New search
HV0210

Ruminant production

Kursens mål är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst nötkreatur, får och ren, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.


Course evaluation

Additional course evaluations for HV0210

Academic year 2024/2025

Ruminant production (HV0210-20078)

2024-11-01 - 2025-01-19

Academic year 2023/2024

Ruminant production (HV0210-20016)

2023-10-31 - 2024-01-14

Syllabus and other information

Litterature list

Animalieproduktion – Idisslare HV0210

Tidsperiod: 2025-11-03 – 2026-01-18

Litteraturlista


Litteraturlistan består av titlar på obligatorisk litteratur och frivillig litteratur samt länkar till webbsidor som är viktiga att känna till. Litteraturlistan finns även i Canvas och vissa artiklar eller bokkapitel ligger där länkade i listan som PDF eller webbsida eftersom systemet på kurshemsidan har begränsningar.

VIKTIGT! Litteraturlistan är indelad i kapitel enligt djurslag/modul och för varje djurslag finns både obligatorisk och frivillig litteratur. Läs därför noga igenom hela listan.

Obligatoriska kursböcker för hela kursen

Denna lista innehåller de böcker som är obligatoriska för kursen samt tips på hur böckerna kan anskaffas. Förutom böckerna i denna lista, finns även obligatoriska enskilda kapitel i andra böcker, men dessa kommer ni åt enkelt via länkar längre ner i litteraturlistan.

Horstkotte, Holand, Kumpula, & Moen, 2022:

Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565

Kan laddas ner fritt via länken.

Hessle & Jamieson, 2020:
Nötkött(ISBN 9789151957302).

Kan köpas av kursledningen för 225 kr, betalas via Swish till Anna Jamieson 1234149845. Märk betalningen med "bok".

Nilsson, 2017:
Mjölkkor (ISBN 978-91-639-2958-8) ny upplaga 2017.

Boken kostar 350 kr inkl moms. Om ni beställer alla/flera tillsammans kan ni få rabatt på fraktkostnaden. Beställs på denna mailadress: bmmbok@gmail.com.

Phillips, 2018:
Principles of Cattle Production

Finns t.ex. på Bokus, även som e-bok.

Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012 (ISBN 9781780641249) (3rd edition):
Growth of Farm Animals

Sjödin, Eggertsen, Hammarberg, Danell, Näsholm, Barck, Green, Waller, Hansson, Persson, Kumm, 2007:

Får

Finns att beställas på t.ex. Adlibris.

\

Renskötsel - Obligatorisk läsning och läsanvisningar

Horstkotte, T., Holand, Ø., Kumpula, J., & Moen, J. (Eds.). (2022). Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565

Läsanvisningar: Läs framförallt kapitel 1, 3, 4, 10 och 14 (s. 269–274).


Populärvetenskaplig publikation utav vissa kapitel från boken ovan:

Åhman, Holand & Hannu (2023) "Förutsättningar och utmaningar för renskötseln i Norge, Sverige och Finland", Rangifer Report No 16 https://septentrio.uit.no/index.php/rangifer/article/view/7348/7798

Renskötsel i Sverige:
http://www.sapmi.se/
http://www.samer.se/
https://sametinget.se/rennaringen-sverige* - Statistik över renantal, slakt osv. finns under ”Statistik rennäring”.*


De stora rovdjurens effekter på annat vilt och tamren – Sidan 132–153:
https://pdf.sapmi.se/wp-content/uploads/2018/12/De-stora-rovdjurens-effekter.pdf

Råd och rekommendationer vid utfodring av renar

PDF: https://slu-se.instructure.com/courses/2504/files/folder/Litteratur?preview=310974

Kan också hämtas från sametingets hemsidahttps://www.sametinget.se/119710*under *”Relaterat” till höger på sidan.

