Examensarbete: Effektivitet av olika pollinatörer i jordgubbar

Publicerad: 22 mars 2024

Blomsterremsor kan sås in för att öka pollineringen av olika grödor. Vi söker en student som är intresserad av att undersöka effektiviteten av olika pollinatörer i jordgubbar för att kunna bedöma hur mycket de olika pollinatörerna som lockas av blomsterremsorna bidrar till den faktiska pollineringen av jordgubbsplantorna.

Ansökan senast: 2024-04-30

I ett pågående projekt vid institutionen för ekologi i Uppsala undersöks effekten av insådd av blomsterremsor för pollinering i jordgubbsodlingar. Som ett komplement till våra egna undersökningar så söker vi en student som är intresserad av att undersöka effektiviteten av olika pollinatörer.

Arbetet planeras som ett krukförsök med jordgubbsplantor utomhus i Uppsala. Oöppnade blommor täcks av nätpåsar. När blommorna slår ut tas påsarna bort och vilken pollinatör som besöker blommorna observeras liksom dess beteende. Efter ett besök kommer blommorna att täckas igen av nätpåsen för att förhindra ytterligare besök av andra pollinatörer. När det bildats mogna jordgubbar kommer kvaliteten på dessa att utvärderas för att bedöma effekten av de olika pollinatörerna.

Villkor

Den praktiska delen av arbetet bör genomföras under sommaren 2024, men efterföljande analyser och skrivande av rapport kan med fördel genomföras under hösten 2024.

Välkommen att höra av dig om du tycker detta låter intressant!

Skicka ett email och beskriv ditt intresse samt tidigare relevanta erfarenheter.