Studera under coronapandemin

Senast ändrad: 30 september 2021
Student deltar i en Zoomföreläsning

Här hittar du som är student på SLU råd och riktlinjer samt tips och verktyg för att underlätta studier under coronapandemin. Innehållet uppdateras fortlöpande.

Digital och campusförlagd undervisning terminen ut

Den 29 september hävs de flesta restriktioner i samhället med anledning av pandemin. SLU:s personal kommer att återgå till campus successivt under hösten för att säkerställa en god arbetsmiljö, och en stor del av undervisningen kommer fortfarande att ske på distans terminen ut.

Hur stor del av undervisningen som kommer att ske på campus kan variera, men målsättningen är att du ska ha minst en dag per vecka med campusförlagd undervisning fr.o.m. period 2. Vad som gäller för din kurs hittar du på din kurssida och i Canvas.

Fr.o.m vårterminen 2022 bedöms i nuläget att undervisning kan ske på campus igen utan särskilda anvisningar.

Studier och aktiviteter på campus

Från 29 september kan du vistas på campus utan restriktioner. Men stanna hemma om du känner dig sjuk och är du ovvacinerad bör du vara fortsatt försiktig.

Testa dig vid symtom

Även om restriktionerna har lättats ska du stanna hemma och testa dig vid symtom. Läs mer om hur du testar dig i menyn nedanför. Om du har covid-19, meddela din kursledare och fyll i det här formuläret så SLU kan vidta åtgärder för att hindra smittspridning på campus.

Vaccinera dig

Vaccination mot covid-19 hjälper till att minska smittspridningen i samhället. Genom att vara fullvaccinerad skyddar du dig själv och hjälper också till att skydda de som kan bli allvarligt sjuka.

Håll dig uppdaterad

Pandemin är inte över och det är allas vårt ansvar att hålla oss uppdaterade på Folkhälsomyndighetens riktlinjer och ta del av informationen på Krisinformation.se.

Provtagning och vaccinering

Vaccinera dig mot covid-19 genom regionerna

Du som är student på SLU får ta din första och andra dos vaccin i den region där du studerar även om du inte är skriven i regionen. Läs mer om hur du bokar tid för vaccinering på 1177:

* Studenter i Uppsala kan gå till närmaste närmaste vaccinationslokal utan tidsbokning. Om vaccinet är slut får du en ny tid på plats.

Vad ska jag göra om jag är sjuk?

Stanna hemma

Om du känner symptom på sjukdom, även mild förkylning ska du hålla dig hemma för att minska smittspridning.

Du bör också ta ett prov för att se om du har covid-19. Provtagningen är kostnadsfri. Det gäller även dig som redan är vaccinerad.

Ta ett prov för covid-19

 Läs mer om provtagning på länkarna nedan:

Vad ska jag göra om testet visar att jag har covid-19?

Om testresultatet visar att du har covid-19 kommer du att få information av läkaren om hur du ska agera.

Du ska också meddela din kursledare och fylla i det här formuläret. På så sätt kan vi sätta in åtgärder för att minimera smittspridning på campus.

Vad ska jag göra om en person i mitt hushåll eller studentkorridor har covid-19?

Delat boende

Om en person i ditt hushåll (hushållskontakt) är sjuk i covid-19 kommer du att bli kontaktad av vården och få förhållningsregler. Det kan innebära att du under en viss tid behöver stanna hemma och studera hemifrån. Du bör också ta ett prov för covid-19 för att se om du om du är smittad, läs mer om provtagning i rubrikerna ovan.

Studentkorridor

Boende i studentkorridor räknas inte till hushållskontakter. Om en person som bor i din studentkorridor är sjuk i covid-19  behöver du därför inte stanna hemma om du inte känner dig sjuk. Har ni haft nära kontakt med varandra bör du tar ett prov för covid-19, läs mer om provtagning i rubrikerna ovan.

Hör du till en riskgrupp?

Kontakta din kursledare för att ta reda på hur du kan följa undervisningen eller ta igen missade moment. Kontaktinformation hittar du på kurssidan.

Studierelaterad information

Tilläggsbeslut avseende anvisningar för undervisning
och examination höstterminen 2021 med anledning av
covid-19-pandemin

Med anledning av att flera nationella restriktioner hävs under hösten har SLU tagit beslut om följande:

 • Beläggningsgraden i gemensamma undervisningslokaler tillåts vara 100 procent.
 • Alla programstudenter (förutom på program som erbjuds på distans) ska ha tillgång till minst en dag per vecka med campusförlagd undervisning (motsvarande).

Beslutet gäller från och med den 2 november 2021 till och med
den 16 januari 2022.

Läs hela tilläggsbeslutet här.

Nya anvisningar för undervisning och examination hösten 2021

Från höstterminens start får undervisning och examination genomföras på campus. För att detta ska ske smittsäkert enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan inte alla återvända samtidigt.

 • Information om vad som gäller för din kurs kommer du att hitta på din kurssida eller i Canvas.

Gemensamma undervisningslokaler kommer inte kunna nyttjas fullt ut. Beslutet innehåller därför en prioriteringsordning för dessa lokaler. Målsättningen är att alla programstudenter ska ha campusförlagd undervisning ca en dag per vecka under period 1.

Utbyten under HT 2021

SLU Mobility Team följer kontinuerligt utvecklingen kring Covid-19 via svenska myndigheter och följer utveckling internationellt via våra partneruniversitet runtomkring i världen. I dagsläget planerar vi för att ditt utbyte ska kunna genomföras. Så fort vi får någon ny information som kan påverka ditt utbyte kontaktar vi dig.

Du som planerar att studera utomlands i höst men behöver ställa in ditt utbyte av covidrelaterade skäl kommer att kunna lämna in en sen anmälan till kurser så att du inte står utan kursplats.

Hur hålls jag som student informerad och vem ska jag kontakta vid frågor

Universitetet har kontinuerliga möten i en särskild grupp för att hantera universitetsövergripande frågor releterade till coronapandemin. De bevakar Folkhälsomyndighetens och regeringens riktlinjer och beslut och följer även andra lärosätens hantering i frågan.

Alla studenter på SLU uppmanas att regelbundet gå in på studentwebbens sida om corona där ny information läggs ut fortlöpande. Viktig information kan även skickas till din studentmejl eller läggas ut i Canvas. Håll dig också uppdaterad via Krisinformation.se och Folkhälsomyndighetens webbsidor.

Har jag tillgång till studievägledning?

Studie- och karriärvägledarna erbjuder digitala samtal samt vägledning via telefon eller mejl. Välkommen att boka ett samtal eller besöka vår digitala drop in via Zoom.

Digitala verktyg för studier och distansundervisning

Som student på SLU har tillgång till flera digitala verktyg för onlineundervisning på distans.

Flera av verktygen kan du som student också använda för dina studier, exempelvis när du har grupparbeten eller vill plugga tillsammans med en studiekompis.

Zoom - videoföreläsning och videomöten

Zoom är ett verktyg för videomöten och föreläsningar online.

Krav på Passcode vid möten och webinar

Från 21 december 2020 är det krav på Passcode för nya möten och webinar som skapas. Passcoden genereras automatiskt när du skapar ett nytt möte eller webinar och väljer du att bjuda in till via Outlook följer passcoden med i mötesinbjudan. Om andra ska ansluta till mötet behöver du förse dem med Passcoden tillsammans med möteslänken.

Hur får jag tillgång till Zoom?

Om du har en SLU-dator så finns Zoom-klienten i Software Center på PC eller i Self Service för Mac. Om du är student finns den på studentsharet.

Tänk på att alltid logga in i Zoom med SLU-konto via Single Sign-On (SSO) när du ska använda Zoom. Skriv "slu-se" i SSO-rutan.

Aktivera Zoom

Första gången du vill bjuda in till ett eget möte i ZOOM behöver du aktivera ditt Zoom-konto. Detta gör du bara en gång genom att följa stegen nedan.

Steg för steg

 1. Gå till https://slu-se.zoom.us
 2. Välj Sign-in
  Zoom configure account
 3. Du kommer till sidan för universitetets gemensamma webbinloggning där du loggar in (Sign In with SSO). 
  Nu har du aktiverat ditt Zoom-konto. 
 4. För att använda Zoom behöver du också installera klienten.
  Gå till http://slu-se.zoom.us och välj alternativet Download Client längst ner på sidan. 

Zoom klienten

 1. Starta programmet.  
  Zoom client log in
 2. Klicka på knappen för Sign in with SSO.
  Sign in SSO
 3. Skriv "slu-se" i Company Domain.
  Sign in SSO
 4.  Logga in med ditt SLU-användarnamn och lösenord. 
 5. Zoomklienten ser ut som nedan. Om du vill starta ett möte direkt klicka på ”New meeting”, eller om du vill planera ett möte i förväg klicka på ”Schedule”. 
  Zoom meeting client

Du bör även se över dina personliga inställningar. 
I webbläsaren hamnar du på sidan för personliga inställningar när du loggar in. Från Zoom-klienten når du inställningarna via Settings-Advanced Features-Edit My Profile.

Zoom verifiering

Var 30:e dag sker en automatisk utloggning i Zoom för att verifiera inaktiva användare. Om du blir utloggad och fortfarande använder Zoom ska du logga in igen via Single Sign On (SSO) med ditt SLU-konto och lösenord, antingen i webbportalen eller via Zoom-klienten/appen på din dator eller mobil.

Gör ditt Zoom-möte säkrare

Säkerhetsikonen i mötesinställningarna gör det möjligt att aktivera eller inaktivera säkerhetsalternativ under ett möte för att säkra mötet och minimera störningar.

Zoom-guider

Canvas - lärplattform

Canvas är en webbaserad kursmiljö med virtuella kursrum som läraren på din kurs kan skapa.

Canvas har fyra funktioner:

 • Distibuerar material, instruktioner, länkar och lärandemål.
 • Möjliggör inlämning av arbeten på ett säkert sätt.
 • Kommunikation med din lärare och andra studenter i kursen.
 • Verktyg för utvärderingar, prov och duggor.

Läs mer om Canvas >>

Office 365

Du har också tillgång till molntjänsten Microsofts Office 365. Paketet ger dig tillgång till flera Office-tjänster och möjliggör kommunikation och samarbete med andra studenter och dina lärare.

Du får också 1 Tb lagring i OneDrive. Använd ditt SLU-konto när du loggar in.

Adobe

Adobes program finns på våra publika datorer. Dessa får du tillgång till genom att logga in på datorn och sen på Creative Cloud. Läs mer här. Vissa designkurser ger tillgång till Adobe för hemmabruk. Hör med din lärare om det gäller din kurs. Läs mer här för att komma igång på din egen dator. 

Affinity

Vi vill även tipsa om Affinitys svit av program för bildredigering som du kan ladda ner gratis från SLU:s från programshare eller nå via Mitt skrivbord

Mitt skrivbord

Genom att ansluta dig till tjänsten "Mitt skrivbord" får du tillgång till SLU:s standardprogram och de dokument och filer som du har sparat på en SLU-dator.

För att komma igång med Windows Internet Explorer

 1. Gå till https://rdsweb.slu.se/RDWeb/
 2. Logga in med ditt studentkonto
 3. Välj program i listan

För att komma igång med app för Mac, IOS eller Android

Mac: Ladda ner och öppna Remote Desktop-klienten från Appstore.

IOS: Installera appen Microsoft Remote Desktop från Appstore.

Android: Installera appen Microsoft Remote Desktop från Google

 1. Klicka på plus-tecknet och välj Feed (Mac)/Remote Resources (iOS).
 2. Gå till https://rdsweb.slu.se/RDWeb/feed/webfeed.aspx
 3. Logga in med ditt studentkonto
 4. Välj program i listan.

 


Kontaktinformation

SLU IT-servicedesk

E-post: it-stod@slu.se

Tel: 018-67 66 00

Om du misstänker att du blivit smittad kan du läsa mer på 1177 och krisinformation.se eller kontakta 113 13 (sjukdomsfrågor kring corona) och be om råd.

Anställda som har frågor angående hanteringen av denna fråga vid SLU eller för praktiska lösningar i händelse av smitta kontaktar sin närmsta chef.

Studenter kontaktar programstudierektorn (PSR) på programmet, kontaktuppgifter finns på respektive programsida.

Studie- och karriärvägledningen erbjuder digitala samtal samt vägledning via telefon eller mejl. Välkommen att boka ett samtal eller besöka vår digitala drop in via Zoom. Här hittar du kontaktinformation till studie- och karriärvägledningen.

Studera med funktionsnedsättning: Om du har en varaktig funktionsnedsättning som påverkar dina studier kan du ansöka om stöd online.

Studenthälsan har öppet och här hittar du mer information. 

SLU Biblioteket - Information om bibliotekets service med anledning av coronaviruset. 

Sidansvarig: utb-webb@slu.se