Ruminant production
Kursens mål är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst nötkreatur, får och ren, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.
Course evaluation
Additional course evaluations for HV0210
Academic year 2024/2025
Ruminant production (HV0210-20078)
2024-11-01 - 2025-01-19
Academic year 2023/2024
Ruminant production (HV0210-20016)
2023-10-31 - 2024-01-14
Syllabus and other information
Syllabus
HV0210 Ruminant production, 15.0 Credits
Animalieproduktion - idisslareSubjects
Agricultural Science Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
| Title | Credits | Code |
|---|---|---|
| Dairy cattle - breeding, management, and feeding | 4.0 | 0002 |
| Reindeer husbandry | 1.5 | 0101 |
| Beef cattle - breeding, management, and feeding | 3.0 | 0102 |
| Sheep - breeding, management, and feeding | 1.5 | 0103 |
| Final exam | 5.0 | 0104 |
Advanced study in the main field
First cycle, has at least 60 credits in first-cycle course/s as entry requirementsBachelor’s level (G2F)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
Knowledge equivalent to90 credits
60 credits animal science or biology
10 credits animal physiology
10 credits animal nutrition or feed science
10 credits biochemistry
5 credits breeding
5 credits cell biology
Objectives
Content
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
For the assessment of an independent project (degree project), the examiner may also allow a student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
Costs for study visits may apply.Responsible department
Department of Applied Animal Science and Welfare
Cooperating departments:
Further information
Litterature list
Animalieproduktion – Idisslare HV0210
Tidsperiod: 2025-11-03 – 2026-01-18
Litteraturlista
Litteraturlistan består av titlar på obligatorisk litteratur och frivillig litteratur samt länkar till webbsidor som är viktiga att känna till. Litteraturlistan finns även i Canvas och vissa artiklar eller bokkapitel ligger där länkade i listan som PDF eller webbsida eftersom systemet på kurshemsidan har begränsningar.
VIKTIGT! Litteraturlistan är indelad i kapitel enligt djurslag/modul och för varje djurslag finns både obligatorisk och frivillig litteratur. Läs därför noga igenom hela listan.
Obligatoriska kursböcker för hela kursen
Denna lista innehåller de böcker som är obligatoriska för kursen samt tips på hur böckerna kan anskaffas. Förutom böckerna i denna lista, finns även obligatoriska enskilda kapitel i andra böcker, men dessa kommer ni åt enkelt via länkar längre ner i litteraturlistan.
Horstkotte, Holand, Kumpula, & Moen, 2022:
Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565
Kan laddas ner fritt via länken.
Hessle & Jamieson, 2020:
Nötkött(ISBN 9789151957302).
Kan köpas av kursledningen för 225 kr, betalas via Swish till Anna Jamieson 1234149845. Märk betalningen med "bok".
Nilsson, 2017:
Mjölkkor (ISBN 978-91-639-2958-8) ny upplaga 2017.
Boken kostar 350 kr inkl moms. Om ni beställer alla/flera tillsammans kan ni få rabatt på fraktkostnaden. Beställs på denna mailadress: bmmbok@gmail.com.
Phillips, 2018:
Principles of Cattle Production
Finns t.ex. på Bokus, även som e-bok.
Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012 (ISBN 9781780641249) (3rd edition):
Growth of Farm Animals
Sjödin, Eggertsen, Hammarberg, Danell, Näsholm, Barck, Green, Waller, Hansson, Persson, Kumm, 2007:
Finns att beställas på t.ex. Adlibris.
\
Renskötsel - Obligatorisk läsning och läsanvisningar
Horstkotte, T., Holand, Ø., Kumpula, J., & Moen, J. (Eds.). (2022). Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565
Läsanvisningar: Läs framförallt kapitel 1, 3, 4, 10 och 14 (s. 269–274).
Populärvetenskaplig publikation utav vissa kapitel från boken ovan:
Åhman, Holand & Hannu (2023) "Förutsättningar och utmaningar för renskötseln i Norge, Sverige och Finland", Rangifer Report No 16 https://septentrio.uit.no/index.php/rangifer/article/view/7348/7798
Renskötsel i Sverige:
http://www.sapmi.se/
http://www.samer.se/
https://sametinget.se/rennaringen-sverige* - Statistik över renantal, slakt osv. finns under ”Statistik rennäring”.*
De stora rovdjurens effekter på annat vilt och tamren – Sidan 132–153:
https://pdf.sapmi.se/wp-content/uploads/2018/12/De-stora-rovdjurens-effekter.pdf
Råd och rekommendationer vid utfodring av renar
PDF: https://slu-se.instructure.com/courses/2504/files/folder/Litteratur?preview=310974
Kan också hämtas från sametingets hemsida - https://www.sametinget.se/119710*under *”Relaterat” till höger på sidan.
