Utlysningar

Tillväxt, hull och energimetabolism hos kalvar i ett KoKalv-system

Publicerad: 17 januari 2022

Arbetet kommer innebära datainsamling i form av att väga kalvar, mäta deras mankhöjd och underhudsfett (ultraljud) samt att utvärdera markörer för energimetabolism i blodprover.

Ansökan senast: 2022-02-01

Vi börjar rekrytera KoKalv-par till projektets femte batch i februari 2022 och söker nu en examensarbetare som vill fokusera på kalvarnas tillväxt, hull och energimetabolism. Examensarbetet kommer innebära fördjupning i fysiologi. Kalvarna i KoKalv-systemet har mycket högt mjölkintag och växer fort. Vi har precis fått in data på deras energimetabolism som är väldigt spännande och vill nu gå vidare med det inom ramen för ett examensarbete på avancerad nivå.

Arbetet kommer innebära datainsamling i form av att väga kalvar, mäta deras mankhöjd och underhudsfett (ultraljud) samt att utvärdera markörer för energimetabolism i blodprover. Det praktiska arbetet med datainsamling börjar i februari och pågår till sommaren. Det går att göra examensarbetet på heltid eller deltid.

Du måste vara van vid att hantera kalvar och växande kvigor, tycka om att arbeta självständigt, ha körkort och kunna kommunicera muntligt och skriftligt på engelska.

Ansökan

Låter det intressant? Ansök genom att mejla: sigrid.agenas@slu.se

Fakta:

Vid SLU i Uppsala pågår nu ett forskningsprojekt där en del av mjölkkorna i SLUs mjölkbesättning på Nationellt centrum för lantbrukets djur (Uppsala, Lövsta) hålls tillsammans med sina kalvar i början av laktationen. Syftet med projektet är att ta reda på hur kalvar kan integreras i skötselsystem för automatisk mjölkning.