Market-oriented lamb meat production
Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk får- och lammköttsproduktion med fokus på utfodring, produktkvalitet och ekonomi.
Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet
Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet
Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
Ekonomi på företagsnivå
Fårens roll i natur- och landskapsvård
Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.
På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.
Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.
Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.
Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas
Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning
Course evaluation
The course evaluation is now closed
HV0169-30188 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for HV0169
Academic year 2023/2024
Market-oriented lamb meat production (HV0169-10052)
2023-08-28 - 2024-01-14
Academic year 2021/2022
Market-oriented lamb meat production (HV0169-10298)
2021-08-30 - 2022-01-16
Syllabus and other information
Syllabus
HV0169 Market-oriented lamb meat production, 7.5 Credits
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktionSubjects
Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Single module | 7.5 | 0101 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
.Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
.
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
.Responsible department
Department of Animal Envrionment and Health
Litterature list
- Får Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860 1) Köttforskning på Götala - de första femtio åren! [Köttforskning på Götala - de första femtio åren!] (file:///C:/Users/karinwa/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/R7WC18H1/gotala_50-_ar_2016.pdf) Kommentar: Köttforskning på Götala - de första femtio åren!
- SLU Götala nöt- och lammköttsforskning [SLU Götala nöt- och lammköttsforskning] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/gotala-not-och-lammkottscentrum/) Kommentar: SLU Götala nöt- och lammköttsforskning
- Institutionen för husdjurens miljö och hälsa [Institutionen för husdjurens miljö och hälsa] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/) Kommentar: Institutionen för husdjurens miljö och hälsa