\

Renskötsel - Frivillig fördjupning och intressanta länkar

Allmänt, Nötkött och Mjölkkor – Obligatorisk läsning och läsanvisningar


Phillips, 2018:
Principles of Cattle Production

Läsanvisningar:

  • Chapter 1. The development of the World´s Cattle Production Systems
  • Chapter 3. Growth and milk production
  • Chapter 4. Nutrient Requirements (and Metabolic Diseases) OBS! andra ekvationer än 4.1 - 4.9 används i Sverige. Istället för sidorna om mineraler och vitaminer (56-68) läs scannade sidor med information om kalvningsförlamning, trumsjuka, våmacidos, beteskramp och acetonemi (Hypocalcemia, Bloat, Rumen Acidosis, Grass Tetany and Ketosis) från boken Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al.
  • Chapter 5. Cattle feeding
  • Chapter 7. Breeding and reproduction (OBS! Skillnader i svensk avelsvärdering - se föreläsningar)
  • Chapter 8. Housing and environment for cattle
  • Chapter 12. The Future Role and Practice of Cattle Farming
  • Övriga kapitel är frivillig läsning


Hessle & Jamieson, 2020:
Nötkött

Nilsson, 2017:
Mjölkkor

Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012:
Growth of Farm Animals

Sjaastad et al., 2016:
Physiology of Domestic Animals

Läsanvisningar: Utvalda sidor om metaboliska sjukdomar. Finns bakom länken.

Volden et al., 2011:
NorFor - The Nordic Feed Evaluation System

Läsanvisningar: Kapitel 1–3. Finns bakom länken.

Rekommenderad bok (inte obligatorisk)

Simms, 1998:
Genetic Improvement of Cattle and Sheep

Finns på t.ex. Adlibris.
Läsanvisningar:

  • Chapter 1 'The Origin of today's livestock breeds (s. 1–6)
  • Chapter 6 'Dairy cattle breeding' (s. 196–252)
  • Chapter 7 'Beef cattle breeding' (s. 253–299)
  • Chapter 9 'New technologies' (s. 347–357)

Allmänt, Nötkött och Mjölkkor – Frivillig fördjupning och intressanta länkar


Hållbarhetsaspekter

Sustainability aspects of milk production in Sweden

Climate and biodiversity impact of beef and lamb production – a case study in Sweden. Agricultural Systems 219, 104047.

  • Hessle. & Danielsson, 2024:

Cattle population required for favorable conservation status of management-dependent semi-natural grasslands and forests, and associated increase in enteric methane emissions. Journal for Nature Conservation 78, 126571, https://doi.org/10.1016/j.jnc.2024.126571.


Genetik nötkreatur

Näringslära för nötkreatur


Växande nötkreatur

  • Hessle et al., 2024:

Beef production systems with dairy x beef heifers based on forage and semi-natural grassland. Acta Agriculturae Scandinavica Section A – Animal Science http://dx.doi.org/10.1080/09064702.2024.2305366.


Ekonomi i nötköttsproduktion

In a changing world – an economical comparison between traditional and wet-and-drought resistant grasses in Swedish cattle production under different weather scenarios. Animals 15, 295, doi.org/10.3390/ani15030295.


