Praktikplats på Mänskliga Rättighetsdagarna hösten 2020

Publicerad: 13 mars 2020

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, utlyser en praktikplats för hösten 2020. Ett lärorikt och spännande arbete för dig som är intresserad av att arbeta med informationsarbete om mänskliga rättigheter.

Ansökan senast: 2020-04-14

Om praktiken

Ditt huvudansvar kommer att vara att arbeta med 2020 och 2021 års seminarieprogram. För 2020 kommer du att slutföra årets program genom att ha kontakt med olika programarrangörer, samordna och stödja dem i upplägg och planering av programmet. Du kommer också att få inblick i arbete med kommunikation kring en stor konferens, arbetet med tillgängliga möten, evenemangssäkerhet, och mer övergripande om projektledning.

För 2021 kommer du bl.a. att göra research om intressanta teman och talare, förbereda arbetsgruppsmöten, kontakta civilsamhällesorganisationer, företag och myndigheter. En perfekt praktikplats för dig som vill utveckla ditt nätverk i MR-Sverige, söka upp de mest aktuella och brännande MR-frågorna i Sverige och globalt samt vara med och utveckla en intressant och nytänkande programverksamhet!

Du har:

• Stor kunskap om och intresse för mänskliga rättigheter och de utmaningar de mänskliga rättigheterna står inför lokalt, nationellt och globalt.
  • En relevant högskole- eller universitetsutbildning innehållande studier i mänskliga rättigheter eller närliggande områden (pågående).
  • Utmärkt svenska och engelska i skrift

Meriterande:

• Erfarenhet av programverksamhet
  • Intresse för och kunskap om sociala medier

Generella önskemål:

Vi vill att du som söker delar MR-dagarnas värderingar och har ett stort intresse för rättighetsbaserat arbete. Du har gärna erfarenhet från organisationsarbete och/eller projektledning. Du gillar att arbeta självständigt och är noggrann men är samtidigt social och tycker om att ha kontakt med människor. Du är bra på att kommunicera och att presentera ett koncept och behärskar också Officepaketet, inklusive Excel.

Föreningen Ordfront är huvudman för projektet och ansvarar även för MR-dagarnas kansli. Vi sitter i Föreningen Ordfronts lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm och projektet har just nu fyra anställda och en praktikant. Praktikperioden börjar i samband med terminsstart i september eller enligt överenskommelse. Praktikperioden pågår under minst tre månader och är på heltid. Praktiken är oavlönad och vi ser gärna att du gör praktik inom ramen för dina studier. Ansökan ska innehålla ditt CV, ett personligt brev, kontaktuppgifter och eventuella referenser. Ansökan skickas senast den 14 april till: caroline.matsson@mrdagarna.se

Om Mänskliga Rättighetsdagarna MR-dagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Konferensen har arrangerats i 20 års tid och äger rum varje år i november. Syftet är att under tre dagar öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. 2020 kommer MR-dagarna att gå av stapeln den 3-5 december i Uppsala. Temarubrik 2020 är Mänskliga Rättigheter – en fråga om var du bor? Inom ramen för det temat kommer vi att lyfta både rätten till bostad i sig, men också hur var en bor och lever sitt liv påverkar möjligheterna att utöva andra rättigheter. 2020 står elva organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna – tio frivilligorganisationer – Amnesty, Bris, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront/DemokratiAkademin, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, och Ibn Rushd studieförbund – samt en akademisk institution – samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet