

The course evaluation is now closed

LB0117-50001 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for LB0117

Academic year 2022/2023

Forage - cultivation and feeding (LB0117-10328)

2022-08-15 - 2023-01-01

Academic year 2021/2022

Forage - cultivation and feeding (LB0117-10307)

2021-08-16 - 2022-01-02

Syllabus and other information

Litterature list

Litteraturlista Grovfoder - odling och utfodring

Om inte annat anges kommer litteraturen finnas elektroniskt i lärplattformen Canvas.

Kursböcker

Forages – an introduction to grassland agriculture, Collins, M. m. fl. editor, 7de upplagan. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok.

Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, 2015. Mycket allmänbildande bok som vi rekommenderar att du köper. Finns att låna på SLU-biblioteken som bok.

Kompletterande litteratur och sidhänvisningar för de olika delarna av kursen, om ej annat anges finns litteraturen i Canvas

Artkunskap, vallfröblandningar vallanläggning, produktionsbiologi, övervintring, vallens kemi och smältbarhet

Obligatorisk litteratur och sidhänvisningar

  • Lönsammare vallodling, Jafner, N. sid. 12-54, 66-79, 128-130 Finns i Canvas
  • Forages– an introduction to grassland agriculture 7th edition, Collins, M. m. fl. sid 3-6, 19-33, 35-43, 71-98, 117-130, 221-232. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok. 
  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) Sid 5-10, 42-44 och 46-48
  • Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 353-386. Finns att låna på SLU-biblioteken
  • Gräs i kulturlandskapet https://ograsradgivaren.slu.se/page/dokument/Grasfloran-2012.pdf I Canvas finns dokument med vissa kommentarer.
  • Westerlind m fl., Bestämningsnyckel vall
  • Halling, M. m. fl. 2021. Vallväxter till slåtter och bete samt grönfoderväxter, sortval för södra, mellersta och norra Sverige 2020/2021. Uppsala
  • Gustavsson, A.-M. 2001. Bestämning av rödklöverhalten i vall. Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk odling. Nr 3.
  • Kämpe, S. och Andermo, S. 2010. Teknik för etablering av vall. HS Skaraborg, rapport nr 3.
  • Gustavsson, A-M. 2014. Varför är skördetiden så avgörande för vallgräsens näringsvärde? Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 5 (8 sidor).
  • Halling, M.A. 1994. Övervintring av jordbruksgrödor - principer, skador och odlingsåtgärder. Fakta mark/växter nr 15
  • Gustavsson, A.-M. 1989. Vallväxters kemiska sammansättning och yttre faktorers inverkan på smältbarheten. Tionde nordiske forskerkurs i plantekultur, 6-10 mars 1989.Finns i Canvas
  • Gustavsson, A.-M. 1996. Virkning av klima og vaerforhold på naeringsverdi i grovfor - behov for höstetidsprognos. Faginfo nr. 2. Kvithamardagene. Planteforsk. Finns i Canvas
  • Spörndly, R. 2013 www.vallprognos.se Svenska Vallbrev nr. 3 Vallbrev-3-2013.pdf (svenskavall.se)
  • Nilsdotter-Linde, N. 2018. Slåttervallens liggtid – möjligheter och begränsningar. Ur: Blix Germundsson, L. (red.). SLU. Meddelande från södra jordbruksförsöksdistriktet 71, 30:1–30.8. ISSN 0282-180X. germundsson-l-b-220512.pdf (slu.se)
  • Larsson, S. m.fl. 2002. Vallfröblandningar för ekologisk produktion. Hushållningssällskapens multimedia.

För eget intresse:

  • Källander, I. 2005. Ekologiskt lantbruk, sid.117-131
  • Sandström, B. och Barrlund, M. Sortprovning 2021 - vallgräs och vallbaljväxter Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 1 2022. Vallprovning 1 2022.indd (slu.se)
  • Gustavsson, A.-M. 2000. Faktorer som påverkar rödklöverhalten i en slåttervall (manuskript).
  • Halling, M. Skördestrategier och uthållighet i engelskt rajgräs 2010. Försöksrapport Animaliebältet.
  • Frankow-Lindberg, B. 2010. Kväveintensitet i långliggande vall med rörsvingelhybrid. Försöksrapport, Animaliebältet. S 21-30
  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) sid 45-46 skadegörare i vall
  • Spörndly, R. m.fl. 2019 Ersättningsfoder vid grovfoderbrist, Instutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 301 sid.17-22 avsnitt om vall. Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist | Externwebben (slu.se)

