New search
VM0122

Animal welfare, legislation and epizootiology

This course provides a general introduction to the topics animal welfare, epizootology/epidemiology and food safety, including relevant national and international legislation. The course covers the layout and design of legislation, i.e. an introduction to the legal system which governs veterinary activities in Sweden. Furthermore, an overview of the principles for official animal welfare control, disease control and food hygiene control is given. Current issues in animal welfare and ethics are brought up, as is a scientific approach to animal welfare risks. The writing of correct and legally valid veterinary certificates is discussed. The training in epizootologi is focused on current legislation, principles of disease control and the formal definition of freedom from disease, including preventive measures, biosecurity and control of zoonotic diseases. Food hygiene and feed and food control, and the work carried out by central and regional authorities in relation to food issues from a veterinary perspective are also included.

Course evaluation

The course evaluation is open

Please fill in the evaluation form

You have until 2024-12-25

Additional course evaluations for VM0122

Academic year 2023/2024

Animal welfare, legislation and epizootiology (VM0122-20021)

2023-11-08 - 2023-12-10

Academic year 2022/2023

Animal welfare, legislation and epizootiology (VM0122-20082)

2022-11-09 - 2022-12-11

Academic year 2021/2022

Animal welfare, legislation and epizootiology (VM0122-20013)

2021-11-10 - 2021-12-12

Academic year 2020/2021

Animal welfare, legislation and epizootiology (VM0122-20042)

2020-11-11 - 2020-12-13

Academic year 2019/2020

Animal welfare, legislation and epizootiology (VM0122-20151)

2019-11-11 - 2019-12-11

Syllabus and other information

Litterature list

I. Epizootologi

Bekanta er med de viktigaste författningarna inom området:

- Svensk lagstiftning:

https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso--och-sjukvard/veterinara-forfattningshandboken#h-KBekampningavdjursjukdomar


\- EU:s djurhälsoförordning:

https://ec.europa.eu/food/animals/animal-health/animal-health-law_en


och dess delegerade akter:

https://ec.europa.eu/food/animals/animal-health/animal-health-law/delegated-and-implementing-acts_en

II. Livsmedel

På samma sätt som på epizootidelen förväntas ni själva ladda ner och bekanta er med de viktigaste författningarna inom området:

- Nationell lagstiftning: SFS 2006:804, SFS 2006:813.

- EU-gemensam lagstiftning: 178/2002, 852/2004, 853/2004, 2017/625

Detta gör ni enklast via Livsmedelsverkets hemsida, eller från EUR-lex, om ni enbart är ute efter EU-lagstiftning. Länkar till lagstiftningen ovan finns också upplagda på kursens Canvassida .

Inför tentan:

Som det uttrycks i lärandemålen så förväntas ni efter kursens slut på ett övergripande sätt kunna beskriva uppbyggnaden av och innehållet i både EU- och nationell livsmedelslagstiftning samt redogöra för hur de tillämpas i Sverige. Följande listor på begrepp och organisationer är avsedda som en hjälp vid inläsningen av livsmedelsavsnittet i kursen men ska inte uppfattas som en uteslutande lista över vad som behöver kunnas. För ytterligare vägledning inför tentamen rekommenderas ni att ta utgångspunkt i vad som tas upp under föreläsningarna.

Termer och begrepp i livsmedelslagstiftningen

Följande termer och begrepp ska kunna förstås samt förklaras på en grundläggande nivå. Med undantag av *redlighet *och *konsoliderad författning *finns alla begrepp definierade eller förklarade i EG-förordningarna 178/2002, 852/2004, 2017/625 i de flesta fall under rubriken Definitioner. De flesta begrepp har även tagits upp på en eller flera av föreläsningarna:

  • livsmedel
  • säkra livsmedel 
  • redlighet
  • livsmedelsföretagare
  • utsläppande på marknaden
  • livsmedelskedjan
  • primärproduktion
  • spårbarhet
  • behörig myndighet
  • offentlig livsmedelskontroll
  • kontrollplan
  • dokumentkontroll
  • identitetskontroll
  • fysisk kontroll
  • riskanalys
  • riskbaserad
  • fara
  • HACCP
  • revision
  • inspektion
  • registrering
  • godkännande
  • identifierings- och kontrollmärke
  • konsoliderad författning