\
Renskötsel - Frivillig fördjupning och intressanta länkar
- Renskötsel i världen:
EALAT Reindeer herders voice: http://hdl.handle.net/11374/47
http://reindeerherding.org/ - Du hittar många vetenskapliga artiklar i tidskriften Rangifer, som är specialiserad på renar (inklusive caribou, som är samma art fast vilda i Nordamerika) och renskötsel: http://septentrio.uit.no/index.php/rangifer under “Archives”.
Allmänt, Nötkött och Mjölkkor – Obligatorisk läsning och läsanvisningar
Phillips, 2018:
Principles of Cattle Production
Läsanvisningar:
- Chapter 1. The development of the World´s Cattle Production Systems
- Chapter 3. Growth and milk production
- Chapter 4. Nutrient Requirements (and Metabolic Diseases) OBS! andra ekvationer än 4.1 - 4.9 används i Sverige. Istället för sidorna om mineraler och vitaminer (56-68) läs scannade sidor med information om kalvningsförlamning, trumsjuka, våmacidos, beteskramp och acetonemi (Hypocalcemia, Bloat, Rumen Acidosis, Grass Tetany and Ketosis) från boken Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al.
- Chapter 5. Cattle feeding
- Chapter 7. Breeding and reproduction (OBS! Skillnader i svensk avelsvärdering - se föreläsningar)
- Chapter 8. Housing and environment for cattle
- Chapter 12. The Future Role and Practice of Cattle Farming
- Övriga kapitel är frivillig läsning
Hessle & Jamieson, 2020:
Nötkött
Nilsson, 2017:
Mjölkkor
Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012:
Growth of Farm Animals
Sjaastad et al., 2016:
Physiology of Domestic Animals
Läsanvisningar: Utvalda sidor om metaboliska sjukdomar. Finns bakom länken.
Volden et al., 2011:
NorFor - The Nordic Feed Evaluation System
Läsanvisningar: Kapitel 1–3. Finns bakom länken.
Rekommenderad bok (inte obligatorisk)
Simms, 1998:
Genetic Improvement of Cattle and Sheep
Finns på t.ex. Adlibris.
Läsanvisningar:
- Chapter 1 'The Origin of today's livestock breeds (s. 1–6)
- Chapter 6 'Dairy cattle breeding' (s. 196–252)
- Chapter 7 'Beef cattle breeding' (s. 253–299)
- Chapter 9 'New technologies' (s. 347–357)
Allmänt, Nötkött och Mjölkkor – Frivillig fördjupning och intressanta länkar
Hållbarhetsaspekter
- Managos et al., 2025. Considering greenhouse gas emissions from feed production in diet formulation for dairy cows as a means of reducing the carbon footprint - ScienceDirect
- Krizsan et al., 2021:
Sustainability aspects of milk production in Sweden
- Hristov et al., 2013:
Mitigation of methane and nitrous oxide emissions from animal operations: I. A review of enteric methane mitigation options - Ahlgren et al. 2024:
Climate and biodiversity impact of beef and lamb production – a case study in Sweden. Agricultural Systems 219, 104047.
- Hessle. & Danielsson, 2024:
Cattle population required for favorable conservation status of management-dependent semi-natural grasslands and forests, and associated increase in enteric methane emissions. Journal for Nature Conservation 78, 126571, https://doi.org/10.1016/j.jnc.2024.126571.
Genetik nötkreatur
- Oltenacu and Broom 2010:
Genetic selection - Boichard, D. & Brochard, M. 2012:
New phenotypes for new breeding goals in dairy cattle - Meuwissen et al., 2016:
Genomic selection - Nordic Cattle Genetic Evaluation 2021:
NAV routine genetic evaluation of Dairy Cattle – data and genetic models, 11th edition. - Eriksson, S et al., 2021:
Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows – effects on calving performance and carcass traits.
Näringslära för nötkreatur
- Gidlund et al., 2015:
Soybean meal or canola meal to dairy cows
Växande nötkreatur
- Hessle et al., 2024:
Beef production systems with dairy x beef heifers based on forage and semi-natural grassland. Acta Agriculturae Scandinavica Section A – Animal Science http://dx.doi.org/10.1080/09064702.2024.2305366.
Ekonomi i nötköttsproduktion
- Holmström et al., 2018:
Merging Small Scattered Pastures into Large Pasture-Forest Mosaics Can Improve Profitability in Swedish Suckler-Based Beef Production - Holmström et al., 2021:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1617138121000571 - Holmström et al., 2023:
https://doi.org/10.1080/09064702.2023.2245400 - Holmström et al., 2025
In a changing world – an economical comparison between traditional and wet-and-drought resistant grasses in Swedish cattle production under different weather scenarios. Animals 15, 295, doi.org/10.3390/ani15030295.