Kontaktpersoner

Cecilia Palmborg, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
cecilia.palmborg@slu.se, 090-7868713 eller 073-8034436

Nilla Nilsdotter Linde, inst för växtproduktionsekologi. SLU Uppsala

Växtnäring till vall inklusive stallgödsel

Obligatorisk litteratur

  • Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 sid 12-19, 21-27 och 29 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se)
  • Jordbruksverket 2022. Rekommendationer för gödsling och kalkning 2022: Rekommendationer för gödsling och kalkning 2022 - Jordbruksverket Lämpliga sidor: 7-40 (kapitel 2 och 3, särskilt viktigt är avsnittet om regler för spridning av stallgödsel i kap. 3.2), 41-42 (4.1),), 58-66 (4.4), 71-72 (4.7) 72-82 (4.9-5.3.1), 85-87 (stycken om vall, stallgödsel och fosforförluster) 88-97 (6-7.3 avsnitt om vall),
  • Carlsson, G. och Huss-Danell, K 2008. Kvävefixering i rödklövervallar, Svenska Vallbrev 2, 2008
  • Collins m.fl. 2018, boken Forages sid 235-249 utom tabellerna 12.4, 12.5 och faktarutan ”Common fertilizer conversions” på sidan 243. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok. 
  • Gustavsson, A.-M. 2023 Kväve och klöver påverkar vallens avkastning och råproteinhalt Svenska Vallbrev nr 1

För eget intresse

  • Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 179-190. Finns att låna på SLU-biblioteken

Kontaktperson

Cecilia Palmborg, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
cecilia.palmborg@slu.se, 090-786 8713

Idisslares matsmältning och foderutnyttjande

Obligatorisk litteratur

  • Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 14-15, s. 269-299
  • Fodereffektiva kor gynnar ekonomi och miljö Emelie Ferm Nytt blad, Nr 4 2015

Kontaktperson

Petra Fant, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
petra.fant@slu.se, 090- 786 87 21

Vallfoderkonservering 1 (Ensilage) och 2 (Hö och övrigt)

Obligatorisk litteratur

  • Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 17, s. 321-339.
  • Krizsan, S. 2017. Skördemetoder vid ensilering.
  • Svensk mjölk. 2003. Ensilering av vallfoder.

Kontaktperson Mårten Hetta, Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeåmarten.hetta@slu.se , 090- 786 87 47

Vallfoder till mjölkkor

Quality Grass Silage for Dairy and Beef Production Systems A Best Practice Guide (2016) Teagasc – the Agriculture and Food Development Authority

Obligatorisk litteratur

  • Kämpe, S. 2012. Baljväxten fixar proteinet. Arvensis nr 7, sid 14-15
  • Pettersson, T. 2006. Konsumtion av vallfoder. Jordbruksinformation, nr 6
  • af Geijerstam, L. 2011. Vallen som pålitligt protein. Arvensis, nr 2, sid 20-21
  • Pettersson, T. 2006. Protein från vall. Jordbruksinformation, nr 10
  • Lantbrukarnas riksförbund. 2012. Goda affärer med nära protein.

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeåmarten.hetta@slu.se , 090- 786 87 47

Vallfoder till köttdjur och får

Svenska Vallbrev Nr 3. Maj 2014

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeåmarten.hetta@slu.se , 090- 786 87 47

Helsäd och majs

Obligatorisk litteratur

För eget intresse:

Kontaktperson

Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47

Vallfoder – produktkvalitet

Obligatorisk litteratur

  • Lukt och smak. Forskning Special, 2004. Svensk Mjölk. (Om du vill läsa en utförligare text, se den fullständiga rapporten nedan under för eget intresse)
  • Fettsyror i vall och mjölk. Forskning Special, 2012. Svensk Mjölk.

För eget intresse:

  • Orsaker till avvikande lukt och smak i leverantörmjölk (Svensk Mjölk Rapport nr 7028-P 2004-02-25).
  • Engelsk litteratur: Vallfodrets betydelse för mjölkens sensoriska egenskaper och hälsonytta (The effect of silage feeding on some sensory and health attributes of cow’s milk: A review. 2011. P. Kalac. Food Chemistry 125, 307-317.

Kontaktperson:
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 76110 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Agricultural Science Animal Science Agricultural science
Course code: LB0117 Application code: SLU-50001 Location: Uppsala Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Crop Production Ecology Pace: 25%