Övrig intressant läsning

  • Hessle et al., 2011:
    Alternative production systems for male Charolais cross-bred cattle using semi-natural grasslands
  • Karlsson et al., 2018:
    Replacing human-edible feed ingredients with by-products
  • Von Keyserlingk et al 2009:
    The welfare of dairy cattle—Key concepts and the role of science
  • Kumm, K-I., Hessle, A. 2020:
    Economic comparison between pasture-based beef production and afforestation of abandoned land in Swedish forest districts. Land 9 (2), 42, doi:10.3390/land9020042.
  • Soberon et al., 2012:
    Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves.
  • Tofastrud, M., Hessle, A., Rekdal, Y., Zimmermann, B. 2020:
    Weight gain of free-ranging beef cattle grazing in the boreal forest of south-eastern Norway. Livestock Science 233, 103955.
  • Grant and Ferretto, 2018:
    Silage intake.
  • Jardstedt. 2019:
    Roughage feeding to suckler cows during winter – intake, utilization and energy status during pregnancy.
  • Colovic, 2019:
    Plant food by-products as feed: Characteristics, possibilities, environmental benefits, and negative sides.
  • Benchaar, 2020:
    Frequency of diet delivery to dairy cows: Effect on nutrient digestion, rumen fermentation, methane production, nitrogen utilization, and milk production.
  • Berglund 2008:
    Genetic improvement of dairy cows reproductive performance.
  • Philipsson & Lindhé, 2003:
    Experiences of including reproductive performance and health traits in Scandinavian breeding.
  • Jonas & de Koning, 2015:
    Genomic selection.
  • B. Berglund, 2019:
    Mjölkkoavel med helhetssyn. Svensk Veterinärtidning nr 5. Volym 79, s. 22–25.
  • Sundberg, T. et al., 2010:
    Genotype by environment interaction of Swedish dairy cows in organic and conventional production systems.
  • Alarik och Hansson, 2009:
    Avel i ekologiska besättningar.
  • FAO, 2013:
    Tackling climate change through livestock.
  • Garnett, 2017:
    Grazed and confused.
  • Växa Sverige - Husdjursstatistik nötkreatur:

Husdjursstatistik 2025 https://vxa.qbank.se/mb/?h=c7a1d64e698d8df91094699ba3ffd110&p=dccda36951e6721097a93eae5c593859&display=feature&s=name&d=desc

https://www.slu.se/om-slu/organisation/institutioner/institutionen-for-tillampad-husdjursvetenskap-och-valfard/fodertabeller-och-naringsrekommendationer/naringsrekommendationer-till-idisslare/

Får - Obligatorisk läsning och läsanvisningar

Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I., 2007: Får.

Läsanvisningar:

  • Svenska produktionssystem beskrivna utifrån lamningstidpunkt: s. 102–104 
  • Fårraser i Sverige samt Avel och olika hjälpmedel: s. 20–27 och 46–58
  • Ullkunskap: s. 218–223
  • Lamm- och fårskinn: s. 229–230, 232–235
  • Kött och mjölk: s. 205 ff (avsnitten Slaktmognad och slaktutbyte, Slaktkroppen samt Lammköttets kvalitet)
  • Sjukdomar: s. 138–144 & 149–151 (parasiter), 152–161 (utfodringssjukdomar, ngt om infektionssjukdomar), 163–164 (M/V), 166–169 (juver, klövar), 171 (orf).
  • Fårskötselns lönsamhet s. 238–242


Övergripande

Carlsson, A., Stengärde, L.

Fåråret. https://pub.epsilon.slu.se/38294/1/carlsson-a-et-al-20250828.pdf

Avel

Jansson, A-C. 2012:
Det mesta du behöver veta om BLUP avelsvärdering

Hur den svenska avelsvärderingen går till.

SF hemsida 2020-09:
Om rasindex. Nytt i svensk fåravel är de index som nu finns för flera raser.* *

Vid intresse, se också artikel i Fårskötsel nr 6 2020 för mer information.

Produktionsekonomi

Artikel Fårskötsel 2/2025 av Karin Granström och Birgit Fag om "Vägar till lönsammare lammproduktion"

Fårpodden avsnitt 17, om lönsamma lamm. https://faravelsforbundet.se/17-farpodden-om-lonsamma-lamm/

Utfodring och bete

Cannas, A. 2002:
Feeding of lactating ewes (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s. 123–128) *Jämförelser mellan kor o

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes The course is offered as a programme course: Animal Science and Sustainability (BSc) Agriculture with a Specialisation in Animal Science Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 38060 SEK Cycle: Bachelor’s level (G2F)
Subject: Agricultural Science Animal Science
Course code: HV0210 Application code: SLU-20100 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Applied Animal Science and Welfare Pace: 100%