Utlysningar

Odling i nollenergiväxthus – Kombinerat examensarbete

Publicerad: 18 oktober 2023

Hur kan vi öka Sveriges självförsörjning vad gäller mat? Vi söker en student som läser energiteknik eller liknande och en student som läser till trädgårdsingenjör i odling, agronom, landskapsarkitekt eller liknande för ett kombinerat examensarbete inom odling i nollenergiväxthus.

Ansökan senast: 2024-01-15

Att odla lokalt och minska transportbehov spelar en stor roll i framtidens hållbara utveckling. För att kunna odla året runt i Sverige behövs växthus men hur säkerställer vi en hållbar energitillförsel? Kan man odla året runt i kallt klimat endast med hjälp av solenergi 

Exjobbets syfte är att utreda möjligheten till odling i växthus med hjälp av Norconsults patenterade värmelagningssystem, ASES. Med ASES är det möjligt att lagra solgenererad uppvärmningsenergi under sommarhalvåret för att sedan använda den när den behövs – under vintern.

Hur mycket kan man sänka energianvändningen i ett växthus med hjälp av ett ASES-system? Vilka förutsättningar behövs för effektiv odling och hur kan man säkerställa dessa ur ett tekniskt perspektiv? Bland annat dessa frågor ska exjobbet försöka hitta svar på. Det går bra att skicka in ansökan tillsammans eller själva och vi kan hjälpa till med att hitta en bra matchning med student inom annan inriktning.

Ämnesområde: Energi, landskapsarkitektur

Ort: Enligt senare överenskommelse


Kontaktinformation

Anna Thomsen

Avdelningschef Landskap Göteborg/Halmstad/Stockholm

Landskapsarkitekt, LAR/MSA

M.Sc. Projektledning

Tel: +46  10 141 81 71

anna.thomsen@norconsult.com

Eller 

Magnus Lindström

Tel: +46 730 79 50 10