New search
HV0169

Market-oriented lamb meat production

Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på utfodring, produktkvalitet och ekonomi.


Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.


Innehåll



  • Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet



  • Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet



  • Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet



  • Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov



  • Ekonomi på företagsnivå



  • Fårens roll i natur- och landskapsvård



  • Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.



  • På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende



  • Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning




Praktisk information om kursen:



  • Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.



  • Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.



  • Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.



  • Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.



  • Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas



  • Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning




Course evaluation

The course evaluation is now closed

HV0169-30188 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for HV0169

Academic year 2023/2024

Market-oriented lamb meat production (HV0169-10052)

2023-08-28 - 2024-01-14

Academic year 2021/2022

Market-oriented lamb meat production (HV0169-10298)

2021-08-30 - 2022-01-16

Syllabus and other information

Litterature list

  1. Får Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860 1) Köttforskning på Götala - de första femtio åren! [Köttforskning på Götala - de första femtio åren!] (file:///C:/Users/karinwa/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/R7WC18H1/gotala_50-_ar_2016.pdf) Kommentar: Köttforskning på Götala - de första femtio åren!
  2. SLU Götala nöt- och lammköttsforskning [SLU Götala nöt- och lammköttsforskning] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/gotala-not-och-lammkottscentrum/) Kommentar: SLU Götala nöt- och lammköttsforskning
  3. Institutionen för husdjurens miljö och hälsa [Institutionen för husdjurens miljö och hälsa] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/) Kommentar: Institutionen för husdjurens miljö och hälsa

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 16875 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Animal Science
Course code: HV0169 Application code: SLU-30188 Location: Location independent Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Envrionment and Health Pace: 25%