New search
HV0169

Market-oriented lamb meat production

Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på utfodring, produktkvalitet och ekonomi.


Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på djur, marknad och ekonomi, samt slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet.


I kursen ordnas två träffar, en obligatorisk och en frivillig, på SLU Skara. Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion samt ordnar praktiska moment som hullbedömning och om tillräckligt många är intresserade även köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.


Innehåll



  • Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet.

  • Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet.

  • Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet.

  • Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov. 

  • Ekonomi på företagsnivå.

  • Fårens roll i natur- och landskapsvård.

  • På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende.

  • Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning.


Praktisk information om kursen



  • Kursen pågår under höstterminen 2025/2026 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.

  • Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara. En träff är frivillig och en obligatorisk.

  • Den frivilliga träffen är två dagar lördag-söndag 4-5 oktober och genomförs om tillräckligt många vill delta.

  • Det obligatoriska tillfället är tre dagar (torsdag-lördag) 6-8 november.

  • Andra moment som kan vara obligatoriska är seminarier, övningar, studiebesök och projektarbete. Före och efter träffarna finns tid för egen inläsning av litteratur och att ta del av undervisningsmoment via SLU:s läroplattform.

  • Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas.

  • Kostnader i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning betalas av studenten.


Information from the course leader

En obligtorisk och en frivillig träff, Skara

Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i SLU:s lokaler på Gråbödragatan i Skara. Träff 1 är frivillig men träff 2 är obligatorisk. Deltagarna bekostar själva resor, förtäring och uppehälle.

  • Träff 1, frivillig: 4-5 oktober (lördag-söndag). Träffen är frivillig och genomförs om tillräckligt många vill delta. Anmälan till Annelie.Carlsson@SLU.se. Vi kommer under helgen besöka 4-5 gårdar samt lyssna på veterinär som diskuterar djurhälsofrågor m.m. Start lördag 9.30, slut söndag ca. 16.30.
  • Träff 2, obligatorisk: 6-8 november (torsdag-lördag), start torsdag 9.30, slut lördag ca 16.30.

Missa inte din plats, viktig information om registrering!

Observera att den här kursen inte tillämpar självregistrering, registrering sker efter uppropet. Du som är antagen till kursen ” Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion, 7.5 hp hösten 2025” och är intresserad av att ta din plats i anspråk ska delta personligen vid ett uppropet via zoom. Datum och länk till mötet meddelas i god tid. För reservantagna gäller andra rutiner som meddelas via personligt mail).

Med vänlig hälsing

Annelie Carlsson

Course evaluation

Additional course evaluations for HV0169

Academic year 2023/2024

Market-oriented lamb meat production (HV0169-10052)

2023-08-28 - 2024-01-14

Academic year 2021/2022

Market-oriented lamb meat production (HV0169-10298)

2021-08-30 - 2022-01-16

Academic year 2018/2019

Market-oriented lamb meat production (HV0169-30188)

2019-01-21 - 2019-06-09

Syllabus and other information

Litterature list

Får 2008, Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860

Övrig obligatorisk litteratur tillhandahålls på lärplattformen Canvas som öppnas vid kurstart.

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19030 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Animal Science
Course code: HV0169 Application code: SLU-10155 Location: Skara Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Applied Animal Science and Welfare Pace: 25%