Övrig intressant läsning
- Hessle et al., 2011:
Alternative production systems for male Charolais cross-bred cattle using semi-natural grasslands - Karlsson et al., 2018:
Replacing human-edible feed ingredients with by-products - Von Keyserlingk et al 2009:
The welfare of dairy cattle—Key concepts and the role of science - Kumm, K-I., Hessle, A. 2020:
Economic comparison between pasture-based beef production and afforestation of abandoned land in Swedish forest districts. Land 9 (2), 42, doi:10.3390/land9020042. - Soberon et al., 2012:
Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves. - Tofastrud, M., Hessle, A., Rekdal, Y., Zimmermann, B. 2020:
Weight gain of free-ranging beef cattle grazing in the boreal forest of south-eastern Norway. Livestock Science 233, 103955. - Grant and Ferretto, 2018:
Silage intake. - Jardstedt. 2019:
Roughage feeding to suckler cows during winter – intake, utilization and energy status during pregnancy. - Colovic, 2019:
Plant food by-products as feed: Characteristics, possibilities, environmental benefits, and negative sides. - Benchaar, 2020:
Frequency of diet delivery to dairy cows: Effect on nutrient digestion, rumen fermentation, methane production, nitrogen utilization, and milk production. - Berglund 2008:
Genetic improvement of dairy cows reproductive performance. - Philipsson & Lindhé, 2003:
Experiences of including reproductive performance and health traits in Scandinavian breeding. - Jonas & de Koning, 2015:
Genomic selection. - B. Berglund, 2019:
Mjölkkoavel med helhetssyn. Svensk Veterinärtidning nr 5. Volym 79, s. 22–25. - Sundberg, T. et al., 2010:
Genotype by environment interaction of Swedish dairy cows in organic and conventional production systems. - Alarik och Hansson, 2009:
Avel i ekologiska besättningar. - FAO, 2013:
Tackling climate change through livestock. - Garnett, 2017:
Grazed and confused. - Växa Sverige - Husdjursstatistik nötkreatur:
Husdjursstatistik 2025 https://vxa.qbank.se/mb/?h=c7a1d64e698d8df91094699ba3ffd110&p=dccda36951e6721097a93eae5c593859&display=feature&s=name&d=desc
- Feedipedia - fodertabeller på engelska från FAO:
https://www.feedipedia.org/ - Fodertabeller och näringsbehov:
- Fodertabeller idisslare THV SLU:
http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=ko - Rolf Spörndly, Rapport 257, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, Uppsala:
Fodertabeller för idisslare 2003. - Slaktstatistik:
http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/not/kunskapsbank/statistik/slaktstatistik/ - Jordbruksverket:
http://www.jordbruksverket.se/ - Lantbrukarnas riksförbund LRF:
https://www.lrf.se/ - The Interbull Centre:
http://www.interbull.org/index - Djurskyddsbestämmelser nötkreatur:
- https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/jo185.html
Får - Obligatorisk läsning och läsanvisningar
Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I., 2007: Får.
Läsanvisningar:
- Svenska produktionssystem beskrivna utifrån lamningstidpunkt: s. 102–104
- Fårraser i Sverige samt Avel och olika hjälpmedel: s. 20–27 och 46–58
- Ullkunskap: s. 218–223
- Lamm- och fårskinn: s. 229–230, 232–235
- Kött och mjölk: s. 205 ff (avsnitten Slaktmognad och slaktutbyte, Slaktkroppen samt Lammköttets kvalitet)
- Sjukdomar: s. 138–144 & 149–151 (parasiter), 152–161 (utfodringssjukdomar, ngt om infektionssjukdomar), 163–164 (M/V), 166–169 (juver, klövar), 171 (orf).
- Fårskötselns lönsamhet s. 238–242
Övergripande
Carlsson, A., Stengärde, L.
Fåråret. https://pub.epsilon.slu.se/38294/1/carlsson-a-et-al-20250828.pdf
Avel
Jansson, A-C. 2012:
Det mesta du behöver veta om BLUP avelsvärdering
Hur den svenska avelsvärderingen går till.
SF hemsida 2020-09:
Om rasindex. Nytt i svensk fåravel är de index som nu finns för flera raser.* *
Vid intresse, se också artikel i Fårskötsel nr 6 2020 för mer information.
Produktionsekonomi
Artikel Fårskötsel 2/2025 av Karin Granström och Birgit Fag om "Vägar till lönsammare lammproduktion"
Fårpodden avsnitt 17, om lönsamma lamm. https://faravelsforbundet.se/17-farpodden-om-lonsamma-lamm/
Utfodring och bete
Cannas, A. 2002:
Feeding of lactating ewes (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s. 123–128) *Jämförelser mellan kor o