Agriculture for animal scientists
Information from the course leader
ZOOM-LÄNK TILL KURSINTRODUKTIONEN DEN 18/1 KL. 10.15:
https://slu-se.zoom.us/j/66268258347, ange lösenordet LB-VT21
Hej,
Först och främst: Varmt välkommen till Lantbruksvetenskap för mark&växt-, livsmedel-, och husdjursagronomer! Vi lärare hade sett fram emot att träffa dig, men till följd av den rådande situationen med Covid-19 kommer detta inte att vara möjligt rent fysiskt. Som du med all säkerhet redan har fått erfara ska all högre utbildning, på regeringens rekommendation, bedrivas på distans på obestämd tid.
På en kurs som denna – som redan i vanliga fall är komplex, i och med att lärarlag från fem olika institutioner deltar i undervisningen – har omställningen till distans ställt nya krav på kursplaneringen. Vi som undervisar på kursen har arbetat intensivt med att göra det bästa av den rådande situationen, och planera utifrån de nya förutsättningar som detta extraordinära läge för med sig – allt för att göra kursen lika bred och innehållsrik som den alltid har varit.
Kursintroduktionen kommer att strömmas live via videokonferenstjänsten Zoom den 18 januari kl. 10:15–11:00. Det är högst rekommenderat att du deltar på introduktionen, eftersom att du då har möjlighet att ställa frågor i realtid.
Alla salsföreläsningar är ersätta med e-föreläsningar. Dessa kommer antingen att finnas som inspelade Powerpointpresentationer i Canvas, eller som live-föreläsningar via Zoom. Under kursen kommer du ges möjlighet att diskutera föreläsningarna och annat kursinnehåll; både under frågestunder som genomförs i Zoom och i kursens gemensamma diskussionsforum i Canvas - ofta undrar en av dina kurskamrater samma sak.
Om du har en smartphone eller tablet rekommenderar vi dig att använda Canvas-appen, som finns tillgänglig på iOS, Android, och de flesta andra plattformar. Använder du appen får du en push-notis när något händer i kursrummet, och du kan på så vis hålla dig uppdaterad med den senast informationen.
Avslutningsvis vill vi påminna dig om att du måste registrera dig på kursen, precis som vanligt.
Återigen, varmt välkommen till kursen!
Vänliga hälsningar Monika, Rebecca, Cecilia, Ida, Ortrud, Erik, Nora, och Patrik
Course evaluation
The course evaluation is now closed
LB0113-30083 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for LB0113
Academic year 2019/2020
Agriculture for animal scientists (LB0113-30226)
2020-01-20 - 2020-03-24
Syllabus and other information
Syllabus
LB0113 Agriculture for animal scientists, 15.0 Credits
Lantbruksvetenskap för husdjursagronomerSubjects
Agricultural Science Animal Science Agricultural science Animal scienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Synthesis | 3.0 | 0102 |
Food Science | 3.0 | 0103 |
Crop production | 3.0 | 0104 |
Rural development | 3.0 | 0105 |
Perspectives from business studies and economics | 3.0 | 0106 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
Knowledge equivalent to• Biology 2
• Physics 1a or Physics 1b1+1b2
• Chemistry 2
• Mathematics 4
Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
Passed written and oral examination. Passed participation in compulsory course modules.
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
Certain lectures are given in English. Costs for study visits can be added.The course can not be included in the exam at the same time as any of these courses: LB0076, LB0072, LB0053, LB0044.
Responsible department
Department of Animal Nutrition and Management
Cooperating departments:
Further information
Grading criteria
Betygskriterier och Examination för lärandemålen
Betyg |
3 |
4 |
5 |
Moment |
Lärandemål 1 - redogöra för de viktigaste förutsättningarna för växtodling, dess viktiga moment och tekniker, samt redogöra för miljöpåverkan från foderproduktionen |
Beskriva växtodlingens förutsättningar i Sverige samt utvärdera detta för olika produktionsformer. Känna till olika jordarter och deras odlings-egenskaper. Identifiera de viktigaste grödorna. Beskriva vanliga ogräs-typer och skadegörare. Ge exempel på odlingens miljöpåverkan. |
Beskriva växtodlingens geografiska skillnader för utmaningar och möjligheter. Identifiera jordbearbetningsmetoder och dess utförande i tiden. Beskriva jordarternas fysikaliska egenskaper. |
Resonera om växtodlingens utmaningar och möjligheter. |
Tentamen, delprov 1 och syntesarbete |
Lärandemål 2 - redogöra för de i Sverige vanligaste livsmedlens teknologiska egenskaper och kvalitet ur råvara- och processperspektiv |
Beskriva de berörda livsmedlens sammansättning och teknologiska egenskaper med råvara- och processperspektiv. Beskriva viktigaste förädlingsprocesser
|
På ett mer ingående sätt beskriva de berörda livsmedlens sammansättning, teknologiska egenskaper och inverkan av förädlingsprocesser på livsmedlets ätkvalitet |
Jämföra och utvärdera faktorer som påverkar livsmedlets kvalitet kopplad till råvaran och förädlingsprocesser inom livsmedelsindustrin
|
Tentamen, delprov 2 och syntesarbete |