Myndigheter och andra organisationer

Ni ska veta vilka myndigheter eller organisationer följande namn eller förkortningar står för, samt i grova drag, deras roll eller uppgifter på livsmedelsområdet:

  • OIE
  • FAO
  • WHO
  • Codex alimentarius commission
  • DG SANCO
  • EFSA

**III. Läkemedel**

För läkemedelsdelen av kursen behövs följande litteratur (finns på nätet):

Receptförskrifter:
Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2021:75) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit (ingår i avsnitt N)

https://www.lakemedelsverket.se/4ad194/globalassets/dokument/lagar-och-regler/hslf-fs/hslf-fs-2021-75.pdf

Fass Djurläkemedel:
https://www.fass.se/LIF/startpage?userType=1


EU:s förordning (EG) nr 2019/6 om veterinärmedicinska läkemedel.

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/6


Jordbruksverkets författningar som styr användandet av läkemedel till djur:
Veterinära författningsboken: SJVFS 2019:26 (Saknr L17), SJVFS 2023:20 + 2023:21 + 2023:7(Saknr D34 + D35 + D36),

https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso--och-sjukvard/lakemedel-for-djur


Kommissionens förordning (EU) nr 37/2010, om farmakologiskt aktiva substanser och deras klassificering med avseende på MRL-värden i animaliska livsmedel:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A32010R0037


Kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 om upprättande av en förteckning över substanser som är väsentliga för behandling av hästdjur samt substanser som medför ytterligare kliniska fördelar:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A02006R1950-20130216

IV. Författningskunskap, djurskydd och djurvälfärd

Dessa delar av kursen har ingen obligatorisk litteratur.

Vi kommer att använda oss av gällande författningar, som återfinns i Veterinära Författningshandboken:

https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso--och-sjukvard/veterinara-forfattningshandboken


Vi kommer även komma in på EU:s rättssystem och lagstiftningsprocesser:

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/law_sv

Kompletterande kursmaterial kommer att delas ut i samband med föreläsningar och övningar.

Fördjupningslitteratur

- Djurens juridik. Diesen, E. 2016. Wolters Kluwer, ISBN: 978-91-39-01535-2.

- Animal Welfare. Appleby, M.C., and others (eds). 2018 (3rd ed). CABI Publishing, ISBN-13: 9781786390202; especially the chapter: Understanding Animal Welfare. Keeling, L.J., and others.

- Routledge Handbook of Animal Welfare. Knight, A., and others (eds). 2022. Routledge, Ebook-ISBN: 9781003182351.

https://www.taylorfrancis.com/books/oa-edit/10.4324/9781003182351/routledge-handbook-animal-welfare-andrew-knight-clive-phillips-paula-sparks?_gl=1*1gmc83f*_ga*NDg2OTM4MzM3LjE2OTA4OTI1MjQ.*_ga_0HYE8YG0M6*MTY5MzU2MTY3MC4zLjAuMTY5MzU2MTY3Mi4wLjAuMA

- Animal Welfare in Veterinary Practice. Yeates, J. 2013. Wiley-Blackwell, ISBN: 978-1-444-33487-6.

Övrigt

Information om djurvälfärds- och djurskyddsarbete i Sverige och Europa, inkl. länkar och litteraturanvisningar, återfinns på Nationellt center för djurvälfärds (SCAW:s) hemsida:

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellt-centrum-for-djurvalfard

V. Djuretik

Obligatorisk läsning

- The Routledge Handbook of Animal Ethics. Fischer, B. 2020. Routledge, ISBN: 9781138095069. Sid. 1-17 (kopia som pdf i Canvas).

- Inledning till etiken, Collste, G. 1996. Studentlitteratur, ISBN: 91-44-00055-3. Sid 27-40 (kopia som pdf i Canvas).

Fördjupningslitteratur

- Stanford Encyclopedia of Ethics, SEP, på sökorden:

- Ethics in Animal Use. Sandøe, P. and Christiansen, S.B. 2008. Blackwell publishing, ISBN 140515120X.

Course facts

The course is offered as an independent course: No The course is offered as a programme course: Veterinary Medicine programme Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 22770 SEK Cycle: Bachelor’s level (G2F)
Subject: Veterinary Medicine Veterinary Medicine
Course code: VM0122 Application code: SLU-20080 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Envrionment and Health Pace: 100%