Lärandemål 3 - redogöra för hur lantbruksföretag är uppbyggda, samt betydelsen av och regelverk kring stöd och bidrag |
Kunna beskriva den vanligaste uppbyggnaden av lantbruksföretag, och redogöra för bidrag och regelverk inom växt- och animalie-produktionen |
|
|
Syntesarbete |
Lärandemål 4 - använda och förstå nyckelord som beskriver det ekonomiska läget i ett företag
|
Beskriva och förklara de nyckeltal som används för att analysera ett företags ekonomiska läge |
Med god analytisk förmåga beskriva sambanden mellan ett företags bokslut och dess nyckeltal |
Självständigt beräkna ett företags nyckeltal utifrån företagets bokslut, och analysera företagets ekonomiska läge utifrån nyckeltalen. |
Tentamen, delprov 3 och syntesarbete |
Lärandemål 5 - redogöra för viktiga aspekter av landsbygds- och jordbrukspolitik, nationalekonomi samt nationella och internationella politiska organisationer |
Beskriva grundläggande aspekter inom landsbygds- och jordbrukspolitik samt nationella och internationella politiska organisationer. Beskriva centrala begrepp inom nationalekonomi. |
Förstå hur olika politikområden och politiska organisationer, nationella och internationella, påverkar landsbygdens och lantbrukets utvecklingsmöjligheter. Skrivet med "röd tråd", i huvudsak rättstavat och referenshantering är i huvudsak korrekt. |
Förmåga att problematisera politikens förmåga samt ge exempel på centrala politiska organisationers roller för landsbygdens och lantbrukets utvecklingsmöjligheter. Skrivet med tydlig "röd tråd", rättstavat och referenshantering är korrekt. |
Tentamen, delprov 4 och syntesarbete |
Lärandemål 6 - beskriva sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar för landsbygdsutveckling |
Redogöra för centrala begrepp för förståelsen av landsbygdens skilda sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar |
På ett mer ingående sätt beskriva centrala begrepp för analys av landsbygdens skilda sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar. Skrivet med "röd tråd", i huvudsak rättstavat och referenshantering är i huvudsak korrekt. |
Förmåga att använda sig av centrala begrepp för att analysera och problematisera olika sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar för landsbygdsutveckling. Skrivet med tydlig "röd tråd", rättstavat och referenshantering är korrekt. |
Tentamen, delprov 4 och syntesarbete |
Lärandemål 7 - Översiktligt beskriva grundläggande biologiska skillnader mellan olika viktiga husdjursslag i lantbruket, som påverkar vad de används till och vilka krav det ställer på utfodring och skötsel samt etiska aspekter på husdjurshållning.
|
Beskriva grundläggande biologiska skillnader mellan olika viktiga husdjursslag i lantbruket, samt vilka krav det ställer på utfodring och skötsel. Översiktligt beskriva viktiga produktionssystem i animalieproduktionen |
Redogöra för animalieproduktionens förutsättningar och krav med avseende på djurens beteende, djurskydd, avel och utfodring, och beskriver olika produktionssystem ingående med korrekt terminologi.
|
Resonera kring förutsättningar för olika produktionssystem samt kring tillämpningar av avel, skötsel och utfodring. |
Tentamen, delprov 5 och syntesarbete |
Lärandemål 8 - argumentera och problematisera kring hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk. |
På en grundläggande nivå argumentera och problematisera kring hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk. Detta innebär godkänt syntesarbete, muntligt och skriftligt. |
|
|
Syntesarbete |
Delprov
- Kursen är indelad i fem delprov samt syntes, ett delprov per huvudämne (program). För att få godkänt på kursen krävs godkänt på fyra delprov, i de ämnen som inte utgör huvudämne i det program studenten är antagen till, samt godkänt syntesarbete:
- 3 hp, Växtproduktion (Crop Production) – Delprov 1. Betygsskala U/3/4/5
- 3 hp, Livsmedel (Food Science) – Delprov 2. Betygsskala U/3/4/5
- 3 hp, Företags- och nationalekonomiska perspektiv (Business and Economics Perspective) – Delprov 3. Betygsskala U/3/4/5
- 3 hp, Landsbygdsutveckling (Rural Development) – Delprov 4. Betygsskala U/3/4/5
- 3 hp, Husdjur (Domestic Animals) – Delprov 5. Betygsskala U/3/4/5
- 3 hp, Syntes/Synthesis - Betygsskala U/G
Slutligt betyg på kursen
Betyg |
För att nå totalbetyget ska du uppnå: |
|
5 |
Uppfyller betyg 4, samt ett medeltal av delproven på 5. Bedömning av syntesarbete kan tas med vid bedömning för att höja till betyg 5 |
Godkänt deltagande i obligatoriska moment |
4 |
Uppfyller betyg 3, samt ett medeltal av delproven på 4. Bedömning av syntesarbete kan tas med vid bedömning för att höja till betyg 4 |
Godkänt deltagande i obligatoriska moment |
3 |
Godkänd skriftlig tentamen och godkänd skriftlig och muntlig projektpresentation. |
Godkänt deltagande i obligatoriska moment |
Samtliga inlämningsuppgifter ska vara inlämnade senast vid kursens slut 2021-03-23 för att beaktas vid betygsbedömningen
Litterature list
- Litteraturlista [Litteraturlista ] (https://slunik.slu.se/kursfiler/LB0113/30083.2021/Lantbruksvetenskap_-_Litteraturlista_2021.pdf)